A te procki nie mają zablokowanego mnożnika ? Czy cały zegar w komputerze, z pozostałymi szynami włacznie? A może piszesz o samym GPU ?
Jacek Zieliński
Jacek Zieliński
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Jeśli to ma byc karta dająca na jakiś czas spokój psychiczny i finansowy to nie może ona kosztować 200zł. Nawet używki w tej cenie to już starocie, tragiczne wydajnościowo. Gdybym miał coś polecać do rozdzielczości 1024-768, 1280-720 lub 1366-768 to byłaby to HD6850 (do430zł) lub GTX460 1GB (do 450zł). Przy 400zł zaczynają się używki na których da się spokojnie pograć w high (czyli nie na najwyższych) w tytuły z 2010-2011 roku. Nowsze gry będą w miarę płynnie działały n amedium (I niżej) a starsze raczej bez problemu będą wyświetlane z ilością klatek powyżej 30 na maksymalnych ustawieniach detali. Oczywiście wszystko w rozdzielczościach o których pisałem. Są odstępstwa od reguły jak choćby AC: Brotherhood i Revelations, które w duecie z podkręconym Core i3-540 działają u mnie płynnie (Na HD6850) w fullhd, max detale, noAA, AFx4 ale to są pojedyńcze przypadki.Tak więc plan minimum na jakiś czas gwarantujący mi spokój psychiczny i finansowy.
Mnie zawsze jako programistę interesowała ta mistyczna optymalizacja pod "archikturę" (x86 ktoś?) AMD bo bardzo chętnie bym zobaczył co to takiego jest![]()
Tylko że na mapie bez przeciwników :lol:Np to jest optymalizacja http://www.pcgameshardware.de/Crysis...hmark-1056578/ , o tym właśnie wspominałem, że z czasem te procesory mogą pokazać nowe oblicze.
A wiesz chociaż dlaczego? Lub jak wygląda architektura AMD? Czym różni się moduł od rdzenia z prawdziwego zdarzenia?
Każdy moduł ma własną jednostkę obliczeniową liczb całkowitych a współdzieli z innym jednostkę zmiennoprzecinkową i jeśli chodzi o Crysis 3 to bodajże obliczenia liczb całkowitych są tylko wykonywane w generowaniu ruchów trawy (jej ruch to właśnie obliczenia na CPU) dlatego taki AMD może tutaj dogonić Intel core i5 ale niestety, programowanie gier to nie bajka i obliczenia na liczbach stałych dużo rzadziej się używa bo po prostu nie da się inaczej.
Jeśli ktoś się tym interesuje to powinien znać szczegóły a nie pisać, że nie ma "optymalizacji" na procesory AMD.
Wtedy ograniczaniem jest już karta i porównanie nie ma sensu bo wszystkie wypadają jednakoworaven1985 Przełącz sobie tableki na wykresy z 1920x1080 i teraz porównaj. Test gry w 1024x768 na komputerze z GTX680 na pokładzie ma zerowy sens.
A co mnie interesuje jak jest zbudowany procesor? Dlaczego architektura intela ma byc wyznacznikiem tego jak sie powinno z procesora korzystać? AMD jest zbudowane inaczej, programiści to wykorzystali, zoptymalizowali kod i jest rezultat. To jest optymalizacja, dostosowanie progrmau do sprzętu, tak cieżko to zrozumieć?
gooralesko podkręcanie intela? Wolne żarty, tylko modele z literką "k" , czyli generlanie nieosiągalne dla przeciętnego kowalskiego bo to są najdroższe modele procesorów z danej serii. Wszystkie tańsze bez "k" maja zablokowane OC.
Podkręcić takiego Intela bez k jak najbardziej można, mnożnik maksymalnie może się zwiększyć bodajże o 5 ale dokładając do tego zmianę BCLK powinniśmy wyjść powyżej 4 GHz bez większego problemu.
Ja opieram się na faktach i czystej logice a Ty mi tu gdybasz o jednostkach zmiennoprzecinkowych.
Jeżeli potrafisz go wytłumaczyć inaczej aniżeli przez optymalizacje kodu to prosze bardzo, pisz.
Człowiek mądry ma to do siebie że potrafi wyjasnić swoje racje. Ty nie wyjasniłes niczego.
A czy ja tam napisałem o podkręcaniu sandy i ivy bridge bez "k"? Nie, więc moje słiowa z poprzedniego postu są jak najbardziej na miejscu. A jeśli dla ciebie zmiana mnożnika w wersjach K to nie jest OC, to mi przykro, że tak sądziszgooralesko podkręcanie intela? Wolne żarty, tylko modele z literką "k" , czyli generlanie nieosiągalne dla przeciętnego kowalskiego bo to są najdroższe modele procesorów z danej serii. Wszystkie tańsze bez "k" maja zablokowane OC.
To prawda.Gra działa proporcjonalnie szybciej na AMD w stosunku do intela w odniesieniu do innych gier