• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Kolumienki do komputera

Reakcji
0
Chciałbym zrobić malutkie kolumienki do komputera. Głośniki jak najmniejsze, ale w granicach "dobrego grania". Będą wspomagane subwooferem, ale zależy mi aby same dawały sobie radę. Kolejnym "ale: jest to że będą one zasilane z Unitry PW 8040, czyli nic mocnego. Jestem otwarty na pomysły i propozycje. Nie wiem czy lepiej dwie drogi czy może jakieś szerokopasmowe przetworniki?
Pieniądze jakie mogę wydać na same przetworniki i zwrotki to około 150zł, raczej nie więcej.

Tanie 2 drogi. Totemy, STX itd.. to do 300zł sie powinienes zmiescic za wszystko.
Szerokopasmowiec da mniejszą paczke inaczej zagra ale pewnie bedzie slabszy na koncach pasma i mocowo. Paczuszki na szerokopasmowce beda tez mniejsze i calosc da sie zrobic znacznie taniej. Muisz sam zdecydowac czego szukasz.. :cool:

Wszystko ładnie, dla mnie STX to dobra opcja bo są tanie ;) Tylko czy będzie to ładnie grało na PW8040 ?? no i te 5 litrów to chyba dla mnie troszkę za wielkie. Zastanowie się jednak nad tym, a puki co nadal czekam na jakieś inne propozycje

mihas66 napisał:
pójście w szerokopasmówkę trochę się mija z celem bo będzie podobny efekt jak z prostych głośników komputerowych z marketu...

mihas66, masz licencje na zabijanie widerangy ? ..i chyba bardzo male doswiadczenie w audio... :roll:

No i właśnie... Ja właśnie myślałem o szerokopasmowcach ;) Ale co polecacie w tej cenie? I jaka skrzynka do tego? BR i Closed?

schwalba napisał:
Ja właśnie myślałem o szerokopasmowcach Ale co polecacie w tej cenie? I jaka skrzynka do tego? BR i Closed?
Jeżeli mała obudowa, do słuchania z bliskiej odległości, to moim zdaniem w tym budżecie najlepsze będą jakieś szerokopasmówki. Jest kilka dobrych głośniczków np. Tang Band, Monacor, ale cena będzie wyższa od 150 zł. Czasami trafiają sie na allegro w atrakcyjnych cenach. Jeżeli chcesz mieć choć trochę basu z samych kolumienek, to litraż mniejszy niż 2l i średnica głośnika mniejsza od 10 cm. nie wchodzi w grę, z wyjątkiem 8 cm. Monacora SPX-30, który w 2 litrach schodzi do 85 Hz - przeczytaj temat http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=15369 Jest obecnie aukcja na allegro ze starymi Monacorami SPX-50 w oryginalnej wersji japońskiej jeszcze z papierowym stożkiem (lepsza góra) http://www.allegro.pl/item989799402_japan_para_monacor_ful_range_do_lampy.html
Świetnie grają w obudowie zamkniętej ok. 4 l. , bas schodzi bez problemu do 60 Hz.
Nie ma reguły na to kiedy lepsza będzie zamknięta obudowa, a kiedy br. Wszystko zależy od parametrów głośnika.

Dzięki. ALe chciałbym jeszcze zapytać o ten projekt http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=18677 czy można by zamiast tych GDN, dać słabsze głośniki z STX o tej samej średnicy? Zależy mi na tym aby Moja unitra dawała sobie z tym radę... Bo jeszcze nie wiem czy skuszę się na 2-way czy na 1-way ;)

Wiele zależy od kosztów i od tego skąd wezmę zwrotkę... bo nie wiem czy sam zdołam poskładać.

schwalba a ktore slabsze? Nie patrz na parametry mocowe bo to nie jest najwazniejszy parmetr. Twoja Unitra nie bedzie zle sobie radzila z tymi monitorkami. Jak chcesz z monitorkow troche basu to zrob obudowe z bass reflexem. Zwrotke mozesz u stxa zamowic nie ma z tym problemu, dogadaj sie tylko mailowo co wszystko Cie interesuje.

Owszem, ale nie znalazłem nic o zastosowaniu słabszych przetworników STXa. Nie znalazłem też tego czy 15W im wystarczy... I czy zastosowana zwrotka to moze być któraś z propozycji STXa ;)

Napisalem CI ze wzmakiem sie nie przejmuj i drazyles temat zwrotki. A teraz wejdz jeszcze raz w moj temat i zobacz schemat pod haslem" ZWROTNICA :wink: i skoro:
schwalba napisał:
Wiele zależy od kosztów i od tego skąd wezmę zwrotkę... bo nie wiem czy sam zdołam poskładać.
to w takim razie:
dolphin123 napisał:
Zwrotke mozesz u stxa zamowic nie ma z tym problemu, dogadaj sie tylko mailowo co wszystko Cie interesuje.
interesuje Cie zwrotka, ktora znajdziesz... - patrz drugie zdanie tego posta :wink:

Koledzy, oglądałem kilka projektów na tym forum, jednak nie znalazłem czegoś co by mnie zadowoliło. Mam na biurku mało miejsca po bokach monitora, a właśnie tam muszą trafić kolumienki. Zależy mi na czymś co zagra dynamicznie i wyraźnie zagra szczegółami. Najważniejsze jest jednak to aby całość była maksymalnie zwarta. Dlatego myślę że głośniki o średnicy do 13 cm to maximum, ale jeśli się da to wolałbym coś mniejszego. Będą wspomagane subem, to też nie muszą powalać basem XD. Chodzi tylko o to aby można było posłuchać muzyki, i cieszyć się nią. Oczywiście wiem że ważna jest cena, jestem w stanie wydać te 200-250 zł na przetworniki i zwrotnice. Jak już mówiłem chciałbym je zasilać Unitrą 15 w na kanał, bądź też Diorą 35W na kanał.
Dodam jeszcze że mam małe satelity z Samsunga. Ich głośnik basowy ma 8-9 cm, grają całkiem głośno a nawet słychać trochę basu. Dlaczego nie chcę ich zastosować? Ponieważ nie grają zbyt czysto, nie słychać szczegółów, a basu mimo wszystko jest troszeczkę za mało. Nie jestem też obeznany w akustyce, ale sądzę że można by coś ładnego zrobić na głośnikach 10cm a do tego jakieś wysokie tony, i powinno wystarczyć.
Byłbym bardzo wdzięczny za jakieś pomysły, linki, i projekty.

TANG BAND W2-802SD
hdb-800-08.jpg
[ten po prawej] ~ 50pln za głośnik. Z czasem jakiś mini sub na Daytonie.

O! Bardzo ciekawe propozycje, bardzo mi się to spodobało. Raczej nie wezmę tych z Allegro, ale pokusiłbym się na kupno tych Tang band, albo tych sph. Tylko czy one mogą iść całym pasmem? i jakie skrzynie zastosować?

schwalba, no właśnie chodzi o to, że one muszą "iść" całym pasmem. Najlepiej bez żadnych filtrów. A skrzynię wg mnie wszystko jedno jaką (taką jak ci pasuje) bo i tak basu z tego nie będzie.

Powrót