• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Klonujemy WLM Stella monitor

• Autor wątku Autor wątku nowy1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Rfck, no widzisz z rezystorem jest lepiej, ja bym nawet dał większy żeby nie było tego dołka w miejscu rezonansu pułapki, było by lepiej. Pasmo za pułapką też by mnie podbijało. Ja nie pamiętam kiedy nie dawałem rezystora w takim układzie, ten patent zawsze mi się sprawdza ;).

odświeżam temat. Zdecydowałem się na zbudowanie tego zestawu (będzie to prezent) Czas mam ograniczony, budżet również, lecz chciałbym żeby to potrafiło ładnie zagrać. Dlatego pytanie, którą zwrotnicę wybrać? Jeśli macie jakieś doświadczenia z tymi kolumnami to podzielcie się proszę opiniami/schematami zwrotnic. Czy budować jednak pierwszy rząd wg projektu Lukasza?

u mnie i barta do tej pory graja te w wersji z I rzedem

mam te kolumny jeszcze i caly komplet przetwornikow jakby co... :)

Pierwszy jak w wlm lascala :-)

To jedyna droga

59e76d3e-7f8f-35e2.jpg

59e76d3e-7fe8-1a37.jpg

59e76d3e-800d-1e9b.jpg

Wysyłane z mojego Transformer Prime TF201 za pomocą Tapatalk 2

Załączniki

• uploadfromtaptalk1338933154001.jpg
    uploadfromtaptalk1338933154001.jpg
    39.4 KB · Wyświetleń: 0
Obudowa

Obudowa

Witajcie,

Czy ktoś byłby tak uprzejmy i pomógł mi z projektem obudowy. Teoretycznie wszystko jest podane, ale mam problem z przejściem na realne wymiary. Chodzi mi o to, że ta kolumna ma BR z tyłu ja chciałbym mieć z przodu (lub w dół jak w podłogowych). Jakie wymiary powinna mieć ta kolumna przy założeniu, że jej głębokość jest jak najmniejsza uwzględniając tunel HP42,7x123,4.

Odgrzewam kotleta. Czy ktos dysponuje oryginalna zwrotnica z WLM stella monitor i moglby sie podzielic?

Ja właśnie takie składam do 2.1 :)
Zwrotnicy oryginalnej nie mam

Będę cos improwizowal ;)

Tez wlasnie skladam i chcialem porownac oryginal z tym co sam wymodze :)

Chyba do tego monitora nie ma na sieci schematu zwrotki.

Hmm trzeba by to przerzucic do boxsima i zobaczyc jak dziala.
A moze po prostu lepiej zrobic od nowa i tyle. U mnie wymiary zew poza glebokoscia beda takie same jak w oryginale. Tylko TL z tylu zamiast BR.

U mnie tez bedzie tylko plytszy
Zmniejszam głębokość do 18cm i tobie oz
Bedzie sub na 8" stx do kompletu

Elektronika zajmuje sie kolega

lklukasz mam jeszcze pomiary wlm i po wstawieniu tej zwrotki jest straszna kicha jeśli chodzi o cewkę L1, trzeba ją sporo zwiększyć wtedy jest całkiem nieźle. Postaram się wrzucić jutro jak to wygląda.

Proszę o to moja zwrotnica do Wlm jak ktoś chce może testować ja sprawdzałem jest ok.
Polecam zakupić więcej rezystorów do L-pad i samemu dobrać odpowiednią wartość.

Gdyby to kogoś interesowało to pomiary zrobione zostały w obudowie:
-Przednia ścianka (prosta).
-Obudowa (typu monitor).
-Przednia ścianka (szerokość 22cm).
-Rozmieszczenie głośników (klasyczne).

U mnie w symulacji ta zwrotka nie dziala. Mam wymiary frontu i offsety glosnikow dokladnie takie same jak w oryginale Stelli

No bo tu pewnie wysokotonowka jest zamontowana na fronci
A w oryginale jest w offsecie pewnie z 5-6mm

Powrót