• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Kolumny TONSIL Perfekt 150 i wymiana głośników

Nie,ale głośniki to moja pasja,ale ludzie bez przesady :D :D :D,one chcą żyć,a karmię je WATami ze wzmacniacza a na spacer wychodzą do innego pokoju! :D :lol:

I myślisz, że to nadal będzie ten sam głośnik? Masz jakieś pomiary zregenerowanych głośników?

Głośnik1234@@ napisał:
ma mocniejsze tony niskie i basy
Czyli brzmienie się zmieniło. Prawdopodobnie nowa membrana jest cięższa od oryginalnej i spadło fs głośnika. W ten sposób stworzyłeś nowy głośnik, dla którego trzeba przeprojektować zwrotnicę, aby poprawnie współpracował z innymi głośnikami w zestawie.

Głośnik1234@@ napisał:
tak tak myślę
nic nie stracił na mocy i brzmieniu
mam pomiary

Wystarczy, że widzę jak piszesz o tym iż ma mocniejsze niskie tony i basy to już mnie napawa to śmiechem. Widać, że nie masz pojęcia o czym piszesz.

ta kolumna jest bez zwrotnicy a z drugiej od zestawu zostało pudło bo głośniki myszy zjadły,ale zwrotnica by się sprzydała,fakt.
PS:jak się ją projektuje?

[ Dodano: 2010-02-14, 14:49 ]
globus1987 napisał:
Głośnik1234@@ napisał:
tak tak myślę
nic nie stracił na mocy i brzmieniu
mam pomiary

Wystarczy, że widzę jak piszesz o tym iż ma mocniejsze niskie tony i basy to już mnie napawa to śmiechem. Widać, że nie masz pojęcia o czym piszesz.

Ja nie mam pojęcia?Chyba ty nie masz pojęcie,jeśli nie wiesz o co mi chodzi to po co się oddzywasz??

pytanie do bart210;Jak się projektuje zwrotnicę? :idea: :?:

[ Dodano: 2010-02-14, 14:52 ]
Nie umiem projektować zwrotnic,na głośnikach się znam ale na zwrotnicach nie

Głośnik1234@@, jaja sobie robisz? poczytaj trochę człowieku!!! nie wiem gdzie ty chcesz kupować gotowe zwrotki ale jak myślisz o "uniwersalnych" o się grubo mylisz!

Nie wiem wogóle czy do kolumny oryginalnie bez zwrotnicy można ją założyć??Kolumna to ZgC-40-8-581 a głośnik GDN 20/40
Pozdrawiam :lol:

Powrót