Bo to jest zestaw czysto komercyjny. Ta tuba tam robi wrażenie. Wzięli się za naśladowanie stylu WLMa i Klipsha za ta tubą jest chyba driver kompresyjny. 90db to wcale nie tak mało, a tuba po ściszeniu więcej wytrzyma i można ją próbować niżej odcinać.
---------- Post dodany o 14:16 ---------- Poprzedni post o 14:06 ----------
Dla kogoś kto nie potrafi wymienić koła w samochodzie, to może i poprawna. Obok tych super materiałów sa nadal używane materiały jak 30 lat temu - membrany wcale ni esą lżejsze, a raczej przeciwnie, magnesy neodymowe nie zmieniają technologii przetwarzania sygnału na fale akustyczna, to głównie zmniejszenie wymiarów - magnesy neodymowe wynaleziono i rozpowszechniono na potrzeby produkcji rezonatorów magnetycznych - głośniki toi tylko odprysk tam gdzie trzeba mniejszego a mocnego magnesu. Nie nastąpił żaden przeskok technologiczny - nadal większość rynku okupują głośniki dynamiczne ostatnio znowu coraz więcej z papierowymi membranami i nomexowymi karkasami, miedziana cewka i magnes - czasem neodymowy. Ostatnio więcej jest takich z długa szczeliną dzięki neodymom, ale takie były również kiedy neodymów nie było.
Modne zrobiły się "pierścienie faradaya" jakby to były pierścienie Saturna to bym może rozumiał podniecenie laików, bo faradaya miały w obwodzie tonsile już 35 lat temu, wiec tez nic nowego ani fantazyjnie drogiego.
Nie wiem czego oczekujesz, że będę się z Tobą kłócił? Skoro sam sobie strzelasz w stopu, udowadniając swoją powierzchowną wiedzę. Technologia poszła do przodu- we wszystkich dziedzinach i jest to fakt niepodważalny. Jako przykładem mogę się posłużyć monitorami które ostatnio słyszałem Neumann KH 120 A. Który głośnik sprzed 30l takiej wielkości wytworzy mi takie ciśnienie akustyczne? Potrafię wymienić koła, ba nawet klocki hamulcowe i doskonale rozumiem anegdotę. W samochodach nastąpił przeskok? Również ma 4koła i porusza się do przodu...
Dobra, wracając do tematu. Zdaje sobię sprawę że to nie jest kolumna estradowa
Te GDN działają... tak a nie inaczej i nie wiem czy ktokolwiek chciałby swoją nową konstrukcje na nich opierać- a potem sie zastanawiać co by tu zmienić żeby lepiej zagrało
Ostatnia edycja: