Fajnie, że się taka dyskusja wywiązała
3lite, najsłabszy i7 będzie lepszy od najmocniejszego i5, ale pewnie nieproporcjonalnie droższy...
Co do monitora to myślałem nad tym:
http://www.morele.net/monitor-led-iiyama-xb2380hs-30-dni-bezplatnej-gwarancji-na-badpixele-524855/
Albo nad tym:
http://www.morele.net/monitor-led-i...dni-bezplatnej-gwarancji-na-badpixele-429971/
Drugi jak widać sporo tańszy... Za to wydaje mi się, że to jakiś zabawkowy model tej marki... Dlatego byłbym skłonny kupić droższy. Monitora się tak często nie wymienia.
ironhide, dlaczego odradzasz LEDy? Patrzyłem na ceny zwykłych LCD i nie są wcale dużo tańsze od LEDów.
Co do goodrama to właśnie chodzi mi o to, że niby Polskie, a tak naprawdę mało mają z Polską wspólnego (nie wierzę, że wszystko od A do Z produkują w Polsce). Pamiętam czasy, kiedy polecano myszki firmy Lognetmedia, że Polskie, że fajne. Szarpnąłem się na myszkę, okazała się zwykłą chińszczyzną, a w dodatku firma wypuściła kilka modeli myszek, a aktualnie w ogóle już nie istnieje. Ciekawe, czy pamięci goodram są polecane na zagranicznych forach komputerowych? Gdyby były dobre, na pewno by je ktoś "odkrył" i o nich napisał parę słów za granicą.
Na AMD mnie nie namówicie, niestety
Co z XEONem? Może byłby dobrym wyborem?
RAM jest stosunkowo tani i 8gb to jest myślę optymalna ilość, a można dokupić w razie czego.
Dwa dyski HDD odpadają na pewno ze względu na hałas. Dużej pojemności na pewno nie potrzebuję.
Zastanawiam się teraz nad dwoma SSD 64gb w RAIDzie

Pojemność wyszła by 128gb, a prędkość dwa razy większa? Wyszło by ponad 100zł drożej... Nie wiem czy jest sens.
Dlaczego jestem aż tak bardzo za SSD? Miałem przyjemność kiedyś pracować na fajnym, wypasionym komputerze i po wejściu w windows 7 w (nie pamiętam jak to się nazywało) takie informacje o wydajności komputera, okazało się, że głównym ograniczeniem jest dysk twardy (tam był HDD) i to było duże ograniczenie. Dlatego jestem zdania, że to w dzisiejszych czasach dyski twarde najbardziej spowalniają komputery.
morozaw, zainteresował mnie ten procek i5 3350P, jest 200zł tańszy od i5 4670K (którym byłem najpierw zainteresowany) ale to może nie świadczy o dużo mniejszej wydajności tylko o tym braku zintegrowanej grafiki. W teście wypadł spoko.
Tylko czy socket 1155 nie jest przestarzały? Bo socket o szybkości działania chyba nie świadczy? Nie jestem fanem dokładania, inwestowania w sprzęt bo wiem, że choćbym ile nie dołożył to i tak to będzie stary komputer, więc wole co kilka lat kupić wszystko nowe (teraz wyjątkiem jest zasilacz, bo mi się zepsuł, no to kupiłem taki, który mi wystarczy na długo, nawet w nowym komputerze).
Co do grafiki 3D, raczej się nie bawię, chociaż pamiętam kolega nonameplum z tego forum mnie trochę zainspirował do podziałania w "nosorożcu" i trochę się bawiłem w renderowanie, ale do tego mi dotychczasowy komputer wystarczał, więc spoko

Największy problem mam właśnie z tym, że gdy włączę 5 zakładek, worda i cada i chcę np. szybko z cada na jakąś konkretną zakładkę w chromie przejść no to zaczyna się granie głowic, a potem informacja, że chrome nie wyrabia itp. i muszę długo czekać.
Płyty pod socket 1155 są tańsze od tych na 1150?
Jaką płytę, grafikę i pamięć byś zaproponował morozaw do tego procka? 3350P
W podkręcanie nie chce mi się bawić...
Oj Luszti, aż mi się łezka w oku zakręciła

Miałem podobnego "potwora"

W sumie obudowę gdzieś jeszcze niedawno widziałem. Byłem stałym bywalcem forum mod-planet, a teraz już forum praktycznie umarło... Jak cały modding.
Nie zauważyłem morozaw, że wrzuciłeś rozpiskę. Zamiast 3470 wolałbym już dopłacić te 30zł i mieć 4570.
Dysk SSD polecasz plextora? Myślicie, że ta marka będzie produkowała ciągle dyski SSD, czy to jakiś pojedynczy "wybryk"?
Te pamięci goodram do mnie naprawdę nie przemawiają... Źle bym się czuł, gdybym wiedział, że pracują w moim komputerze

Może jakieś corsair? W podobnej cenie.
Płyta MSI to jakiś sprawdzony model? Co do marki nie mam zastrzeżeń. Aktualnie mam starą płytę ABITa, ale wiem, że już nie ma takiej marki.
Jakie chłodzenie zamiast tego macho byś polecił? Nie wiem w ogóle, czy macho mi się zmieści, bo podobno nie do wszystkich obudów wchodzi. Może rzeczywiście taki duży cooler to przesada. Byle miał jeden duży wentylator, a nie jakąś małą piszczałkę.
No i jaka grafika?
Dzięki za pomoc