• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

kolumny do pokoju 8,5 m^2

Tej jeszcze kilka pytań: jakie mają być rozmiary tej obudowy?? Teraz przeczytałem, że kszałt obudowy jest bardzo ważny(czyli musi mieć odpowiednie szer. wys. dł.), że tylnia scianka powinna być nachylona pod kątem 70^o. To jak to z tym jest??

gdzie cos takiego wyczytales?? wazne zeby obudowa byla dosc waska, niewiele szersza niz sam glosnik. reszte liczysz tak zeby sie wszystko zmiescilo

Niepamiętam, na jakiejś stronce! Czyli jak ten STX ma 15cm to obudowa ma mieć, np. 17cm?? A co z tym nachyleniem(Nieśmiać się, początkujący jestem)??

Aha jeszcze ta obudowa. Przeczytałem ten Topik http://http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=8530 i tam irek pisze, że ten głośniczek "zachowuje" się lepiej w 12 litrach, czy to prawda(niepodważam wypowiedzi irka oczywiście)??[

12-13litrów to optymalny litraż dla niego.
Pochylanie budy ma sens - z wiadomych przyczyn - fale stojące itd, ale wystarczy minimalne pochylenie, parę stopni.
Obudowa powinna być możliwie najwęższa, moja ma zdaje się 15cm + sklejka.

Ja też będę budował kolumny na tych przetwornikach więc mam kilka pytań:
1. Na schemacie, przetwornik po lewej stronie to GDN czy GDWK?
2. --------||-------, pisze 2u2 i 6R8 - to co to jest?
3. Czy wymiary obudowy trzeba liczyć "od środka"?(jeśli wymiary policzymy razem z płytami to tracimy "pare litrów")
4. Czy konieczne jest obliczenie optymalnego położenia głośnika?
5. Jakiego wzmacniacza do tego użyć?
Narazie to wszystko :grin:
Dzięki i pozdrawiam :mrgreen:

czeslaw_ik napisał:
1. Na schemacie, przetwornik po lewej stronie to GDN czy GDWK?
po lewej GDN po prawej GDWK
czeslaw_ik napisał:
2. --------||-------, pisze 2u2 i 6R8 - to co to jest?
kondensator 2,2uF (mikro farada) i rezystor 6,8 ohma
czeslaw_ik napisał:
3. Czy wymiary obudowy trzeba liczyć "od środka"?(
liczymy pojemnosc obudowy wiec wymiary wewnetrzne
czeslaw_ik napisał:
4. Czy konieczne jest obliczenie optymalnego położenia głośnika?
niebardzo
czeslaw_ik napisał:
5. Jakiego wzmacniacza do tego użyć?
dobrego ;)

a nie potrafisz sobie tego sprawdzic w winisd?? odpalasz program, wpisujesz parametry ze strony producenta, wybierasz typ obudowy, wpisujesz pojemnosc obudowy jaka masz, zadane strojenie, srednice tunelu a jego dlugosc sam program wyliczy :P jak widac banalnie proste ;)

No niepotrafie, wpisuje parametry i wyskakuje mi okienko o błędzie(i tak cały czas). A poza tym jak bym potrafił to bym tutaj niepisał, nie?? :razz: :wink:

w takim razie coś robisz źle.
Spróbuj jeszcze raz - wszystko krok po kroku zgodnie a artem ze strony głównej, a jeśli nadal nie da rady przeinstaluj program.

No i przeinstalowałem programik, robie wszystko od początku do końca jak w arcie, i błąd dalej wyskakuje, niewiem czemu. Policzcie ten tunelik za mnie, co?? :wink: Proszę :mrgreen:

No mi też jakoś tak głupio wyszło, niewiem czemu. Robie powoli, spokojnie i dalej niewychodzi :sad:

zapewne dobrze wychodzi. jaka daliscie czestotliwosc strojenia?? (to okienko pod pojemnoscia skrzynki)

poszukaj dostepne tunele jakie mozesz kupic i sprawdzaj na ktorym bez przerobek najlepiej wyjdzie
te 41Hz to chyba troche za nisko jak na 13cm...

Powrót