• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

[Kolumny 2-drożne] 2 drogi dla ubogich...

zabawki już mam, chodziło mi oczywiście o przemyślenia

img1593f.jpg

nie Irek, odkupiłem od jednego forumowicza
planuję coś 30l brutto w obudowie zamkniętej

Ja dałem 35l chociaż 30l też próbowałem i jest bardzo dobrze ale ze względu że u mnie w kinie najczęściej pracuje dałem te 35, w większą budę to już go szkoda pakować. Obudowa musi być pancerna, żadnych listewek w ściankach nie dawaj jak w kolumnach bo to może trzeszczeć, widać jak pracuje że ciśnienia w środku są ogromne.

bingant, miałeś, nie mówić co będzie
to ja już wiem gdzie zorganizujemy spota wakacyjnego :mrgreen:
odp: pojedziemy na "wiochę" obejrzeć fabrykę :sonus fabera"
takie forumowy spot połączony ze zwiedzaniem :idea:

bingant, Ty masz naprawdę Talent do robienia takich obudów, wstawiam po raz drugi post z komentarzem tych kolumn, ale nie mogłem sie powstrzymać :mrgreen:
Głupio się przyznać, ale nie zauważyłem, że słynna konstrukcja "3 drogi dla ubogich" jest także twoim dziełem :oops: :oops:
PS już się nie mogę doczekać Twojego suba jak będzie wyglądał na tych przetwornikach :mrgreen:

bingant czy pozwolisz kopiować swoje konstrukcje.
Zrobiłem pudła do tych przetworników i chyba je jutro spalę. Po prostu wymiękłem jak zobaczyłem Twoje...

kuki, Ty się nie pytaj tylko rób :) ja też nie pytałem Serblina ;)

[ Dodano: 2010-01-20, 17:32 ]
dla pytających na PW o sposób montażu skrzynki wklejam fotkę:

img1454zc.jpg

Wysoko stawiasz poprzeczkę.
Z wielka przyjemnością oglądam po raz kolejny Twoje kolumny i nie będę krył, z zazdrością.
Chociaż pocieszam się myślą, że gdybym miał takie cacka w domu, żona zaraz zagoniła by mnie do urządzania z taką dbałością i smakiem, reszty mieszkania. :wink:

A może, by tak pomyśleć o jakiejś własnej formie obudowy, nie wzorowanej na godnych naśladowania (ale zawsze) mistrzach. Masz na pewno, wysokie poczucie estetyki i dobry smak i myślę, że już wystarczające doświadczenie, by stworzyć coś równie zapierającego dech w piersiach. :shock:

Wielkie uznanie i gratulacje!

Na kolejne pytania na PW odpowiem tutaj zainteresowanym, mocowanie standów wykonałem tak:

img1452q.jpg

1.Hm a jak przymocowales same kolumny?
2.te pręty wychodzą na wylot dna kolumny?
3.jak w takim razie ze szczelnością?
4. Czy tak zmontowane pręty nie przekręcają się ?

Poszczególne moduły standów są sklejone wikolem, a te wyfrezowane rowki gdzie są gwintowane szpilki, przed złożeniem napełniałem klejem ze zdjęcia. O przekręcaniu nie ma mowy.
Zgadza się, szpilki wchodzą w dno kolumny, ale nad nimi jest przyklejona płytka z MDFu, na której jest zwrotnica. Wszystko zasmarowane klejem z obu stro. Szczelne na 100%.
Resztę zobrazują zdjęcia:

img1466z.jpg

img1508a.jpg

img1525x.jpg

bingant napisał:
Na kolejne pytania na PW odpowiem tutaj zainteresowanym, mocowanie standów wykonałem tak:
img1452q.jpg
a ja sie zastanawialem do czego by tu uzyc tego kulistego frezu :lol:

bingant, a co zona mysli o twoim nowym hobby? :D

Pawel S. napisał:
bingant, a co zona mysli o twoim nowym hobby?

jak widać na załączonych obrazkach, muszę pomalować jeszcze ściany w kotłowni, więć "przy okazji" zklecę jakiegoś suba ;) :)
w każdym razie tak to wytłumaczę :)

bingant, te płytki też ci nie źle wyszły :wink:
a cy będziesz robił jak ci się prace w kotłowni skończą :?:

ja marzę o tym, żeby się wreszcie skończyły, na piętrze mam 150m2 w surowym stanie :(
Ale jak skończę, to może wówczas wtrafię w gusta niektórych w połączeniu skrzynia/przetworniki :)

Powrót