• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Klon E450.

Jakie są wymiary obudowy? Skąd brałeś tranzystory i czy były parowane?

Swoją drogą dziwne te koszty, rozmawiałem z Jaskiniowcem i padły ciut inne kwoty...

Pytajcie się jego za ile sprzeda. Ja nie wiem za ile uda mi się kupić tranzystory a to podstawa.

Co do Sony to się nie wypowiem......
Wymiary obudowy to 44x40x15cm ( szer/gł/wys). Z tego co wiem to tranzystory główne były parowane. Odsyłam do wątku o zamówieniu zbiorowym. Jest tego ponad 120 stron czytania, ale wszystko jest opisane. Największy koszt tego projektu to obudowa i transformatory. Ja na szczęście mam drugi komplet (płytki wersja z 2016 roku i wszystkie tranzystory) bo będę robił drugą sztukę więc nie muszę się martwić na razie. Koszty które podałem są minimalne i nie sądzę żeby komuś udało się zejść poniżej 3tyś robiąc oczywiscie wszystko zgodnie z zasadami i z dobrą porządną obudową. Ja nie musiałem wielu rzeczy kupować, a jest tego trochę ( śrubki, podkładki , nakrętki, tulejki, wiertła, gwintowniki ,koszulki, blachy,blaszki i milion innych pierdół ) . Wkład pracy w % to moim zdaniem 20% elektronika a 80% montaż wszystkiego w obudowę -to ogrom pracy.

Ostatnia edycja:
Te wymiary to wewnętrzne czy zewnętrzne? Na jakie trafo się zdecydowałeś i skąd? Z tym mam w sumie największą zagwozdkę póki co... ;)

Zewnętrzne to : 44x41x15cm, a wewnętrzne to :34.5 x 40x14 cm (szer/gł/wys). Trafo miałem swoje wyciągnięte z jakiegoś urządzenia 600W 2x46V produkt z przed 20lat. Pracuje absolutnie cicho. Drugie pomocnicze to wyrób formy Toroidy- też nie mam zastrzeżeń. Wszystko zalane poliuretanem -nie słychać nic.
Pteterycz, a gdzie zabezpieczenia :) ? Pod trafem ? . Wycieraczki to moje klimaty. Pięknie to wygląda.

Nie mam tutaj zdjęcia z okablowaniem ale takie poglądowe...

- - - - - aktualizacja - - - - -

kn6pww7bfmjeyzzl1429_1414703448.jpg

Jednak mam, ale to nie jest aktualne. Teraz jest lepiej posegregowane! :flapper:

Ostatnia edycja:
Czy pozostali jeszcze jacyś amatorzy klonów Accuphase, czy już wszyscy pouciekali, a tematy o Accuphase zupełnie wymarly...?
Czyżby to był aż taki niewypał? Niech mi ktoś wytłumaczy.

Czyżby każdy musiał się chwalić ? :)

Bardziej pytać, zazwyczaj jest więcej pytań niż odpowiedzi😁
Zauważyłem ze tematy poumierały, a cześć tworzy coś innego, np. I-ampy
Zastanawiam się z czego to wynika. Nie sądzę żeby byli niezadowoleni z tych wzmacniaczy

Ostatnia edycja:
Niestety to średnio udany klon z spapranym psrr... Dlatego u mnie temat klonów poszedł w odstawkę.. można oczywiście zasilaniem powalczyć, ale generalnie co kto woli :-) ja wole siedzieć w czymś co nie jest próbą kopii, celowo psuta, tylko świadomym projektem konstruktora.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Powrót