takero to trzeba byłoby zrobić ankietę i każdy użytkownik mógłby oddać np 3 glosy na konstrukcje które wg. niego powinny być w wyróżnionych
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
No przecież to samo napisałem wyżej ;]maxxx222 napisał:takero to trzeba byłoby zrobić ankietę i każdy użytkownik mógłby oddać np 3 glosy na konstrukcje które wg. niego powinny być w wyróżnionych
bingant napisał:Efekt jest taki, że dźwięk stał się pełniejszy, jest jakby mniej "skrzekliwy", coś jakby zniknęła ta ostrość z PJki
ploter napisał:Ja takie wrażenie miałęm gdy podpiąłem odwrotnie PJtke w monitorach 14SCX & PJ po podpięciu prawidłowym PJtka mi sie spodobała![]()
zwrotnica moja, projekt irka...marian napisał:Skąd miałeś zwrote?
bingant napisał:Dzisiaj za radą jednego kolegi z forum, zmieniłem polaryzację na głośniku średniotonowym. Efekt jest taki, że dźwięk stał się pełniejszy, jest jakby mniej "skrzekliwy", coś jakby zniknęła ta ostrość z PJki( o ile to ona była jej powodem).
Mam prośbę do Wszystkich, którzy mają 3way STX ze zwrotnicą Irka, zmieńcie polaryzację na głośniku średniotonowym i opiszcie tutaj swoja wrażenia.
Pawel S. napisał:marian, masz jak zrobic pomiary?
zeby sprawdzic czego to zasluga. bo moze sie okazac ze laczenia glosnikow sa teraz podbitemarian napisał:ale tak szczerze,to na co te pomiary skoro teraz gra zdecydowanie lepiej ?
no i wlasnie tutaj jest kolejny problem - jak irek robil pomiary :?:marian napisał:a tak jak zrobił Pan Irek to jest ok?
U siebie zastosowałem ponadto dławik na wysokim ( 4,7 ohm) szeregowo za filtracją , bo na moje ucho zbyt mocno syczało.
Nie chce mi się wierzyć że Kolega irek - człowiek z taką wiedzą i doświadczeniem popełniłby taki błąd.
Pawel S. napisał:tutaj jest kolejny problem - jak irek robil pomiary :?:
tzn jak byly rozmieszczone glosniki? bo jak byly nietypowo rozmieszczone to wtedy zwrotnica mogla byc OK...
radzior3 napisał:...sam Autor projektu zapewne będzie miał najwięcej do powiedzenia w tej kwestii.
przeciez to podzial pasma miedzy GDM i GDWK - sama kopolka tego nie poprawisz!tomq88 napisał:Kurka, co konstruktor, to inne zmiany Ja próbowałem masę rezystorów na wysokotonowym (od 1 ohm do 5,8) i żaden z nich nie dał satysfakcjonującego efektu (zakres około 5-6 khz [sprawdzałem na eq] brzmiał nieprzyjemnie.
Pawel S. napisał:pytanie na jakim ukladzie taka ch-ke uzyskal. bo wiem ze irek mial skrzynke testowa tylko na max 18cm. wiec GDNa musial jakos dolozyc osobno - i teraz rozchodzi sie jak?
W mojej wypowiedzi chodzilo mi o to, ze ja i radzior3 kombinujemy na rozne sposoby i w naszych odczuciach własne sposoby sa dobre.przeciez to podzial pasma miedzy GDM i GDWK - sama kopolka tego nie poprawisz!
W moim odczuciu zmiana polaryzacji wysokotonowki sprawiala ze kolumny graly gorzej...Zauważ że jeśli zmieniasz polaryzację w średniotonówce to jednocześnie zmienia się polaryzacja między wysokotonówką też,dlatego nic o niej nie pisałem.