• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Kino domowe

Reakcji
0
Ogarnąłem się trochę finansowo więc postanowiłem zacząć składać zestaw kina domowego. Najpierw chciałbym kupić amplituner, potem zrobić jakieś podłogówki stereo, a z czasem monitory i centralny - na końcu sub.
Nie mam zbytnio wiedzy nt. zwrotnic więc muszą to być konstrukcje sprawdzone do których zwrotnice już istnieją :) będę miał schemat to już sobie poradzę (lutownicę i cynę mam w rękach codziennie w pracy - jestem elektromechanikiem :) )

ampli miałby być tak do 350-400zł za używany (oczywiście ;) )
zestaw miałby zagrać w pokoju ok 25mkw, chciałbym żeby był dość mocny... tzn żeby przy kinie dało się poczuć wszystko na własnej skórze :)

i teraz prośba do Was. Który ampli polecacie? W tej cenie to widzę że raczej jakąś Sony lub Kenwood da się kupić...

druga sprawa jaki zestaw do podłogówek?
ARN + GDWK? A może coś innego? Zależy mi głównie na kinie. Muzyki tam raczej nie będę słuchał zbyt często. Mam na to jakieś 400zł na same głośniki (do podłogówek).
pozdrawiam

upbeat napisał:
ampli miałby być tak do 350-400zł za używany (oczywiście ;) )
sprawdź ile kosztuje najtańsza nowa yamaha, jak ja kupowąłem za nówkę dałem 500zł z wysyłką.

upbeat napisał:
ARN + GDWK? A może coś innego? Zależy mi głównie na kinie. Muzyki tam raczej nie będę słuchał zbyt często. Mam na to jakieś 400zł na same głośniki (do podłogówek).
może 18AKX + kopułka też z oferty STXa ?

A ja podepnę sie pod temat... mam juz ampa:
Denon avr 1908 w biampingu zasila hds164+dx25tg.
Najwazniejsze jest dla mnie stereo i muzyka, dlatego też dopłaciłem do nowego ampa z średniej pułki bo najniższa wypadła słabiuśko, teraz moje pytanie. Co z reszta?

Wszedzie sie czyta ze glosniki (glownie centralny) musza byc tej samej klasy itd, a mi chodzi po glowie aby zrobic reszte monitorkow na GDN 14 SCX + GDWK PJ .
Filmy to jakieś 20% zastosowan, nie wymagam aby tlo z tylu bylo wyrazne i soczyste, a zaoszczedzona kase wole przeznaczyc w subwoofer.

Jak to moze wypasc?
hds164+dx25tg na przodzie
Central jak i monitory tylne na PJ +GDN...
(od biedy centrala zrobilbym na dx25tg+hds134 ale wiem ze Amp moj ma mase opcji z rozciaganiem sceny itd wiec monitory glowne moglyby czesc dialogow przejac na siebie przy zalozeniu central na PJ+GDN)

pozdrawiam
ps. GDN+PJ w jakiej najmniejszej obudowie moga grac? Bo na tyl wolalbym cos naprawde malego..ala misiony..

HeatheN, jak chcesz miec pozadne kino to koniecznie wszedzie to samo
jak ma poprostu cos grac to kup jakies gotowce - np STXy

HeatheN napisał:
GDN+PJ w jakiej najmniejszej obudowie moga grac? Bo na tyl wolalbym cos naprawde malego..ala misiony..
jak bys filtrowal je od dolu dosc wysoko to mozesz go wsadzic nawet w 4 litry

co do zestawu zaproponowanego przez Pawła S - widziałem je przeglądając forum i spodobały mi się ale: front musi być na podłogówkach - jaki większy litraż można dać?
Satelity chciałbym mniejsze - czy muszą być na BR? Bo gdyby dać go z tyłu to byłyby trochę mniejsze ale... to bez sensu dawać br z tyłu w satelitach.

takero
czyli można poszukać używanej Yamahy ze średniej półki?

upbeat napisał:
front musi być na podłogówkach - jaki większy litraż można dać?
nie wiecej jak 10 litrow. podogowki mozesz zbudowac - przeciez wystarczy dac przegrode i litraz sie bedzie zgadzal

upbeat napisał:
Satelity chciałbym mniejsze - czy muszą być na BR?
nie, nie musza. ale jak jest taka mozliwosc to zdecydowanie lepiej wyciagnac jak najwiecej basu z satelitek
a ten GDN w zamknietej nie gra basem :P

upbeat napisał:
czyli można poszukać używanej Yamahy ze średniej półki?
nie - poszukaj nowej! moze sie okazac ze jest niewiele drozsza niz uzywki. no a nowy i z gwarancja ;)

ok, a jaki litraż do satelitek i centralnego? W centralnym na dwóch głośnikach GDN dawać przegrodę czy mają grać w jednej komorze? i czy na wysokotonowca dawać oddzielną komorę?

