Koledzy, oglądałem kilka projektów na tym forum, jednak nie znalazłem czegoś co by mnie zadowoliło. Mam na biurku mało miejsca po bokach monitora, a właśnie tam muszą trafić kolumienki. Zależy mi na czymś co zagra dynamicznie i wyraźnie zagra szczegółami. Najważniejsze jest jednak to aby całość była maksymalnie zwarta. Dlatego myślę że głośniki o średnicy do 13 cm to maximum, ale jeśli się da to wolałbym coś mniejszego. Będą wspomagane subem, to też nie muszą powalać basem XD. Chodzi tylko o to aby można było posłuchać muzyki, i cieszyć się nią. Oczywiście wiem że ważna jest cena, jestem w stanie wydać te 200-250 zł na przetworniki i zwrotnice. Jak już mówiłem chciałbym je zasilać Unitrą 15 w na kanał, bądź też Diorą 35W na kanał.
Dodam jeszcze że mam małe satelity z Samsunga. Ich głośnik basowy ma 8-9 cm, grają całkiem głośno a nawet słychać trochę basu. Dlaczego nie chcę ich zastosować? Ponieważ nie grają zbyt czysto, nie słychać szczegółów, a basu mimo wszystko jest troszeczkę za mało. Nie jestem też obeznany w akustyce, ale sądzę że można by coś ładnego zrobić na głośnikach 10cm a do tego jakieś wysokie tony, i powinno wystarczyć.
Byłbym bardzo wdzięczny za jakieś pomysły, linki, i projekty.