• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Kino domowe - jakie głośniki ?

Bartuś napisał:
nie lepiej po prostu zrobić dobre stereo ??

Moze to faktycznie by sie bardziej oplacilo? Niemal kazdy film jest zapisany w stereo, a zrobic takei naprawde dobre kolumny (mysle ze kalsa srednia prezentowanych na forum by wystarczyla, imho 300-350 zl na kolumne) to przeciez bylyby i do kina i do muzyki.... Dla niektorych to moze jest herezja co teraz napisze, ale IMHO lepiej ogladac na dobrym i dobrze rozstawionym stereo niz na jakims slabym 5.1. Porzadne kolumny tez potrafia nisko zejsc i ladnie zamruczec, a wiec nawet sub nie bylby potrzebny. I mniej pracy przy robieniu 2 a nie 6 kolumn... Nie krytykujcie mnie zbyt ostro, bo przeciez kazdy ma inny gust. Moze dla niektorych to cale 5.1 to tylko bajer i dobre stereo do filmow mu wystarcza? Sam osobiscie jesli nie kupilbym zestawu za conajmniej 1500 zl to wolalbym dwie dobre kolumny.

Sorry za mieszanie w temacie, ale chyba warto rozwazac rozne opcje, cos na wzor burzy mozgow... I znow nie twierdze ze doradzam jakies konkretne rozwiazanie.

Według mnie ten GDN to najpewniejsze rozwiązanie ale niestety najdrożdsze z tych które dopuszczam...

Postawiłem sobie za cel zbudowanie kina domowego i niech tak zostanie.

Bartuś, tomq88, te sony nie sa az takie tragiczne zeby zaraz pisac ze stereo bedzie lepsze...
to sa glosniki na odpowiednim poziomie zeby oplacalo sie je wykozystac.
no i stereo a kino to zupelnie inna bajka ;]

wiec pozbieraj sobie kaske i kupuj gdn-y, ja bym sie nie pchał w kD [ z takim budzete] no ale jak kto woli :) napewno ci sie powiedzie ; )

tomq88 napisał:
Dla niektorych to moze jest herezja co teraz napisze, ale IMHO lepiej ogladac na dobrym i dobrze rozstawionym stereo niz na jakims slabym 5.1.
Na STXach czy Tonsilach to będzie niezłe kino, na tych Sony może też skoro Pawel S ich nie skreśla, a różnica między stereo a kinem w filmach czy oglądaniu z tv,tunera to przepaść. Za tydzień rusza F1 i już nie mogę się doczekać, oglądanie wyścigu w 5.1 dostarcza niezłych emocji, ten dźwięk silników wydobywający się z samochodów jeżdżących po moim pokoju, w stereo tego nie odczujesz.

funiax1 napisał:
w stereo tego nie odczujesz.
Z takim stwierdzeniem bym mocno uważał. Od pewnego czasu mam przyjemność obcować z naprawdę niezłym zestawem stereo i ciągle nie mogę wyjść z podziwu przestrzenności dźwięku.
Niedawno robiłem odsłuch dla znajomych i rozglądali się po pokoju bo byli pewni, że skitrałem gdzieś głośniki po kontach i ich wkręcam że to stereo tak gra :mrgreen:

wafer napisał:
Z takim stwierdzeniem bym mocno uważał.
Jestem pewien że 5.1 oczywiście przyzwoite do oglądania/słuchania np. wyścigu F1 dostarcza większych emocji, w takiej rozgrywce moje stereo na HDS180+XT25 przegrywa na starcie z 5.1 na głośnikach co by nie mówić nie najwyższych lotów Koda CV50.

Żadne, nawet najlepsze stereo nie będzie lepsze od przeciętnego zest. wielokanałowego... w odtwarzaniu ścieżki 5.1 , 7.1 ... Taki wypasiony zestaw stereo będzie oczywiście lepiej reprodukował dźwięki ale nie odtworzy nigdy dźwięku przestrzennego. Wielu taką lepszą reprodukcję dźwięku odbiera jako dźwięk przestrzenny, i twierdzi że ich wspaniałe stereo jest lepsze niż system wielokanałowy, niestety są w błędzie ;)

wracamy do tematu
HouseDeeJay, chcesz tosnile czy sony? bo dzisiaj UKA by mi soniaka przywiozl

Pawle ,jeśli podzielisz się swoją wiedzą i uwagami co zwrotnicy pod tego Sony'ego to biorę Sony. :wink: ...chociażby dlatego ,że teraz na takie głośniki mnie stać ,a jak będę chciał to sobie zmienię. A po za tym chcę złożyć coś innego...niż wszędzie znane zestawienie : GDN 13 / 40 / 2 + GDWK 10 / 80 / 7

HouseDeeJay napisał:
Pawle ,jeśli podzielisz się swoją wiedzą i uwagami co zwrotnicy pod tego Sony'ego to biorę Sony. :wink: ...chociażby dlatego ,że teraz na takie głośniki mnie stać ,a jak będę chciał to sobie zmienię. A po za tym chcę złożyć coś innego...niż wszędzie znane zestawienie : GDN 13 / 40 / 2 + GDWK 10 / 80 / 7

i prawidłowo f1 to dobre porownanie i zgodze sie, ze na 5.1 bedzie ciekawie ; )

HouseDeeJay napisał:
Pawle ,jeśli podzielisz się swoją wiedzą i uwagami co zwrotnicy pod tego Sony'ego to biorę Sony.
zrobie je specjalnie dla ciebie tylko dlatego ze mam dostep do takich glosnikow i trzeba na czyms sie szkolic :P
tylko jak juz pisalem, to moze potrwac

Witam po mojej bardzo długiej nieobecności.
...Kończące się liceum, matura, prawo jazdy, szukanie pracy zaowocowało moją nieobecnością. :grin:

Kupiłem 2 szt. tych Sony i powiem, że jakość wykonania jak na tą cenę na bardzo wysokim poziomie. Obecnie zastanawiam się nad głośnikiem wysoko-tonowym. Co doradzacie ? Ja osobiście rozważałem GDWK 10/80/7.

HouseDeeJay napisał:
Kupiłem 2 szt. tych Sony i powiem, że jakość wykonania jak na tą cenę na bardzo wysokim poziomie. Obecnie zastanawiam się nad głośnikiem wysoko-tonowym. Co doradzacie ? Ja osobiście rozważałem GDWK 10/80/7
te male 133cm sony? czy te czarne 17cm?
bo jak ktorys z tych to moge je miec i pobawic sie ze zwrotnica...
ale na stanie mam missiona, PJtke i troche drozszych glosnikow - tonsili nie mam

no to super - moge je pozyczyc od UKA :D
missiony

mocowanie i maskowanie glownikow bedzie w taki sposob

monitorki zrobie we wrzesniu i postaram sie przed rokiem akademickim zrobic do nich zwrotnice ;)
tak wiec smialo mozesz je kupowac i zaczac cos kombinowac

Powrót