• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

[ Kolumny 2.5-drożne] Moja 2.5 drożna konstrukcja

W jaki sposób połączyłeś cokoły z kolumnami, czy tylko kolumny są położone? Porównywałeś może konstrukcję na tych samych przetwornikach tylko że dwu drożną? Bo chciałbym usłyszeć opinie ludzi, którzy mogli porównać te dwa zestawy. Ostatnie pytanie - Czy dokonywałeś odsłuch na innych wzmacniaczach?

Nie ma potrzeby mocować cokołu do konstrukcji. Przenoszenie drgań na podłogę przez kolce i zwiększenie masy - cokół i tak są zrealizowane. :wink:
A jaki wzmacniacz Ciebie interesuje. Nie polecam nowej yamahy 700. W tej chwili grają z amplifonem wl 25 ze zmienionymi lampami na el34.

Czyli teraz konstrukcja gra na lampach możesz powiedzieć jakie są różnice w porównaniu do poprzedniego wzmacniacza - chciałbym abyś troszkę się rozwinął. Nie odpowiedziałeś czy słuchałeś hds'ów + vify w wersji dwudrożnej. Ciekawi mnie to.

Jeśli chodzi tobie o układ dwudrozny z dwoma midwooferami to nie. Klasyczny układ dwudrożny tak. Amplifon w muzyce "zywej" radzi sobie o wiele lepiej jednak jest to moja subiektywna opinia, tak więc bez odsłuchu czyjeś zdanie ma małe znaczenie. :wink:

Bo mi odpisał kolega z akustyka że mają mieć 98mm a te w linku mają 87mm.
Możliwe że teraz dają inne tzn dłużesze i o więkrzej średnicy :?:

yyy JacekN, czy ten post to do tego tematu?
Chyba, że chodzi Ci o BR bo troszkę niezrozumiale napisałeś (jak Filip...)

KIVLOV
z przyjemnością. Więc tak, przy muzyce "syntetycznej" (Aphex Twin itp :mrgreen: )lepiej słuchało mi sie CA, wzmacniacz dość transparentny nieźle radzący sobie z peerlessami, choć są też opinie, że nie najlepiej :wink: , rzekomo nie jest "wydajny prądowo". Lampa lepiej brzmi przy muzyce "żywej". Możdżery i inne Millery to poezja. Scena jest świetnie budowana przez kolumny, ale ciepło lamp nadaje niepowtażalnego uroku utworom. Niestety cambridga musiałem się pozbyć, zarówno cd jak i wzmacniacza. Stare DVD też wylądowało w piwnicy. Musiałem upożądkować sprzęt i zrobić więcwej miejsca dla nowego członka rodziny. :wink: W tej chwili "gram" amplifonem z lampami el34 (eh) + dvd yamahy s-1800 (gorąco polecam tego multiformatowca). Jako interkonekty służą mi sonus olivy na neutricach oraz głośnikowe ofc2,5mm również na neutricach (banany).
JacekN
Tak można zmienić średnicę odpowiednio zmieniając długość. :wink:

Dziękuję przemo za rozpiskę. Teraz proszę Cię o podsumowanie. Czy warto było przesiadać się na lampę?

Sam nie wiem co Ci poradzić. Widzisz są różne opinie na temat wzmacniaczy. Ostatnio zauważam tendencję to powrotu do "retro". Jeszcze kilka lat wstecz stereo było zapomniane. Większość inwestowała w k-d. O "starych" rozwiązaniach lampowych wzmacniaczy myśleli nieliczni maniacy. Nie kupuj lampy na siłę, bo jest trendy. Posłuchaj zastanów się czy Ci to odpowiada. Ja powiem Ci szczerze, że cały czas jednak myślę o "dużym" wzmacniaczu do moich kolumn. Zastanawiam się nad zmianą mojego amplifona lub nad dokupieniem czegoś pokroju cambridge 840 bądź yamahy 2000. :wink:
Ale wiesz, co dzień inny pomysł. Wcześniej mocno podpaliłem się na zupełnie dla mnie referencyjny zestaw stereo czyli revelatory + pierścieniówki w obudowach modułowych "napędzanych" 4 końcówkami mocy (bi-amping). Jednak po podliczeniu kosztów plany odłożyłem na bliżej nieokreślone "później". :wink:

Sam poszukiwałem CA840v2 ale niestety nikt nie sprzedaje używki - nowe są cholernie drogie. Czyli jednak nie chcesz iść dalej w lampę. Ja obecnie mam Denona PMA 1500R i powiem, że jest dużo za mocny do moich kolumn (Hds 180+ xt25), Marantz PM66 SE KI był minimalnie za słaby.

Przemku a jak z wydajnością mocową tego lampowca? Osobiście nie widziałem mocniejszej lampy niż 2x40W a to zdecydowanie za mało do HDS180. W ogóle temat lamp jest mi obcy. Małe moce itd a niektórym spędza sen z powiek.
przemo-lukas napisał:
dokupieniem czegoś pokroju cambridge 840
mnie chodzi po głowie http://www.cambridgeaudio.com/summary.php?PID=287&Title=Azur+840W+Class+XD%99+power+amplifier ale to też pewnie
przemo-lukas napisał:
nieokreślone "później". :wink:

Nie, nie, chodziło mi roczej o to, że albo kupię "większą" lampkę, albo dokupię integrę. :wink: W lampie się zakochałem i na pewno zawsze jakąś będe posiadał.

[ Dodano: 2009-01-15, 11:18 ]
DIGIPROCOMP
kilka wat wzmacniacza lampowego nie ma najmniejszego problemu z wysterowaniem dość efektywnych zestawów głośnikowych.

Sam ciągle rozważam przejście na lampę i sam nie wiem do końca bo nigdzie nie mam dostępu do obu przedmiotów (porównanie). Chciałbym Mojego Denona postawić obok Twojej lampy i posłuchać.
Ogólnie słucham Progresywnej muzyki, Trance.

Jeśli słuchasz tylko muzyki "syntetycznej" to nie wiem czy jest sens kupowania "lampy". Ale słusznie, najlepiej samemu posłuchać. :wink:

Czy po zmianie wzmacniacza na lampy nie masz ochoty zmieniać kolumn na coś lepszego? Czy Twojej konstrukcji nie brakuje średnich tonów?

Powrót