• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

kolumny podłogowe na podzespołach STX

Już Ci pisałem raz...w sprawie zwrotek pisz do moderatora Pawel S.

Dzięki za rady macie racje co do tego że nie da się zrobić czegoś o porównywalnych efektach za połowę mniejszy koszt .
Nie znam się na tym dopiero zaczynam się zagłębiać w tematyce audio i elektronice wiec własny projekt zwrotnicy nie wchodzi w grę . Jeśli koszty będą zbyt duże to poważnie rozważę jakiś projekt 2 way .

Jak widzisz jestem też raczej początkującym, a polutowanie własnych zwrotnic do budowanych FX300 zajęło mi kilka godzin na elementach z Polinka. Uwierz, nie takie to straszne mając przed oczami schemat. A budując własny projekt zdobyte doświadczenie bezcenne. Pomijam już fakt że zrobisz własny projekt kolorystyczny na wybranym fornirze. A koszty? Na pewno trochę zaoszczędzisz. Ja swój projekt robię z mdf 22 mm, wewnątrz wykleiłem kolumny matami głuszącymi, terminale kupiłem lepsze w Polinku, kable również i zamknę projekt w ok 1800zł. I powtórzę po raz drugi - zdobyte doświadczenia bezcenne. Pozdrawiam i zachęcam do DIY.

Dzięki za zachete , może i się zdecyduje jest na stronie stx gotowa płytka że wszystkimi miejscami lutu i łączen . Koszt ok 20 zł , lepiej jest kupić resztę gratów że strony stx czy gdzieś indziej ? Może ktoś poleci mi jakoś lektóre (jakiś dokładny opis i wykonanie przykładowej zwrotnicy ) o robieniu zwrotnic . Był bym wdzięczny za wszystkie rady przy budowie zwrotnicy , na co zwrócić uwagie itp . Nawet jeśli mi się nie uda to zawsze się czegoś naucze . I jeszcze jedną jest jakiś sposób w który można sprawdzić czy zrobiłem wszystko zgodnie z schematem .? Czy tylko i wyłącznie przy podłączenie głośników ?

Niedawno Pawel S miał na sprzedaż obudowy do FX200, zapytaj może jeszcze ma. Pierwszy krok byłby za tobą.

A po cholerę Ci płytka. Bierzesz kawałek deski, układasz elementy tak jak na schemacie, nic nie lutujesz. Pokazujesz na forum, ludzie podpowiadają co poprawić. Jak już będzie ok bierzesz przewód i łaczysz wszystko wg schematu. Elementy mocujesz na klej albo lepiej na opaski samozaciskowe. Wielkiej filozofii w tym nie ma. Nie ma tu dodatkowych punktów za to, że będzie ta zwrotka mała czy coś w tym stylu. Ma być poprawnie, a w kolumnie zawsze taką dechę z elementami się jakoś ułoży.

LuSzTi po raz kolejny mi pomogłeś :biggrin: dzięki z super pomysł . to tylko doradź mi czy lepiej brać graty u STX czy gdzieś indziej ?

U stxa, bo raz zaplacisz za przesylke a same elementy gdzie indziej nie beda tansze jak doliczysz koszty przesylki.

I zrobił zwrotkę taką jak STX zaleca. W linku jest napisane, że została wykonana własnoręczie, a nie zaprojektowana własnoręcznie.

Wszystko do zwrotki już zamówione w polinku. STX nawet nie wycenił tych elementów .Jak już mi dojdzie to zrobię tak jak kolega pisał wyżej i przyśle fotkie z tym co uda mi się zrobić , mam nadzieje że będę mógł liczyć na waszą pomoc i bystre oko :biggrin:

niestety nie wszystkie elementy moja na stronie . . . A zreszto nie każdy musi się znacz na tym np czy cewka jest rdzęniowa czy powietrzna . I jeśli napisałem i poprosiłem o pomoc w dobraniu wszystkich elementów to mogli by coś odpisać a nie zero kontaktu . W polinku zupełnie inne podejście do sprawy i odrobiona zrozumienia że może nie każdy jest doświadczonym elektronikiem.

W polinku zupełnie inne podejście do sprawy i odrobiona zrozumienia że może nie każdy jest doświadczonym elektronikiem.

Polink jest dla mnie wzorem obsługi klienta. za każdym razem jak coś u nich zamawiam jest szybko, starannie zapakowane i bez łaski. STXowi tylko staranności zapakowania nie można nic zarzucić...

zrobiłem szybki montaż podzespołów zwrotnicy FX-200 czy ktoś mógł by zerknąć czy wszystko jest ok . Przepraszam za jakość wykonania na razie wszystkie elementy są na kartkach .

Załączniki

• 20120131248.jpg
    20120131248.jpg
    80.8 KB · Wyświetleń: 0
  • 20120131249.jpg
    20120131249.jpg
    82.6 KB · Wyświetleń: 0
  • 20120131246.jpg
    20120131246.jpg
    82.8 KB · Wyświetleń: 0
  • 20120131247.jpg
    20120131247.jpg