• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Kategoryczny LOW END

no ja o czymś takim słyszałem ze 2 razy krótszy tunel no ale wiadomo to jest jakiś kompromis
w niedługim czasie sam będę chciał takie TLki zrobić ale węższe :)

a nie sądzisz że to jest strojenie 1/4 fali na 2x wieksza czestotliwość, a dlatego nazywa się strojenie na 1/4 fali bo przy takiej dlugości dla czestotliwosci pelnej fali uzyskuje się ograniczenie wychylenia membrany

w zasadzie fakt, przeczytałem to gdzieś i nie analizowałem tego szczerze mówiąc zanim się podejmę robienia TLki to będę musiał trochę literatury przeczytać ;)
ale z drugiej strony w jakimś sensie jest to też dostrajanie się w we wszystkie harmoniczne czestotliwości

a nie sądzisz że to jest strojenie 1/4 fali na 2x wieksza czestotliwość, a dlatego nazywa się strojenie na 1/4 fali bo przy takiej dlugości dla czestotliwosci pelnej fali uzyskuje się ograniczenie wychylenia membrany

Częstotliwość rezonansowa to jeden z parametrów charakteryzujących dany głośnik i lepiej jest się odnosić do tej właśnie cechy. Stwierdzenie, że jakiś głośnik jest strojony na 1/4 długości fali 80Hz (przy założeniu, że Fs głośnika jest mocno poniżej) właściwie niewiele nam mówi. Teoretycznie moglibyśmy sądzić, że od tej częstotliwości będzie następował mocny roll off ale tak jest tylko w czysto teoretycznych rozważaniach, w praktyce jest nieco inaczej i głośnik może grać w tak strojonej obudowie efektywnie również niższe częstotliwości sięgające nawet do Fs. Tak więc stwierdzenie "strojenie na 1/8 Fs" jest moim zdaniem bardziej poprawne bo odnosi się do pewnej stałej cechy głośnika i przez to jest bardziej namacalne. Przy odrobinie doświadczenia na podstawie takiej informacji możemy już wstępnie wnioskować jakie korzyści (i również straty) możemy mieć w danej obudowie. Podobnie jest z obudową BR - więcej wniosków możemy wyciągnąć wiedząc, że jest strojona poniżej, powyżej lub mocno powyżej Fs bo daje nam to odniesienie do pewnego punktu zaczepienia jakim jest właśnie Fs. Tak więc stwierdzenie "strojenie na 1/4, 1/6, 1/8 Fs" jest jak najbardziej uzasadnione.

Mierzyłem jednego philipsa niewygrzanego wcale (bo nie mam nawet na czym chwilowo), fs 160hz (pewnie bedzie 130 po "rozruszaniu") qts wyszło aż 1.6 robiłem pomiar metodą dodanej masy, dosyć ciężko na nim zamocować obciążenie bo ma taką wypukłą kopułke, oprucz fs pojawiła sie mała górka wyrzej więc pomiar niezbyt dokładny, w każdym razie wygląda na to że qts jest wysoki, mam pomysł żeby przewiercić nabiegunnik bo w końcu powierzchnia jaką zajmuje cewka jest relatywnie duża i razem z tą kopułką powstaje "obudowa zamknięta" dla części membrany, tylko nie wiem czy wiercenie w nabiegunniku nie spowoduje rozmagnesowania magnesu, gdyby ktoś mugł się wypowiedzieć na ten temat. Ja tych głośników nie słuchałem jeszcze, więc czy ktoś mugłby sie wypowiedzieć czy ten głośnik w ogóle może mieć taki qts?

Ja również pomierzyłem dwa głośniki po uprzednim, krótkim wygrzaniu sinusoidą 15-40Hz przez godzinę. Pomiary robiłem również metodą dodanej masy i wyniki nieco się różnią od kolegi Ambrożego.

Jak widać rozrzut parametrów głośniczków jest na poziomie ~10%
Zmierzyłem również samą kolumienkę i wyszło mi, że membrana jest nastrojona blisko rezonansu głośników ~ 150 Hz.
Pomiary powtarzałem po kilka razy, ale że robię je od niedawna, więc mogą być obarczone błędami.

Ostatnia edycja:
Ja dodawałem 2.5g i przyjąłem sd=15cm2 a nie 16, a że membrana bierna jest strojona na 150hz to bardzo dziwne, przecież przy takim qts to w zakresie 150-200hz będzie podbicie może nawet z 10db

---------- Post dodany o 02:23 ---------- Poprzedni post o 01:45 ----------

sprawcą wysokiego qts jest wysoka qms której powodem, myśle że w dużej części jest właśnie ta komora kopułki, obawiam się tylko że po przewierceniu nabiegunnika qts sie oczywiście zmniejszy a fs obniży ale ogólnie zejście będzie gorsze (choć jakość się poprawi)

Nie ma to jak posłuchać sobie czegoś sprzątając ogródek. :D Jak zasilasz tego GDS'a?

Na Allegro są fajne budżetowe okleinki samoprzylepne - w tym taka imitująca karbon albo w wiosenne wzory. Cena? 4PLN/mb. :D Możesz tanio nadać klimatu swojemu low-endowi. :)

Powrót