• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

kolumny podłogowe na podzespołach STX

czytałem tylko kompletnie o tym zapomniałem :( teraz lepiej jeśli nie to co mam zmienić ?

Załączniki

• 20120131252.jpg
    20120131252.jpg
    82.1 KB · Wyświetleń: 0
lklukasz
cewkę od gdn-a połóż

Na pewno położyć to cewkie od GDN ? a nie powinienem położyć cewki od GDWK 0,25mH tak jak zrobiłem to z cewko 12 mH ?

mówisz o cewce GDN ? a nie będzie indukować się z cewko od GDM ? i czy nie powinienem położyć jednak tej cewki 0,25 mH ?

tak od gdna
zdecydowanie bym ja polozy
bo bedzie ciezko ja przymocowac a nie jest mala i lekka

a od gdma zawsze mozna zmienic jej polozenie
z nia nie bedzie problemu

Wszystko jest już przymocowane do deseczki .I teraz pytanie czy takie ustawienie cewek może być ?

Załączniki

• 20120201254.jpg
    20120201254.jpg
    83.1 KB · Wyświetleń: 0
Spoko deska wejdzie . Już mierzyłem nie jest taka duża jak się wydaje . Chciałem zrobić większą żeby nie mieć problemu z ułożeniem cewek :flapper: "zwrotnica będzie umieszczona na dole kolumny dobry pomysł ?

Czy zmiana w wysokości BR tzn. chciał bym go opuścić tak do 15 cm niż jest w projekcie STX dużą zmieni ( czy będę musiał modyfikować zwrotnice ?)

BR powinien być odsunięty od ścianek minimum o odległość równą średnicy BR. Jeśli ten warunek będzie spełniony to będzie OK. Poza tym BR działa na częstotliwościach dużo poniżej działania zwrotnicy, więc tym nie musisz się przejmować.

Aha dzięki za pomoc już myślałem że będę musiał dzwonić do znajomego stolarz .
tak na marginesie jaki jest koszt wycięcia wszystkich elementów na 2 kolumny + materiał i frezowanie ? Bo byłem w kilku miejscach i ceny są różne znajomy zrobi mi to za 100 zł tylko ma kupę roboty i muszę trochę poczekać :(

Ostatnia edycja:
Trochę czasu już minęło wiec miałem czas żeby skręcić budy do głośników .
Mam już wszystko wraz z fornirem oprócz materiału do wygłuszenia . W moim mieście nie znalazłem maty filcowo bitumicznej ,tylko samo mate bitumiczną . Posiadam też taki materiał
http://allegro.pl/show_item.php?item=2165952488
Czy połączenie tej zwykłej maty bitumicznej wraz z tym materiałem to dobry pomysł na wygłuszenie komory GDN ?
Komorę GDM i GDWK chciał bym jeśli to się sprawdzi wygłuszyć samo tkaniną tłumiącą .

Akurat i tą gąbkę mogę kupić u siebie w mieście. Tylko czy komorę GDN wygłuszyć tylko to gąbką czy jeszcze mato bitumiczną ?

Powrót