• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Kolumny do lampy ok 10W

Reakcji
0
Witam drogich forumowiczów.

Od dawna nosze się z zamiarem budowy kolumn, po wielu pomysłach i meczeniu kilku kolegow pytaniami nadal brak pomyslu a moze winny moj brak niezdecydowania.

Wiec tak:
- kwota to 1500pln
- muzyka przewaga bluesa i troche rocka
- pomieszczenie hmm zalezy jakie sie trafi bo szykuje sie przeprowadzka na wakacje (kolejna :) ) ale hmm tak do 30m2
- kolumny na poczatku myslalem o 2,0 ale jak jest szansa na 3,0 to super
- wzmak to lampa ktora jest w trakcie budowy przez jednego z kolegow z forum
- oczywiscie tylko DIY
- moze byc propozycja samych glosnikow bez zwrotki

W oko wpadły mi harpie ale pozostaje tylko kopia: http://www.harpia.pl/polski/300b.html

Bede wdzieczny za sugestie i propozycje.

Pozdrawiam.

1500 złotych nie starczy chyba na przetworniki do harpii.
eminence deltalite II '12
dayton rs52
seas 27tbfc/g

Ostatnia edycja:
ale efektywność harpii to wg mnie wyssana z palca jest

No zawyzyli sobie o 1-3dB ;) Ale nie tylko to jest fajne. Nikomu jeszcze w USA nie udalo sie zaaplikowac rs52an filtrami 1 rzedu a w Polsce jak zwykle cudotworcy :D .
Ale ogolnie glosniki bardzo dobrze dobrane i projekt ma bardzo wysoki stosunek cena/jakosc. Nie wiem tylko jak sie sprawdzi aluminiowa kopulka na srednicy w blusie :p

BTW: w PE jest wlasnie promocja na rs52 ( wychodzi po 100zl :p )

Czy tak może być? Pasmo przenoszenia głośnika Eminenece Beta 10CX wg producenta to 58-20000Hz, pasmo przenoszenia
WLM Diva wg producenta kolumn 33-25000Hz ?

Ostatnia edycja:
W harpiach jest wersja bez ferrofluidu czyli 27tbc/g, która to ma trochę większą skuteczność od wersji z ff. co nie zmienia faktu że skuteczność trochę zawyżona (norma).

Gdybym miał wybierać pomiędzy WLM a Harpią,wybrał bym Harpie. Dlaczego? Harpia będzie miała większego "powera" pod lampą,diva prawdopodobnie będzie "walić" samym środkiem,nie dość że głośnik "estradowy" który nie zejdzie super nisko to jeszcze lampa która "wyciąga" średnicę.

To tak z mojego doświadczenia z lampą,gdy chcę posłuchać Jazzu,klasyki czy symfonii włączam lampę,gdy chcę posłuchać mocnego rocka,popu czy hip-hopu podłączam Soniacza. Po prostu na lampie brakuje Mi niektórych częstotliwości,i jeśli połączysz plus lampy z plusem głośnika (średnica) to minus się uwypukli i słuchanie muzyki stanie się uciążliwe i nieprzyjemne.

Na efektywność i pasmo przenoszenia harpi nie ma co patrzeć, jest podkolorowana i to dość mocno. Ale jakby zaprojektować pod ten zestaw zwrotkę kompensującą efektywność to może i nawet jakiś bas z tego był. Identyczna sprawa tyczy się WLM tylko ich producenta dosłownie poniosła dziecięca fantazja ;)

Powrót