• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Klon Pylon Audio Diamond 28

No jak MDF 6m nawilżysz to otrzymasz nawet i 10-ychę.
dlaczego nie zrobisz tego tak:

Od lewej kolumna+ wklejane elementy przedniej ściany+ustrój pomocniczy z odpowiednim promieniem, całość kleić i skręcić ściskami.
Oczywiście promień poszycia przedniego znasz, zakładasz też grubość ścianki przedniej, więc promień docisku będzie mn iejszy o tą grubość.
Są sklejki do zadań specjalnych, które łatwo gną się w jednym kierunku zachowując sztywność w drugim:
http://www.cdw.net.pl/centrum-stolarskie/46/54
i taka sklejka załatwi sprawę bezproblemowo (np.3x8mm).

Ostatnia edycja:
Im więcej o tym myślę, tym więcej mam wątpliwości. Problemem nie będzie wygięcie i sklejenie ścianek ale zrobienie otworów od zewnątrz i podfrezowań od wewnątrz. Myślę, że jednak podejmę się czegoś łatwiejszego w wykonaniu. Poniżej mój pomysł, frontowa ścianka lekko odsadzona, zaokrąglona i większa niż tylnie ścianki

Ostatnia edycja:
Dzięki.
Czasu nie liczę i nie robię tych kolumn w pośpiechu.
Autor temat założył 3 lata temu, a ja miałem nakreślony wtedy zarys obudowy.
Temat takiego klona powrócił do mnie w rozmowach z moim przyjacielem na początku roku.
Co jakiś czas temat wraca ale jak dotąd się nie wyklepałem że opracowałem metodę na wykonanie takich kolumn w garażu :-).
Jak wspomniany przyjaciel zajrzy na forum to z pewnością wystartuje do mnie aby kolumny pomacać :-) .
Kolumny powstają do pokoju 12m2 i sądzę że będą za duże więc lepię też mniejszą wersję .
Zobaczymy co z tego wyjdzie.

Nie robisz w pośpiechu dlatego masz efekt taki jak na zdjęciach. Dawaj znać co będzie działo się z tym projektem. Jestem bardzo ciekaw finalnego efektu. Może powalczysz z wersją monitorową? :D

W niedzielę od rana już zagrały.

W pomieszczeniu około 23m2 spokojnie dają radę .
W mniejszym , około 12-13m2 , też jest dobrze a wręcz bardzo dobrze.
Myślałem że będą się dusić , ale nie , bez zadyszki dociągają do dołu , jest szeroka scena , detale itd.....
Patrząc od góry
- Scan-Speak D2608-913000
- Seas ER18RNX
- Seas CA18RNX

Ostatnia edycja:
Powrót