Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
nie MTM a 2,5 drogi.... Dodam, ze jesli nie dojde do zadowalajacej mnie zwrotki, zrobie 2drogi + aktywne doly na AWXach | ![]() |
pajol112 napisał:tak czytam te posty kolegow az sam chcialem sie przekonac czy to prawda
zmienilem polaryzacje na srednio tonowym glosniku i zeczywiscie srednica jakby wyrazniejsza i tak chyba zaostawie :wink: na wysokich tonach nie otczulem ruznicy jest chyba tak ak bylo :wink: pozatym nie ktorzy nazekaja na brak niskich rejestrow, ja takich odczuc nie mam a slucham takiego typu muzyki gdzie jest ich dominacja :mrgreen: wedlug mnie ta konstrukcja gra poprawnie a teraz bardzo poprawnie :razz: :mrgreen:
Heh... też mam takie wrażenie jakby właśnie wyższa średnica była zagłuszona... Ale powoli. Testowałem odsłucowo kolumny przez ponad tydzień z odwróconą fazą gdm-a. Zwrota Irka. Grał X-Fi Xtreme Audio → Uniamp → 3W STX. Przesłuchałem dużo rodzajów muzyki (od klasyki po metal). I więc tak... wcześniej miałem zgodną fazę i tak od razu po odwrocie miałem wrażenie jakby PJ-tka "ostygła". Wyraźnie mniej cykania i w ogóle mniej wysokich. Dźwięk stał się spokojniejszy i otwarty. Średnie były jakby za zasłoną. Bas się nie zmienił. Ale owszem niższe średnie (tam gdzie podstawa saksofonu i fortepianu) zagrał po prostu super :razz: aż się chciało słuchać. Jak włączyłem S.T.A.L.K.E.R-a to męski głos był taki przymulony że hej. W ogóle tak jakoś za bardzo ocieplony dźwięk był. Dzisiaj znowu przywróciłem fazę no i znowu słychać wysokie i te cykanie. W filmach znacznie lepszy dźwięk jak dla mnie przy zgodnej fazie (wyraźniejszy). W szybkich nutach (rock, metal) dźwięk jest po prostu bardziej metaliczny i dynamiczny. Tyle ode mnie... :wink:Polusek napisał:A czy odwracając średniaka nie powstaje czesem gigantyczny dół na środku pasma? :| Więc nie rozumiem jak może wyraźniejsza średnica być...
G... Prawda :]Polusek napisał:Może któryś z magnesów głośników mają zbyt blisko zwrotnic a to ma ogromy wpływ na indukcyjność większych cewek. Z resztą na cewke z wysokotonówki też.
to i tak by az tak duzych zmian nie wprowadzilo ;]Polusek napisał:Może cewki w ogóle macie zbyt blisko siebie lub nieodpowiednio ustawione i oddziałują na siebie.
nie, nie mam pojecia jakim drutem byly nawijane cewki irka...Polusek napisał:zapewne bedziesz wiedział jakim drutem były nawinięte cewki w projekcie Irka?
to juz co innego. tego tez nie wiem, ale napewno z malymi oporami...Polusek napisał:Konkretnie jakie miały rezystancje, bo jakby nie było to ma duże znaczenie