• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

[Kolumny 3-drożne] 3 drogi dla ubogich

jezeli ciebie stac na 3 drogi to oczywiscie je rob ;)
za 1000zl nie zrobisz nic lepszego z wiekszym glosnikiem

2 drogi na FGX/SCX to tez dobry wybor

Czy autor tematu mógłby poprawić fotki? U mnie się nie wyświetlają. Nie wiem jak u inncyh

Mam prośbę czy ktoś posiada jeszcze schemat obudowy i zwrotnicy niestety wszystkie linki są już nieaktywne a ja muszę coś zweryfikować w swoich kolumnach

Paweł, to jest Twoja zwrotnica?
Z tego co się orientuję to projektował ją Irek.

no irka ;)
gdzies napisalem ze moja? :???:

mozna powiedzec ze to byla tansza wersja tego
ale nie wiemy czy w takim ukladzie glosnikow czy nie

Witam panowie. Posiadam ten zestaw od paru lat wzmacniacz Yamaha rx-v381 i chciałem dokupić subwoofer chodzi mi po głowie magnat 301a albo Pure Acoustics RB 1150 ewentualnie zbudować swój tylko nie wiem na jakim przetworniku. Głównie grać będzie do oglądania filmów no i reszta to muzyka z radia.

Witam, śledzę od jakiegoś czasu ten wątek i postanowiłem spróbować swoich sił aby zrobić ów projekt. Zakupiłem już przetworniki i jestem w trakcie budowy kolumn. Chciałbym się dowiedzieć od szanownych forumowiczów odnośnie wytłumienia kolumn a mianowicie czy wytłumiać tylko tylną ściankę i przednią czy też całość. Obudowa jest w kształcie trapezu.

wytlumienie dobieramy na sluch. doswiadczalnie dobierz ilosc

ale wiesz ze glosniki sie zmienily i trzeba uzyc innego projektu zwrotnicy?

Właśnie drugie moje pytanie miało brzmieć: Czy ktoś ma schemat zwrotnicy do nowych głośników stx-a? Bardzo się zmieniły że potrzeba nowych zwrotnic?
Jeśli chodzi o to wytłumienie to bym zrobił tak że komorę z wysokim/ średnim dobrze bym wypchal watoliną a niskiego delikatnie mata filcową. Powinno być chyba ok. Chcę to zrobić zanim skręcę całość bo później nie będę miał za bardzo dostepu.

Powrót