• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

[komputery] temat ogólny

W radiowce tez nie wplywaja bo to ta sama technologia ;)
Zegarka nie ruszalem
Mam w lapku do wymiany wlacznik zasilania, glosniczek i klawiature. Wiec jak bedzie kasa to i baterie wymienie

Bateria to nie problem. Problem to wlacznik zasilania. Musze rozebrac calego lapka na czesci pierwsze zeby sie tam dostac. A jak mam to juz robic to wymienie wszystko co trzeba. Wiec pakiet ok 100zl

Jestem zainteresowany kupnem laptopa (używanego), który posiadał by:
- 2 rdzeniowy procesor
- z 2gb ramu
- możliwie jak największy dysk twardy
- 15"
- z HDMI

Ogólnie żeby sprawnie działał; pod Win7 (systemu nie wliczam w cenę pc)

Cena takiego plasuje się w jakim przedziale ?
Czy ktoś może mi coś polecić, doradzić (tyle tego w sieci...)

Dell studio 1555, miałem i polecam:) Godziwy lapek. za ok 1300 kupisz z fajnym prockiem, 4gb ramu, i ok 500gb dyskiem jak nie wiecej. Ma hdmi, esata, bateria tez spoko.

Jestem zainteresowany kupnem laptopa (używanego), który posiadał by:
- 2 rdzeniowy procesor
- z 2gb ramu
- możliwie jak największy dysk twardy
- 15"
- z HDMI

Ogólnie żeby sprawnie działał; pod Win7 (systemu nie wliczam w cenę pc)

Cena takiego plasuje się w jakim przedziale ?
Czy ktoś może mi coś polecić, doradzić (tyle tego w sieci...)

zobacz na
http://allegro.pl/toshiba-l750-i3-2330m-4g-640gb-win7pl-torba-tanio-i3945814839.html

tego bym podrasował
stara szkoła IBM
http://allegro.pl/lenovo-thinkpad-edge-i3-2-4ghz-kam-hdmi-ddr3-fv23-i3927735218.html

jak przeszkadza pęknięcie w/w
http://allegro.pl/sony-vaio-vpceb2s1e-i3-350m-2-27-6gb-500-hd5650-w7-i3932147909.html

Ostatnia edycja:
Heh nie, nie, za dużo :) Coś za połowę tej ceny; mój błąd bo nie podałem +/- budżetu.
Chodzi mi o coś starszego do powiedzmy 600zł.
PC stacjonarnego mam więc drugi zasadniczo taki sam komp mi nie jest potrzebny, ja potrzebuje coś "warsztatowego"... ;)
W sumie taki roboczy PC najlepiej pod Win7 szczyt jego możliwości to proste programy, filmy (dlatego duży dysk...) z dostępem do internetu i jego sprawnym przeglądaniem. Jedyny sztywny wymóg to te HDMI (...)

Z takimi powyżej 1200zł to jakoś bym już sobie poradził, gorzej właśnie z tymi starszymi, tyle tego na allegro :blink:, nie wiem w co iść...

PS zdaje sobie sprawę z tego że pojemność HDD idzie w parze z parametrami pozostałych podzespołów, dlatego nie wykluczam opcji późniejszego dokupienia po prostu większego dysku...

Ostatnia edycja:
620-tka jest optymalna, RS, stacje dokujące za grosze. 630 to już wypas :D
DELL z tamtego okresu są prawie niezniszczalne, kupiłem tego kilkadziesiąt sztuk. i na firmę i prywatnie. Niestety nikt już nie robi lapków "na całe życie"

@edit: wielką zaletą tej serii są właśnie stacje dokujące z pełnym RS232 i LPT-em - idealne do programowania i pomiarów.

Ostatnia edycja:
Mam teraz E6420 i też jest niezły, przewaliłem parę przez kilka lat i daję radę. Ma już 3 lata i bateria trzyma całkiem nieźle.
Wejście mikrofonowe mono :D kiepskie do pomiarów :D

Nie wiem dlaczego, ale nie znoszę FS (Fujitsu-Siemens) A DELL: po kolei: Ja 3550, Żona - XPS1530, Junior1 XPS M2010 - potwór, ale ciągle przenośny, Junior2 3750, w szufladzie XPS1330. W międzyczasie 610, 620, 630
XPS-y miały wspólną wadę; skopana grafika, 90% modeli z serii XPS miało problemy z grafiką, wymieniali na gwarancji i po gwarancji bez pytania. Niestety 1330 nie załapał się i leży w szufladzie (NVIDIA dała d..y i GPU - nVidia GeForce 8400M GS (chyba ten, nie pamiętam dokładnie) - grzały się tak, że gdyby nie były przyciśnięte radiatorem wypadałyby z obudowy ;)) Nie pomaga żaden reballing, coopermody ani pakowanie płyty głównej na 3 zdrowaśki do pieca :D W XPS-ie 1530 wymienili mi na gwarancji całą płytę główną. Także od tej serii (XPS) z daleka. No chyba, że ktoś ma pewność, że wymieniono płytę główną na gwarancji. W XPS M2010 da się ponoć wsadzić jakąś inną grafikę, ale nie miałem okazji.

Ostatnia edycja:
Nie wiem skąd takie zniechęcenie FS, miałem okazję współpracować dość blisko z tą firmą i żaden z klientów nie narzekałna jakość wykonania. Wiadomo że Dell się ceni, ale z starszych laptopów to wlasnie takie poleasingowe głównie ludzie spraedają.

Co do baterii - nie brałem jej pod uwagę, gdyż to ile trzyma bateria w używanym sprzecie to loteria, jeden napisze 30min , drugi że godzinę. Z starszych marek poleciłbym Thinkpady, najcześciej mają RS232 na pokładzie, lan, solidne wykonanie, minusem zawsze będzie wielkość dysku, te 80-120GB to z tego co widzę po aukcjach to standart. Dlatego podałem te , nie inne, gdyż inwestycja w ram zawsze będzie mniej bijąca op kieszeni.

Mam jeszcze bardzo starego FS C-6555 i ten laptop jest "niezniszczalny" :) Tyle przeżył i dalej działa jak działał a bateria trzyma spokojnie ponad godzinę (słuchanie muzyki) ale jest już zbyt stary jak na dzisiejsze czasy...

Powrót