• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Kilka bardzo prostych wzmacniaczy, zasilaczy - lutowanie na ekranie :D

tol2di
Ta plytka jest akurat z innym frontem, SR bede dorabial. Nie tylko chodzi o dwie parki, tak naprawde to jest to plytka stereo na dwie parki. I albo bedzie se mozna zrobic mostek (czyli 4 X wieksza moc) albo wzmacniaczyk wielo kanalowy np na bi-amp do stereo. Jakby tak zerknac na SOA toshib 2sc5200/2sa1943 to widac ze dla wyzszych napiec wykres jest duzo bardziej stromy - oznacza to ze np budujac koncowke na bardzo wysokie napiecie (dajmy na to tak z 80V) tracimy znaczna czesc tego SOA, dlatego przy w miare niskich napieciach (jak np w mostku) domyslam sie ze bedzie mozna spokojnie cisnac sporo mocy. Ciezko troche to upchac bo na plycie sa:
-dwie koncowki na dwie parki
-dwa zabezpieczenia na mosfetach
-4 zasilacze do stopni wejsciowych

Latwo tez bedzie wykonac koncowke 2+1, ja mam taki planik ze zrobie sobie i100M + taki mostek na suba w jednej budzie, ale to jeszcze troche czasu mi na to potrzeba.

\Adam_85

No ja tez sie nie moge doczekac jak polutuje bo w sumie to nigdy nie sluchalem toru zbalansowanego czy tez koncowki mostkowej. Moze byc ciekawie.

c491c9aeda1c198f8cc637097fa4bd54_1528099581.jpg

Ostatnia edycja:
W planach mam budować odkurzacz do CNC i ogółem zadań specjalnych w cyklonem, tak aby pod biurko wszedł w postaci czegoś podobnego w wymiarach do obudowy EATX, przyda się taki dodatek.
Ja dorzucił bym footswitch, do załączania z buta, odkurzacz zwykle gdzieś dalej stoi, a czasami po pracy przydał by się*coś dodatkowo pozbierać opiłki.
Wtedy odpinało by się wąż, z buta odpalało odkurzacz praktycznie bez ruszania się z miejsca.
Albo przełącznik na wężu.

Do obsługi tego by BHP było na poziomie, to optotranzystor zasilany z pastylki, wtedy sterowanie jest poza siecią 230V i w 100% bezpieczne w razie uszkodzenia przewodu (no odkurzacz się włączy).
Jakieś LED dla tradycji bym dodał, typu zasilanie i praca.
Ciekawy też mógł by być regulowany czas na "runout", by ustawić że odkurzacz pracuje jeszcze np. 5-120s, by uniknąć wyłączania przy przerywanej pracy, albo jeśli urządzenie tego wymaga by odciąg działał jeszcze dłuższy czas po zakończeniu obróbki.

Ostatnia edycja:
MarcinV

Najprawdopodobniej dla zwyklego odkurzacza bede zamawial taki ukladzik:
122b73cfc40253552a4936ea167389e0_1528782983.jpg

Jeszcze pozostal tylko temat do przemyslenia czy nie powiekszyc nieco PCB zeby zwiekszyc powierzchnie ''radiatora''.

bede zamawial taki ukladzik:
A po co bezpiecznik na urządzeniu? Zasilane urządzenie powinno mieć samo w sobie zabezpieczenia. A jeśli mosfet ulegnie przebiciu, to po prostu odkurzacz będzie cały czas działał, nic złego się nie stanie...
Rozumiem że założenie jest takie że chowamy to w plastikowej obudowie?Mam na myśli odległości między 230 a resztą (tylko grubość płytki przy mostku, jeśli dobrze rozumiem)
Zamówisz więcej? Ja byłbym zainteresowany 2-3 sztukami..

Micwoj
W sumie to racja, bezpiecznik mozna wywalic. W UK/IR w kazdej wtyczce i tak jest bezpiecznik takze mi to roznicy zadnej nie bedzie robic. Juz przerysowywuje.
Dzieki

To mi wygląda na układ z triakiem, też bym tak to zrobił zamiast przekaźnika. Bezpiecznik wydaje mi się, że lepiej zostawić na płytce dla świętego spokoju, to jest w końcu zabezpieczenie przeciwpożarowe. Na 2 kW dla triaka radiator rzeczywiście przydałby się solidniejszy. :)

Borys a może tak dla odmiany zaprojektujesz jakiś fajny wzmacniacz słuchawkowy z dedykowanym zasilaczem i wymaganymi zabezpieczeniami:D

sylvester

Tak wstepnie se policzylem i wychodzi na to ze plyteczka musiala by byc bardzo duza jak na triaka wiec trzeba bedzie w zalozeniu zmniejszyc max prad do okolo 5-6A. Niestety triac=straty cieplne, mi jednak taka plytka wystarczy bo mam odkurzacz o mocy 1300W. Zrobie wstepne testy jutro rano z tym co mam pod reka. Narzedzia reczna maja ta przewake ze chlodzenie maja wymuszone.

Tak jak piszesz borys, może lepiej dać Triak THT w izolowanej obudowie, wtedy będzie można sobie do większego kawałka blachy przykręcić ewentualnie czy dać radiator normalny. Patrząc np. na BT138 to napięcie na przewodzącym triaku przy I=5A jest 1V lub więcej, w zależności od temperatury. Aż tak bardzo nie rośnie już przy zwiększaniu prądu do 10A. Niestety ten radiator musi kilka watów wypromieniować :/ Może przekaźnik to nie takie głupie rozwiązanie...

Borys a może tak dla odmiany zaprojektujesz jakiś fajny wzmacniacz słuchawkowy z dedykowanym zasilaczem i wymaganymi zabezpieczeniami:D

Nie wiem jak z zabezpieczeniami, ale taz zrobił fajny wzmak słuchawkowy :)

- - - - - aktualizacja - - - - -

A po co bezpiecznik na urządzeniu? Zasilane urządzenie powinno mieć samo w sobie zabezpieczenia. A jeśli mosfet ulegnie przebiciu, to po prostu odkurzacz będzie cały czas działał, nic złego się nie stanie...
Rozumiem że założenie jest takie że chowamy to w plastikowej obudowie?Mam na myśli odległości między 230 a resztą (tylko grubość płytki przy mostku, jeśli dobrze rozumiem)
Zamówisz więcej? Ja byłbym zainteresowany 2-3 sztukami..

Moze sie dogadam z borysem, ze przy swoim zamowieniu, ktore bede robic w weekend to dorzuce te plytki i wtedy wysylka by byla z PL :)

2 sztuki chętnie bym zamówił.
Bezpiecznik w układzie fajna rzecz, kosztuje grosze, nie ma co oszczędzać.

Powrót