• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Kolumny podłogowe 2,5 way czy 3 way?

Reakcji
0
Witam,
nadszedł czas na zmianę kolumn w związku z czym mam dylemat:)
Obecnie używam podłogówek DIY na ARN 188x2 + ARP150 + GDWK11/100 czyli nie najwyższych lotów. Przydało by się zrobić coś nowego, lepszych jakościowo.
Założenie jest takie, że w nowym mieszkaniu nie bardzo jest miejsce aby postawić subwoofer więc pomyślałem o konstrukcji 2,5 way. Kolumny będą podłączone do amplitunera stereo HK3490, używane głównie do słuchania muzyki - radio FM, mp3 - oraz do oglądania filmów.
Lepsze będzie 3 way czy 2,5way?
Cena przetworników - dobrze gdyby udało się zmieścić w granicach 600-800zł

Ewentualna wersja z subwooferem (ampli ma wyjście na suba) jest jedynie przy założeniu że jest on małych rozmiarów.

Pomieszczenie nie jest duże ok 22m2.

Pozdrawiam
Maciek

Kwota budżetu jest na tyle mała, że ogranicza mocno wybór głośników, ale można odpowiednio ustalając priorytety coś wykombinować. Oczywiście podstawową kwestią jest to, czy jesteś w stanie samemu zaprojektować i wykonać taką kolumnę.
Można rozpatrzyć takie klasyczne układy 3 drożne z popularnym głośnikiem basowym STX 22SCX:
STX W.22.200.8.MCX 80 zł
STX M.15.250.8.FCX 175 zł
STX GDWK PCX/AWX 70 - 140 zł w zależności od wyboru typu głośnika
325-395 zł
lub np.
STX W.22.200.8.MCX 80 zł
TB W5-1367A/B 110 - 125 zł
SB29RDC 196 zł
386 - 401 zł
Biorąc pod uwagę moje priorytety robiłbym coś takiego, ale jakie są Twoje priorytety nie wiem.

Ok, dzięki.
Ewentualnie można by rozszerzyć górną granicę powiedzmy do 1000zł...
Tu już chyba by się FX300 kwalifikowało.

Ewentualnie można by rozszerzyć górną granicę powiedzmy do 1000zł...
Tu już chyba by się FX300 kwalifikowało.
zapomnij ze sie wyrobisz! :p
przy obecnych cenach i stopniu skomplikowania tych kolumn masz marne szanse zeby sie wyrobic w 1500zl bez wykonczenia!

pod wzgledem jakosciowym warto zmienic te kolumny na np nowa wersje fx-200 wg ravena
pod wzgledem ilosciowym nie wiem czy jest sens sie bawic...

moze lepiej zacznij od proby sprzedazy tego co masz obecnie? bo nie wiem czy bedzie latwo

Z tego co widzę komplet głośników kosztuję 1060zł więc jest ok.

Co masz na myśli pisząc "pod względem ilościowym"?
Stare nie idą na sprzedaż. Fajnie byłoby tylko zrobić do nich odpowiednią zwrotkę bo ta co jest to jest do bani..

Czy 2,5 way będzie lepsze od 3way do takiego zastosowania jak napisałem?

Czy jest jakiś projekt 2,5 way na W.18.200.8.MCX ?
Wolałbym z zastosowaniem niskotonowych o średnicy do 18cm - nazwijmy to takim wymogiem konstrukcyjnym:) wtedy mogą być 2 niskotonowe na kolumne

Trochę motam bo chciałbym zrobić coś nowego, ciekawszego i grającego przynajmniej o półkę wyżej niż obecne ;) Przy w miarę sensownym stosunku ceny do jakości.

Ostatnia edycja:
Te seasy wyglądają super, wystarczy dać ciemny fornir lub czarny lakier.. ;) ale oczywiście to kwestia gustu.

Po dłuższym zastanowieniu i waszych namowach stwierdziłem, że nie ma co na siłę wymyślać. Poczekam, dozbieram i pewnie wybór padnie na FX300. Jestem bardzo ciekawy tych kolumn.

Powrót