• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Kolumna podłogowa 3 way Fountek NeoCD3.0+FW168+FW200

• Autor wątku Autor wątku Gość
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

Gość

Guest
Witam,

jestem na finiszu projektu 2 way (monitory podstawkowe) - pozostało lakierowanie+otwory - z miesiąc się zejdzie ;-) i zastanawiam się nad kolumnami podłogowymi.....
Bardzo interesuje mnie połączenie trzy drożne na Fountekach NeoCD3.0+FW168+FW200 ewentualnie NeoCD3.0+ 2x FW168
Na dwie kolumny przetworniki wyniosły by około 1500 PLN więc dorzucając 500 PLN na dobrej jakości 2 zwrotnice mógłby to być niezły projekt z SPL około 90 dB i impedancją
minimalną około 6 omów oraz generalną na poziomie około 8.

Od jakiegoś tygodnia przeglądam internet w poszukiwaniu takiego (mogłoby się wydawać) niezłego i logicznego połączenia głośników tej firmy, ale niestety nic nie znalazłem.
Wiem, że to oklepane, ale nigdy nie miałem kolumn podłogowych, które między innym mogłyby się pochwalić dość szybkim punktowym basem (choć na dobrej średnicy i górze też mi zależy).
Zastanawiałem się jeszcze nad połączeniem Daytonów z wysokotonowym Seasem: SEAS PRESTIGE 27TBCD/GB-DXT H1499 + RS150-8 6" + RS180S-8 7"
(łączna cena przetworników około 1700 i myślę, że przy takim zestawie też można wyjść na skuteczność SPL 90 dB oraz impedancją minimalną około 6 omów oraz generalną na poziomie około 8.

Być może ktoś z Was wie gdzie znaleźć projekt na powyższych przetwornikach wraz ze zwrotnicą lub posiada namiary kolumny podłogowej, o którą mi chodzi.
Jestem raczej zwolennikiem klasycznego wyglądu z głośnikami umieszczonymi na przedniej ściance w osi centralnej aczkolwiek mogę pójść na ustępstwa ;)

Aha, po wielu rozmowach dostałem pracę więc chciałbym zacząć na coś zbierać :)
Łącznie na przetworniki, zwrotnice, MDF, fornir chciałbym się zamknąć w kwocie 2000-2500 PLN (oczywiście na parę kolumn podłogowych).

Pozdrawiam Was,
Marcin

Fountekach NeoCD3.0+FW168+FW200 ewentualnie NeoCD3.0+ 2x FW168
Bez sensu połączenie. FW168 jest za duży do tej małej wstegi. FW168 w BR na basie zagra podobnie do FW200 w OZ. To co miałoby sens to:
Fountek NeoCD1.0 + Dayton RS52 + FW200 OZ (lub 2x FW168 BR)- taki projekt kiedyś zacząłem - eksperyment :) Mam gotową jedną kolumnę. Zwrotka będzie skończona zimą. Mogę udostępnić schemat.
NeoCD3.0 to dość drogi przetwornik. Jak ma być tanio i sensownie to trzeba wybrać tańszą kopułkę do 150zł 25mm (wybór olbrzymi).
Masz sporo gotowych projektów w tej cenie. Piszesz, że priorytetem test wysoka skuteczność i wysoka impedancja. Czas zmienić priorytety.

Piszesz, że priorytetem test wysoka skuteczność i wysoka impedancja. Czas zmienić priorytety.

Po pierwsze dzięki za odpowiedź :)
Widzisz ja zacząłem od projektu teoretycznie prostego (okazał się trudny - bo to mój pierwszy). Na razie widzę wykończenie stolarskie i myślałem, że wyjdzie mi o wiele gorzej
(jest bardzo dobrze ale na końcu wrzucę cały projekt z fotkami - liczę na konstruktywną krytykę).
Ten rozpoczęty projekt to kolumny podstawkowe docelowo tylne-surroudn'owe. Mają minimalną impedancję niecałe 5 omów a generalnie w wykresie określane są jako 8 omowe.
Chciałbym się trzymać tych danych aby całość zagrała poprawnie. Zdaję sobie sprawę, że ampli KD (na który mam odłożone pieniądze) będzie na pewno tym, który obsługuje impedancję 4-16 (najprawdopodobniej Denon lub Onkyo).
Natomiast planowane kolumny podłogowe mają być oczywiście moim oczkiem w głowie, dlatego chcę coś dobrego co łączy się z moimi upodobaniami muzycznymi.
Szybki, głęboki impulsowy bas (plus niezła średnica i góra), czyli disco-polo :biggrin:
Żartuję, ale akurat chciałbym mieć takie cudo w domu.....