upbeat, poczytaj dokladnie tamten temat
w centralu drugi GDN robi za membrane bierna - gra tylko jeden

satelitki robisz wg mojego projektu lub najmniejsze jaki sie da zrobic
upbeat napisał:
czy na wysokotonowca dawać oddzielną komorę?
nietrzeba

Pawel S. napisał:
HeatheN, jak chcesz miec pozadne kino to koniecznie wszedzie to samo
jak ma poprostu cos grac to kup jakies gotowce - np STXy

HeatheN napisał:
GDN+PJ w jakiej najmniejszej obudowie moga grac? Bo na tyl wolalbym cos naprawde malego..ala misiony..
jak bys filtrowal je od dolu dosc wysoko to mozesz go wsadzic nawet w 4 litry

No wlasnie tego troche nie rozumiem, o ile central jest wazny (wokale, dialogi itd) rozumiem gorszej jakosci przetwroniki moga zaklucac spojnosc z monitorami glownymi..ale z tylu?
Chyba szum wody czy wybuch granatu brzmi podobnie na obu zestawach...a moze sie myle?
z drugiej strony wlasnie przelecialem oferte gotowcow STX, faktycznie tanio za 200zł mozna kupic...chyba kupie i zobacze jak sie to sprawdzi, jak nie to to wywale...przypominam ze 80% czasu slucham muzy w stereo, gdyby to kino powstawalo z naciskiem na KINO pewnie bym sie nie zastanawial, a tak musze pewien kompromis osiagnac.

HeatheN napisał:
Chyba szum wody czy wybuch granatu brzmi podobnie na obu zestawach...a moze sie myle?
jakbys posluchal to bys zrozumial
szlyszec wszystko bedziesz na byle czym
ale jak masz inne glosniki na tyle, inne na froncie i inny central to wtedy wyraznie slychac roznice w brzmieniu tych poszczegolnych kolumn i zwracasz na to uwage zamiast na plynne przejscie dzwieku z przodu na tyl...

Pawel S. napisał:
upbeat, poczytaj dokladnie tamten temat
w centralu drugi GDN robi za membrane bierna - gra tylko jeden

no właśnie przeczytałem i nie chce dawać membrany biernej tylko 2 takie gdn-y :)

a oddzielna komora dla wysokotonowego nie jest konieczna ale nie zaszkodzi prawda?

a oddzielna komora dla wysokotonowego nie jest konieczna ale nie zaszkodzi prawda?
W przypadku StX Pj jest calkowicie zbedna...

nie chce dawać membrany biernej tylko 2 takie gdn-y
chyba trzeba bedzie cos w zrotnicy zmienic (zmniejszyc tlumienie wysokotonowki) i prawdopodobnie sciszyc go w ustawieniach wzmacniacza (bo dajac dwa GDNy wzrosnie efektywnosc kolumny centralnej)

STX Pj jest szczelna wysokotonowka - zabudowana z tylu i wszystkie dzwieki z niej wydostaja sie z przodu obudowy a nie z tylu do wnetrza kolmny.

upbeat napisał:
oczywiscie ze nie zaszkodzi - jak chcesz to mozesz zrobic

upbeat napisał:
no właśnie przeczytałem i nie chce dawać membrany biernej tylko 2 takie gdn-y
wiec bedziesz mial kolumne 4ohm i potrzebujesz nowej zwrotnicy :P

[ Dodano: 2009-05-13, 18:51 ]
upbeat napisał:
oki, czy do frontów i monitorów idzie ta sama zwrotnica?
tak, wszedzie idzie ta sama zeby miec takie same kolumny i zeby miec z kazdej taki sam dziwek. i dlatego w centralu gra tylko jeden glosnik

czyli najlepszy rozwiązaniem będzie jeden grający głośnik w centralnym? I obudowa zamknięta? Bo centralny ma grać raczej średnica niż basem? dobrze rozumiem?

upbeat napisał:
czyli najlepszy rozwiązaniem będzie jeden grający głośnik w centralnym? I obudowa zamknięta? Bo centralny ma grać raczej średnica niż basem? dobrze rozumiem?
nie
ten dodatkowy glosnik pelni role membrany biernej czyli zamiennika b-r
on normalnie drga od powietrza poruszanego tym drugim glosnikiem
wiec obudowa gra prawie tak samo jak b-r
no i w kinie domowym wszystkie kolumny sa pelnopasmowe. a jak duzo basu zagraja to zalezy od ustawien amplitunera

a na ile stroić te klocki? Różne strojenie do frontów, satelitek i centrala? czy wszędzie takie same?

planuję zrobić front 9l
satelitki to jeszcze nie wiem ale chyba deczko mniejsze a centralny to sam nie wiem....
kurde pogubiłem się w tym trochę :???: . Za dużo klocków... :razz:

Powrót