• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Kilka bardzo prostych wzmacniaczy, zasilaczy - lutowanie na ekranie :D

Uklad naprawde daje rade, potrzebny tylko solidny montaz. Klopot jedynie moze byc z przylutowaniem malych elementow do sporych wylewek od spodu.

a9879c8216967bc024d491cbff5eaf2c_1542462223.jpg
bfcc531b8bd4b6cf91eb444120547741_1542462222.jpg

Zabezpieczenia ala mosfet wbudowane w plyte od spodu takze odpadaja dodatkowe polaczenia - jedziem bezposrednio w glosniki :D
Pierwsze waty juz mam za soba.
CDN w poniedzialek od 5 rano..

Dobra lutownica, umiejętności, topnik i pójdzie bez problemu :D

I przede wszystkim hot air do mosfetow na bottom :D

Dobra lutownica, umiejętności, topnik i pójdzie bez problemu :D

I przede wszystkim hot air do mosfetow na bottom :D

Eee... transformatorem też idzie sprawnie polutować:p

Borys jakie możliwości ma ta płyteczka?
Można tym w stereo grać lub mostek zrobić?

Ostatnia edycja:
aDZIK94
Mozna grac:
-stereo na jednej plytce
-mostek na jednej plytce
-dwie plytki = jedna stereo a druga na sub w mostku = 2.1
-dwie plytki = bi-amp (osobno basisko i osobno gorna czesc pasma)
-dwie plytki i 4 wyjscia + odpowiedni preamp i robisz co chcesz z konfiguracja koncowek

Mozliwosci mam nadzieje ze dobre, ukladzik jest naprawde bardzo prosty tylko ze maksymalnie zwarty, praktycznie point to poin. Na plycie sa same BCki, 2N5xxx, MPSA i toshiby, nic ekgzotycznego. Pierwszych kilka ''kawalkow'' juz polecialo, mi sie naprawde podoba, jest kop szybkosc i sporo mikrodetali. Na FFT dominuja druga i trzecia harmoniczna w calym pasmie na czym mi zalezalo, reszta praktycznie ginie w trawie. Narazie udalo mi sie zrobic tylko szybki partyzancki pomiarek (dlatego 50Hz moze gdzies tam jeszcze wisiec na FFT, ale w ladnej obudowie da sie go schowac ponizej -110dB) przy 5W i 80W tuz przed przesterem.

0cd2347bed20ec4b760b98755f317441_1542472065.jpg

Ostatnia edycja:
Jaką szerokość ma płytka?
Jak wysoki musi być radiator?
Nie myślałeś o tym żeby upchać tranzystory pod płutkę tak jak w kilku innych, poprzednich projektach?

Narazie jest balagan bo nie mam skonczonej dokumentacji ale tymczasowo wyglada ona tak.
Radiator minimum 100mm na wysokosc styknie.

Załączniki

No i jeszcze trzeba bylo zasilaczyk dorysowac z przystawka w wersji 2.0/60A (narazie bez dodatkowych cudow), elektrolity srubowe fi 51mm, uklad lezacy w obudowie.

40ffd35f4e609c35c1aaf1c13c210dba_1542572342.jpg

Ostatnia edycja:
marcin

32AC bedzie jak zloto na 8R, na 4R trzeba by pomyslec o troche mniejszym napieciu i odpowiednio wyskalowanym mocowo trafie, tak zeby napiecie sobie odpowiednio przykleklo pod takim obciazeniem. Mostek trzeba pamietac ze moc jest 4x wieksza na takim samym obciazeniu.

A tymczasem grzeje radiator i testuje juz od poniedzialku, na blacie czasami wyskakuje po 60stopni przy mocniejszym biasie i mocniejszym graniu :D

adbb7cd8e62ca2e7df57e1bf63225c2d_1542875350.jpg

marcin

32AC bedzie jak zloto na 8R, na 4R trzeba by pomyslec o troche mniejszym napieciu i odpowiednio wyskalowanym mocowo trafie, tak zeby napiecie sobie odpowiednio przykleklo pod takim obciazeniem. Mostek trzeba pamietac ze moc jest 4x wieksza na takim samym obciazeniu.
Baja:) Ile mocy na 8r bedzie? Na 4 omy, to nawinę pare zwojów na transformator w pobliskiej rozdzielni nN :D

Tak sobie patrze w boma, to chyba sobie odpuszczę... nie jestem w stanie polutować zwykłą grotówą obudowy tranzystorów CSD18534Q5AT, jeszcze na wylewce :( A się napaliłem... xD

Kurde biję się z tematem zakupu hot air już jakiś czas, ale widzę że niedługo to chyba będzie konieczność ^^
Ale mocna kolba z płaskim grotem raczej da rady, jedno duże pole i cztery małe.

Jak lutowałem daca, to się*męczyłem cienkim grotem, drugą płytkę robiłem największym jaki mam i poszło znacznie łatwiej.

Jeśli chcecie, zeby układ działał tak jak powinien to kupcie sobie zwykłego najprostszego chińczyka wep 858d (całe 170zł) i nim wlutujcie te mosfety (do tego porządny topnik (żel, nie żadna woda w butelce!). Co wam da to, że zrobicie gluty cyną grotem jak ten duży pad nie będzie porządnie wlutowany w wylewkę? Działać to będzie, ale jak długo? Zawsze się można uśmiechnąć do kogoś kto ma taką stacje i potrafi nią lutować :)

Ostatnia edycja:
Czy taki preamp hybrydowy zbalansowany będzie pasował do tego układu na lampie ecc88 ?

Ostatnia edycja:
Powrót