- - - - - aktualizacja - - - - -

Fountek NeoCD1.0 + Dayton RS52 + FW200 OZ (lub 2x FW168 BR)- taki projekt kiedyś zacząłem - eksperyment Mam gotową jedną kolumnę. Zwrotka będzie skończona zimą. Mogę udostępnić schemat.

Bardzo chętnie przyjrzę się Twojemu projektowi. Początek budowy kolumn podłogowych zaczynam na początku roku - pewnie w styczniu.

Marcin za 500-700 zł kupisz używany przyzwoity tranzystor. Pewnie nie odwiodę cię od zakupu KD, ale jeśli mimo ostrzeżeń popełnisz ten błąd to za jakiś czas zagości u ciebie czyste stereo 2.0. Powodzenia.

Wiem, słuchałem trochę na KD i stereo - to drugie wypada lepiej (szczególnie w muzyce).
Finalnie może tak wyjść, że z czasem kupię do KD dodatkowo stereo.

Po prostu oglądam sporo filmów i tutaj dźwięk przestrzenny robi swoje......

To raczej nie jest dobry pomysł. Jak wspomniał Konrad FW168 jest za duży, lepiej dać FW146. Ale co z tego jak FW 200 to głośnik nijaki. Do bas reflexu się nie nadaje a w obudowie zamkniętej będzie raczej kiepsko. Głośniki dodatkowo aluminiowe, zwrotnica będzie raczej z tych rozbudowanych niż prostych. 500zł na dobra zwrotnicę to trochę zbyt optymistycznie. Może taką budżetową ale nie "dobrej jakości". Dwie dobre cewki do basu potrafią kosztować polowe tej kwoty a gdzie reszta elementów? I nie przesadzam po prostu cewka toroidalna typowej wielkości np 6,8mH po prostu tyle kosztuje i to jest własnie cewka dobrej jakości ;-).

Jak chcesz coś poskładać na tańszych głośnikach to bym się zainteresował na Twoim miejscy scan speakiem serią discovery. Mają przyzwoitą srednoitonówkę i całkiem sensowne głośniki basowe. Tweeterów też tam jest na pęczki do wyboru. Może wyjdzie kilka stówek drożej ale zestaw będzie na pewno o wiele lepszy niż na tych fountekach.

Ostatnia edycja:
dzięki Yoshi za informację

A jak oceniasz serię Dayton Audio RS?
Jestem nią też zainteresowany szczególnie w połączeniu RS150-8 6" + RS180-8 7 + dobrze do tego dobrana wysokotonówka
ewentualnie 2x RS180(S lub P)-8 7" + dobrze dobrana wysokotonówka.....

Dyton RS są ok, przyzwoite głośniki. Prawdę mówiąc jeżeli szersza kolumna nie jest problemem to lepiej od razu iść w 22cm głośnik basowy. Dasz 1 sztukę to wyjdzie pewnie taniej niż dwie 18tki. Konstrukcja na 18tkach wyjdzie smuklejsza i może trochę atrakcyjniejsza wizualnie ale patrząc od strony osiągów nigdy nie będzie to to samo co na 22 basie. Gabarytowo też nic nie tracisz/zyskasz bo 2x 18 potrzebuje tyle samo albo i więcej objętości co 22. Jedynie co to kolumna na 22 po prostu musi być o te 4cm szersza.

