• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

[Kolumny 2-drożne] 2 drogi dla ubogich...

bingant, a mogę zapytać jak wyfrezowałeś te wcięcie w PJ? rozbierałeś wysokotonówkę czy jak?
właśnie skończyłem oglądać stronkę Sonusa, chyba porzucę 3drogi by zrobić monitorka :)
objętość i jaki port dałeś?

ja akurat półkola w PJkach zrobiłem frezarką za pomocą cyrkla, umieszczając PJkę w otworze deski jakby we froncie, ale możesz to zrobić np. nożykiem do tapet. Promień półkola weźmiesz z obrzeża 14SCX i kilkakrotnie przejedziesz nożykiem. Frontowy panel PJki jest bardzo łatwym materiałem do obróbki.
Objętość skrzyni to 10l brutto.

tak chyba będzie najczytelniej:

img1574wym.jpg

[ Dodano: 2010-01-26, 20:39 ]
Chciał nie chciał, dzisiaj musiałem dorobić podkładki pod monitory, bo kolce przy wadze całości powyżej 20kg, wchodziły w parkiet na 3mm, że o drobnym ich przesunięciu nie wspomnę ;)
Ślady "zabezpieczyłem" dywanem, aż sprawa ucichnie :)

73885741.jpg

i całość
48892851.jpg

nie bardzo mi się chce wieżyc a raczej nie wierze ze cześć z tutaj widzianych elementów została wykonana ręcznie... jestem niemal pewny ze poszła w ruch frezarka itd a nie papier ścierny i kawałek deseczki... fakt faktem kolumny wykonane mistrzowsko ale nie rozumiem po co ukrywać i mówić ze coś było wykonane ręcznie...?? po otworach na głośniki, po otworach na pręty w stojaku i tyle widać użycie porządnych maszyn...

a dla potwierdzenia tego co mowie za tydzień wstawię tu fajne zdjęcie...

? :shock: ? łot?

[ Dodano: 2010-01-27, 22:35 ]
widziałeś kiedyś, albo miałeś w rękach frezarkę górnowrzecionową?
czy to jest prowokacja?

czyli chcesz powiedzieć ze górny i dolny blat do kolumny docinałeś ręcznie wyrzynarka tak??

daniel69 napisał:
po otworach na pręty w stojaku i tyle widać użycie porządnych maszyn...

ano to może koledze pokażę jeszcze te porządne maszyny i jak to nimi zrobiłem te otwory na pręty i za pomocą tego frezu:

img1634c.jpg
img1630v.jpg

Oczywiście to jest tylko pokazówka, podczas pracy profil i płyta MDF były na sztywno przymocowana do szafki.

tak juz to ustalilismy i mowilem ze zle zrozumialem ze wlasnie frezarka nie byla uzywana.. pozdrawiam bardzo udana konstrukcja sam od jakiegos czasu mysle nad takim zestawikiem konitorkow w tym ksztalcie i o podonych stojakach - zreszta juz zaczalem i pewnie niedugo na forum wyladuja zdjecia...

Opis przesadzony, jaka tu ubogość ?
Piękność, wykonanie perfekcyjne, co najważniejsze tanio i więcej userów może sobie pozwolić na takie DIY .
Jestem pod wrażeniem .

daniel69 napisał:
czyli chcesz powiedzieć ze górny i dolny blat do kolumny docinałeś ręcznie wyrzynarka tak??
A czemu by nie? Ja robiąc swoje kolumny wyciąłem gorę i dół za pomocą małej piły tarczowej elektrycznej. Frezarkę nabyłem zupełnie niedawno i nie była w użyciu przy ich budowie. Każdy element wycinany osobno, potem skręcane po 2 razem w imadło i szlifowanie raszplem i papierem ściernym do uzyskania identycznych kształtów. Poniżej efekt:

Powrót