:roll: sorki, zle doczytalem :roll:bialagora napisał:Tonsile? chyba tesle
takie porownanie wiekszego sensu nie mialo - wiadomo ze SCXy lepszebialagora napisał:co do tesli to 3 drozne arn 226/07 +arx +arv ale ten 086 nie kopolkowy.
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
:roll: sorki, zle doczytalem :roll:bialagora napisał:Tonsile? chyba tesle
takie porownanie wiekszego sensu nie mialo - wiadomo ze SCXy lepszebialagora napisał:co do tesli to 3 drozne arn 226/07 +arx +arv ale ten 086 nie kopolkowy.
nieWallker napisał:wyszło strojenie ok 45Hz czyli nie za nisko ale mimo to wydawało mi się, że po przedłużeniu rurki głośnik mógł przyjąć więcej mocy co jest dziwne bo im niższe strojenie tym wytrzymałość mocowa mniejsza...
pierwsze - nie 70 a 68Wallker napisał:przy tym litrażu rurka z polinka "70x160" powinna zestroić obudowę na ok 41Hz
raczej beda. wiec mozesz kupic dluzsza (o dziwo tansza) i wyprofilowac to na goracoWallker napisał:i czy przy takiej średnicy(najmniejszy przekrój ma 62mm) nie będzie świstów powietrza...
DobraPawel S. napisał:nieWallker napisał:wyszło strojenie ok 45Hz czyli nie za nisko ale mimo to wydawało mi się, że po przedłużeniu rurki głośnik mógł przyjąć więcej mocy co jest dziwne bo im niższe strojenie tym wytrzymałość mocowa mniejsza...
w obudowie typu b-r ponizej czestotliwosci strojenia (jakis tam kawalek dalej) glosnik pracuje tak jakby byl bez obudowy. wiec w subwooferach strojenie to musi byc nizej.
pierwsze - nie 70 a 68Wallker napisał:przy tym litrażu rurka z polinka "70x160" powinna zestroić obudowę na ok 41Hz
drugie - ona ma ok 61mm na wejsciu![]()
I tu do końca nie rozumiem.... Przy dłuższej rurce świsty będą mniejsze czy chodzi o to, że wyprofilowanie jej na końcu "zabierze" jej trochę z długości?raczej beda. wiec mozesz kupic dluzsza (o dziwo tansza) i wyprofilowac to na goracoWallker napisał:i czy przy takiej średnicy(najmniejszy przekrój ma 62mm) nie będzie świstów powietrza...
im wiekszy przekroj tym mniejsze swisty. ale ze nie ma wiekszych w polinku (90mm to juz przesada) to wystarczy naddatek tunelu podgrzac i wyprofilowac w podobny sposob co przod tunelu. pozwoli to zlagodzic ten efektWallker napisał:I tu do końca nie rozumiem.... Przy dłuższej rurce świsty będą mniejsze czy chodzi o to, że wyprofilowanie jej na końcu "zabierze" jej trochę z długości?
obojetnie - i w kolumnach i w subie gra przeciez podobne pasmoWallker napisał:Aha, te 38Hz, o których pisałeś... to strojenie GDN-a w wooferze czy w kolumnach? Bo nie dodałem oczywiście, że chodzi mi o kolumny
zoHa napisał:Nie wiecie może ile się czeka na maila po złożeniu zamówienia na stronie stx'a?