• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Komponenty do zwrotnic, adresy sklepow internetowych

• Autor wątku Autor wątku Fidel
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Reakcji
0
Jak w temacie, znacie jakies? Moze mieliscie juz z jakimis do czynienia? Opinie, komentarze mile widziane :)

PS. Nie znalazlem podobnego tematy na forum. W ogole trudne cos o tym znalesc tutaj :)

Ja tez polecam Greltona a cewki to najlepiej (najtaniej) we własnym zakresie

Także polecam wykonywanie cewek we własnym zakresie. Jeżeli ma się możliwość kupienia drutu nawojowego, to jest zdecydowanie najtańsze rozwiązanie. W przypadku cewek rdzeniowych czy taśmowych mogą być trudności z pozyskaniem odpowiednich komponentów i wtedy lepiej kupić gotowe (fabryczne) cewki. Ja jeszcze nigdy nie kupiłem żadnej cewki. Wszystkie nawijałem sam. Jeżeli chodzi o emaliowany drut nawojowy - polecam sprawdzenie pobliskich hurtowni ze sprzętem elektrycznym - są takie, które sprzedają drut na wagę.
Pozdrowienia.
ALT

A wiecie gdzie dobieraja kondy w pary? Na akkusie, ale chyba tylko teflonowe :] na nie mnie nie nie stac - niestety :(

Nie popadajmy w skrajności. Pod jakim względem dobierać w pary kondensatory? Tolerancja pojemności 5% jest całkowicie wystarczająca. Nawet dość drogie multimetry mierzą z taką dokładnością pojemności większe od 1-2 uF. Jeżeli jesteś pewien, że zauważysz różnicę w brzmieniu kolumny przy zmianie kondensatora np. 2,2 uF na 2,1 uF to zawsze możesz to skorygować przy dopieszczaniu zwrotnicy. Tylko, czy masz dostęp do sprzętu pomiarowego, który byłby w stanie wychwycić taką różnicę?

ja zamawiam czesto w Audiosklepie i przesylki sa na drugi dzien
a jak wspomnisz ze jestes z forum Igoda to mozesz dostac spory rabat ( trzeba umiec sie targowac :P)

Jak powyzej koledzy napisali Grelton to bardzo dobry sklep, jak jestem w domu to tam czasem zagladam, sprzedawca jest kompetentny i solidny, mozna by tez bylo zeskanowac ciekawsze projekty Visatona z katalogow ktore sa w sklepie ( istnieje taka mozliwosc ).

Alt, moze masz racje. Wieksze znieksztalcenia w dzwieku obu kolumn pewnie wprowadzi kiepska akustyka pomieszczenia.
To ja jeszcze zapytam co sadzicie o zwrotnicach Janbo? Jak podliczylem koszt komponentow i gotowej zwrotnicy to wychodza bardzo zblizone wartosci czy warto sie bawic w montarz wlasnej?

Myślę, że warto. Przede wszystkim, możesz zrobić taką zwrotnicę, jaka jest najodpowiedniejsza w Twoim konkretnym przypadku, a nie taką, jaką wymyślił sobie producent. O satysfakcji już nie wspomnę. Widziałem kiedyś w sklepie zwrotnicę Janbo (bodajże). Rdzeniowe ceweczki nawinięte cienkim drucikiem, kondensatory elektrolityczne... No comments. Więcej już nie chcę ani oglądać, ani tym bardziej sprawdzać. Podobno Janbo robi zwrotnice dedykowane dla ARN i ARV. Jeżeli są oparte są na podobnych komponentach to lepiej sobie je odpuścić. Może dla kogoś mało wymagającego to wystarczy, ale można lepiej i wcale nie wiele drożej. Jeżeli nie masz czasu, chęci, umiejętności, możliwości pomiarów (niepotrzebne skreślić) to wtedy możesz zastanowić się nad gotowcem (np. Janbo).
Pozdrawiam.
ALT

Co do samych cewek to najlepiej sie zakręcić w okolicy i poszukać gościa co silniki przewija.Nie dość że nawinie ile trza (trzeba miec gotowy karkas) to cena niemal free wychodzi.
Ja obecnie zakupiłem sobie szpulke 1,5 w emalii i gwiżdże,na pare lat styknie a nawijarka stoi w garażu zakurzona.Też silniki przezwajałem ;]

Powrót