• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Kategoryczny LOW END

DeKeR Tonsil GDS 13 30 ? :wink: Bardzo fajny, ale trzeba je ustawić do odsłuchu praktycznie idealnie na wprost aby górne rejestry byłby dobrze słyszalne :wink:

dokladnie 13/30, 5l, closed, faktycznie ustawienie ma wplyw. Co do gry bardzo mi sie podoba jak za ta cene. Dlatego pytam sie o te monacory moze tez jakos zagraja :) np. male tanie kino zrobic.

Chodzi za mna tanie kino na jakims szerokopasmowcu do malej obudowy, chyba ze moze cow w stylu PJ i SK, ale to juz wyjdzie troche a teraz z kasa slabiutko.

Oj ile to się naskrobałem z podfrezowaniem do tego Tonsila a i tak wygląda kiepawo. No ale od czegoś trzeba zacząć =]

Witam serdecznie wszystkich;)

Ostatnio dosyć często i intensywnie przeglądam to forum.
Postanowiłem na wakacje zrobić swoje pierwsze i tanie DIY Proszę mnie z góry nie zbesztać, że się to nie opłaca itp. Po prostu chcę coś zrobić swojego, sam i na pierwszy raz nic nie musi być pięknego, dobrze grało i drogie ;)

Mam "wzmacniacz" od głośników 5.1 Creativa model T5900.
Wiem, że sprzęt nie najlepszy ale jak na pierwsze konstrukcje to chyba może być ;)

Przeglądałem ten wątek http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=18677
Wszystko fajnie wyszło i mi się podoba :) Tylko jak głośnik niskotonowy gra jako średni?? I ciut taki zestaw jest za drogi :(
Pomyślałem o taki zestawie na satelitki:

GDWK-10-200-8-PJ
GDM-12-60-8-SC

Takie głośniczki ponieważ "wzmacniacz", który mam to i tak im nie podoła.
Tylko, że nie mogę znaleźć zwrotnic do takiego zestawu.

A za niskie tony byłby odpowiedzialny - GDN-14-100-8-SK

Co Wy o tym sądzicie?????

dolphin123 napisał:
GDWK-10-200-8-PJ + GDN-14-100-8-SK do tego jest zwrotka. z gdm12 nie kombinuj

Czyli proponujesz swój projekt :mrgreen:
Czy zbudowanie zwrotnicy jest trudne??
Czy można dostać jej elementy w zwykłym sklepie elektronicznym??
Jaki dać głośnik jako niskotonowy?? Taki sam jak Ty dałeś?? Czy może coś innego??
Może w moim przypadku zrobić obudowę zamkniętą?? Aby sama satelitka była mniejszych wymiarów??

remo_1988 skad mam wiedziec co masz w elektronicznym ? :lol: Jak bedziesz zamawial glosniki z STXa to zamow od razu elementy do zwrotnicy, na ich stronie jest projekt. Jak umiesz lutowac to problemu ze zlozeniem nie widze... Po drugie wiesz co to jest konstrukcja 2drozna ze pytasz sie co na bas wstawic ? 14SK pracuje na srednicy i basie, robisz monitory 5-8litrowe w zaleznosci od tego jak duze je chcesz, odpowiednio stroicsz i wszystko.
do 5litrów masz gotowca.. http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=18677

dolphin123 napisał:
remo_1988 skad mam wiedziec co masz w elektronicznym ? :lol: Jak bedziesz zamawial glosniki z STXa to zamow od razu elementy do zwrotnicy, na ich stronie jest projekt. Jak umiesz lutowac to problemu ze zlozeniem nie widze... Po drugie wiesz co to jest konstrukcja 2drozna ze pytasz sie co na bas wstawic ? 14SK pracuje na srednicy i basie, robisz monitory 5-8litrowe w zaleznosci od tego jak duze je chcesz, odpowiednio stroicsz i wszystko.
do 5litrów masz gotowca.. http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=18677

Oj.. Źle mnie zrozumiałeś z tym basem.
Chodziło mi jaki głośnik wstawić do subwoofera. Ponieważ ja jego też będę zmieniał ze seryjnego ;)

kupiłem niedawno głośniczki na allegro od urzytkownika hurtownia-RTV
niestety nie polecam ponietarz jeden głośnik przyszedł uszkodzony i nie ma odpowiedzi

mam zamiar zrobić z nich kolumienki na wzór CREATIVE T20 i T40

Ps.jak ktoś ma do sprzedania tanio wzmacniacz do tych głośniczków to pisać na pw

Powrót