Witam, czytam forum ale się nie udzielam zbyt często 
Moje pytanie wlaściwie zawiera się w temacie
Mam wzmacniacz 2 x tda2030a
nic wielkiego ani wypasionego, jakoś nie sprawia mi żadnych problemów
Mój pokój ma wymiary 3 x 2,5 metra, czyli klitka 7,5 m2
Słucham muzyki rockowej z mp3, zwykle jakość powyżej 256 kbps.
Chciałbym sklecić jakieś małe monitorki, z których usłyszę gitarę basową w miarę głośno i w całym paśmie (zaczyna sie od 40 hz, najnizszy dzwiek e ma 41 z groszami), oprócz tego przydałaby się żeby perkusja była perkusją
Następna sprawa to gitary - na to jestem szczególnie wyczulony bo sam gram
zresztą w kapeli na próbie jestem wyczulony na każdy instrument. Ogólnie rzecz biorąc chciałbym zrobić tak żeby było dobrze 
Myślałem o TVM (cena
) i szczerze mówiąc to chyba nic innego nie przyjdzie mi do głowy
Najprościej byłoby wziać jakiś 188 ale one potrzebują dużych obudów. Ze względu na rozmiary pokoju muszą to więc być monitorki, które powieszę na ścianie. Z tych samych względów odpada sub
Pokój jest całkowicie zawalony meblami i dosłownie nie ma gdzie go włożyć, no chyba że na środek jako stolik do kawy 

Konkrety
ARN 150/73/8 lub ARN 150/03/8, ten pierwszy ma te 40 hz na poziomie 0db (w obudowie 20l), drugi ma je na poziomie -3db, ale w obudowie 2 razy mniejszej, oba przypadki bass reflex
Na wysokie chciałbym arv lub jeśli będę miał coś więcej $$$ sc10n, ogólnie mp3 jakością nie słynie więc....
Do tego zdałby się jakiś tłumik
Kartę mam SB live PC128 o ile się nie mylę.
W symulacjach GroupDelay w obu przypadkach dla 40 hz wynosi ok. 16 ms, dla 73/8 max to 22ms przy 34 hz a dla 03/08 max to te właśnie 16ms
Ufff właściwie to tyle, teraz pytanie do was: czy to ma prawo działać? Nie oczekuję jakości hiend wiadomo
po prostu chciałbym nie zwariowac słuchając tego 
Moje pytanie wlaściwie zawiera się w temacie
Mam wzmacniacz 2 x tda2030a
Mój pokój ma wymiary 3 x 2,5 metra, czyli klitka 7,5 m2
Słucham muzyki rockowej z mp3, zwykle jakość powyżej 256 kbps.
Chciałbym sklecić jakieś małe monitorki, z których usłyszę gitarę basową w miarę głośno i w całym paśmie (zaczyna sie od 40 hz, najnizszy dzwiek e ma 41 z groszami), oprócz tego przydałaby się żeby perkusja była perkusją
Myślałem o TVM (cena
Konkrety
ARN 150/73/8 lub ARN 150/03/8, ten pierwszy ma te 40 hz na poziomie 0db (w obudowie 20l), drugi ma je na poziomie -3db, ale w obudowie 2 razy mniejszej, oba przypadki bass reflex
Na wysokie chciałbym arv lub jeśli będę miał coś więcej $$$ sc10n, ogólnie mp3 jakością nie słynie więc....
Do tego zdałby się jakiś tłumik
Kartę mam SB live PC128 o ile się nie mylę.
W symulacjach GroupDelay w obu przypadkach dla 40 hz wynosi ok. 16 ms, dla 73/8 max to 22ms przy 34 hz a dla 03/08 max to te właśnie 16ms
Ufff właściwie to tyle, teraz pytanie do was: czy to ma prawo działać? Nie oczekuję jakości hiend wiadomo