• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Klonujemy WLM Stella monitor

• Autor wątku Autor wątku nowy1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Ok przesluchalem ten 1 rzad na tweeterze i 2 na wooferze. Jak jak dla mnie to cykanie i szeleszczenie, zwiekszylem rezystor 7.5 na 10ohm i dalej to samo. Meczace, wyostrzone brzmienie.
Zmierzylem tez znieksztalcenia tweetera i schodzenie ponizej 3khz nie bedzie dobrym pomyslem, a juz napewno nie filtrem 1 rzedu.

Nie podoba mi sie 5 kilo jeszcze
Bedzie to słychać i bedzie denerwujące
Mi też ale tak jest żeby tego się pozbyć trzeba wyciąć pułapką .
Tą szpile na 10k też będzie słychać ;)
Jak jak dla mnie to cykanie i szeleszczenie, zwiekszylem rezystor 7.5 na 10ohm i dalej to samo. Meczace, wyostrzone brzmienie.
No to po co to robić :???: Skoro te wysokie to taki lipton :???:

No po to robie, ze te glosniki po prostu mam i cos chce z nich zrobic, a nie oplaca sie sprzedawac samych przetwornikow.

Dzwiek z 1 rzedu na tweeterze jest kiepski. Natomiast drugi rzad juz gra inaczej. Tej szpilki az tak mocno nie slychac, jest dosc waska, wiec nie zawsze bedzie slyszalna.

Generalnie w zyciu bym nie kupil tych glosnikow w cenie detalicznej. Nawet midbas to tez jest slaby i jego cena jest mocno zawyzona. Bez zastanowienia wybralbym Tonsile lub STX.

Ta szpilka na gorze nada powietrza brzmieniu

Ciekawe jak słuchając teraz stelli bym je określił
Pewnie moje preferencje tez sie zmieniły ;)

Robie na nich kolumny bo jest chętny i bo je mam

A w ogole to Pylon tez chyba wzorowal sie na WLM, bo jego zwrotnice sa niemal kopia WLM, tylko bez potencjometrow. 2 rzad dla basu i 1 dla tweetera. Jest kilka fotek zwrotnic z Topazow.

Moze i tak ale dźwiękowo to dwie rożne bajki

Z pokoju pylona uciekłem
Z wlm było mnie cieżko wyciągnąć

Jestem pewny, ze była taka różnica.
Sub to sub a nie przeszkadzajaca i melodyjna, przestrzenna wysokotonowka to co innego.

PM elementy widać jak na dłoni.
Cewke mozna wydedukować i odsluchac.

Jest jesszcze jeden myk ktory mogł byc stosowany w pokoiku wlm.
Oni maja te swoje magiczne aktywne "tematy".

To tylko pomiary bliskie. Zolty tunel, ciemniejszy zolty to glosnik, a szary to ich suma. Zielony to suma ze skorygowana dyfrakcja. Pomiary wazne do okolo 300hz.

Swoja droga, bardzo przypominaja to co jest w DB1i :)

http://www.stereophile.com/content/pmc-db1iii-loudspeaker-measurements

Dosc wysoka dobroc midbasu daje o sobie znac, ale z drugiej strony daje to dosc duza wytrzymalosc mocowa.

Ostatnia edycja:
Nie na temat...
http://www.stereophile.com/content/p...r-measurements
However, as with other transmission-line designs we have reviewed, it remains unclear to me what sonic benefit is gained by the increase in system complexity.—John Atkinson
Nie tylko ja mam więc wątpliwości co do jakiś ewentualnych zalet TL ;)

Sub to sub a nie przeszkadzajaca i melodyjna, przestrzenna wysokotonowka to co innego.
A to nie była czasem zasługa ich lampiaka ? ;)

Lampiak, komp z korekcja, swietnie zgrany sub super jakosci, aktywne tipy
To wszystko razem sie podkładalo

Pewnie jakbyśmy podłączyli je na miejscu pod zwykły wzmak to czar by prysł

Powrót