Szersza nie jest problemem, czyli jeżeli rozmawiamy o basie na niezłym poziomie to z daytonów np. taki będzie odpowiednim wyborem?:
RS225-8 8"
http://zap-audio.pl/sklep/index.php?main_page=product_info&cPath=2_32_37&products_id=169

do tego średniotonowy mógłby być np:
RS150-8 6"
http://zap-audio.pl/sklep/index.php?main_page=product_info&cPath=2_32_36&products_id=167
czy będzie w tym wypadku (w takim połączeniu) za mało średnicy a za dużo basu?

i do tego dobra wysokotonówka??? (proszę o nie posądzanie mnie o reklamę zap-audio)

W takim połączeniu wyjdzie już około 680 PLN więc może wraz z wysokim w 1000 zł na jedną kolumnę się zmieszczę.
Jest to dla mnie akceptowalne tym bardziej, że pracę rozpocznę na początku przyszłego roku (i zakup również).
Nie ma co się bawić w oszczędzanie 300 PLN na dobrej konstrukcji.

Jako pierwszemu pokazuję Ci moją pierwszą w życiu pracę 2 way - jeszcze nie dokończona pozostało lakierowanie i frezowanie oraz otwory terminalowe.
Dzięki uprzejmości Micwoja zwrotnice obydwie zbudowane - koleś bezinteresownie poprowadził mnie jak ją zbudować (przełożyć projekt w rzeczywistość).
Są ciężki w tej chwili ważą 5 kg sztuka + dojdzie lakier, głośniki i zwrotnica z terminalem. Całość powinna ważyć około 10 kg sztuka.
Wysokość 34 cm, szerokość 23, głębokość 19 cm, przednie pionowe boki zaokrąglone frezem o promieniu bodajże 6,3 - tył prosty. Całość bez obklejania HDF'em,
szlifierka mimośrodowa zrobiła swoje, fornir klejony na wikol Pattex D3 i żelazko + ściski na deseczkach ochronnych i papierze śniadaniowym na 12h :)
Jak skończę założę osobny temat ze wszystkimi fotami.

Mam 3D na Daytonie RS 225 i 2 D na Founteku FW168 i mogę potwierdzić - lepsze 3D, - lepszy bas.
Zresztą mozna skorzystać z gotowca.

czyli słyszałeś/masz tą wersję:
wysokotonowy Seas H1499-06 27TBCD/GB-DXT+ fountek fw146+ dayton rs225-8 8"

i polecasz....

- - - - - aktualizacja - - - - -

Szkoda tylko, że Fountek FW146 nie występuje w kolorze czarnym bądź dayton rs225-8 8" w kolorze membrany srebrnej.....
Ale cóż cena takiego zestawu ze zwrotnicą wydaje się być bardzo dobra....poza tym Raven z tego co widzę nie raz pokazał już klasę!

Masz wariację na seas L22 który jest srebrny, zgadzam się że lepiej o wygląda z fountekiem, sam tak mam Tyle że seas trochę droższy. Ale niedużo.

czyli wyszłaby wysokotonówka + średnio-niskotonowy w kolorze/odcieniach srebrnego + Dayton RS225 czarny
To już byłoby do przyjęcia i łatwiej byłoby dobrać kolor forniru.
Micwoj, czyli wyglądałoby to tak: Seas H1499-06 27TBCD/GB-DXT (srebrny)+ fountek fw146 (srebrny) + dayton rs225-8 8" (czarny)

Całość byłaby oparta o projekt:
http://diyaudio.pl/showthread.php/25043-hds-dxt-fw146-l22rn4xp-dayton-rs225-projekt-by-raven1985

i jego odmiany dotyczące zwrotnic z połączeniem poszczególnych przetworników

Tak to rozumiem....

Ja mam RS-225+SB12+SB29 w 3D (wszystkie głośniki czarne), w 2D mam FW168 + TW030WA07 ( jeden srebrny drugi czarny).

Generalnie zestaw 3D na porównywalnych przetwornikach jest lepszy na basie.

Seas GB-DXT nie jest srebrny tylko czarny ( miałem go), nie wiem czemu momentami mnie wkurzał - chyba był za dobry a za słabe były nagrania.
Teraz tak myśle o tym głośniku.....

Mam kawalerkę z wyburzonymi ścianami działowymi, więc jest to Open Space :)
Łączna powierzchnia 30 m2 (oczywiście nie liczę ubikacjo/łazienki, która ściany posiada :) - aż tak ekstrawagancki jeszcze nie jestem)

Już mierzę.....

kolumna prawa 3 metry, kolumna lewa 3,5 metra.
Akustycznie to jest trudne mieszkanie.....

Zaraz przygotuję ogólny projekt mieszkania to zobaczycie o co chodzi.

Powrót