• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

[komputery] temat ogólny

Tak miałem i Aqq i tlena i inne ale strasznie dziwnie się konfigurowało wcześniej... nie wiem jak teraz....

No własnie, te wszystkie alternatywne programy są jakieś dziwne. Ile razy ich próbowałem tyle razy mnie wkurzały bo coś w nich nie działało jak trzeba i wracałem do gg.

Możesz kupić 2 tunery na linuxie/ jeden głowny z czytnikiem kart/CI drugi jako odbiornik masy wtedy wlasny multiroom.

Multiroom jest oficjalnym produktem NC plus

Multiroom z tego co się orientuje dotyczy odbiorników w jednym gospodarstwie domowym a nie tak jak ty chcesz to zrobić. Więc jeżeli chcesz już to zrobić zainteresuj się sharingiem, dodam od siebie że można posadzić dedykowany server do tego lub kupić takie dekodery które obsługują sharing typu Ariva na linuksie lub inne. Odrazu dodam że ja się na tym nie znam ale szwagier kiedyś się tym zajmował w celach naukowych :)

Tak jest. Multiroom jest oficjalnym produktem NC plus, jedyne co musze zrobić to połączyć urządzenia w sieć, i tutaj szukam rozwiązania.

oczywiscie ze sie da tylko nie na routerkach tplinka.... (choc na niektorych tez sie da... sprawdz jaki masz model do niektorych mozna wrzucic ddwrt i tam bedziesz mogl sobie vpna zrobic, jak masz za "slaby" model to wszystko mozesz zrobic np na Mikrotiku (cena/mozliwosci konfiguracyjne wrecz powala) ...tylko to nie jest zabawka "wlaczam i dziala" ...trzeba miec juz troche pojecia o sieciach ...

podsumowujac albo robisz sobie vpna i uzywasz "NCplusowego" multiroormu ....albo kupujesz jakies tunerki na linuchu i wtedy bawisz sie w sharing (nie potrzeba vpna)

jak by nie patrzec w twoim konkretnym przypadku obie mozliwosci sa nielegalne ...bo w umowie masz ze multiroom jest legalny w obrebie "gospodarstwa" (dom/mieszkanie)

Ostatnia edycja:
No własnie, te wszystkie alternatywne programy są jakieś dziwne. Ile razy ich próbowałem tyle razy mnie wkurzały bo coś w nich nie działało jak trzeba i wracałem do gg.

Coś w tym jest. Również próbowałem wiele różnych alternatyw, najbardziej pasowała mi Miranda, potem przeszedłem na GG Lite, długo używałem, aż w końcu w ogóle nie używam już GG. Ale komunikatora od gadu gadu tego kombajnu zasobożernego nigdy nie używałem.

Ostatnia edycja:
To na pewno ten sam co w linku? To chyba rozgałęźnik na 2 tv, a nie na tv + modem/ przynajmniej ja kiedyś w bloku miałem rozgałęźnik na tv+modem i drugi z tv na 2xtv.

PS A jaki modem/router wifi? Jakie zakłócenia/ obraz się wiesza?

Ostatnia edycja:
Dziwna przypadłość instalki win7 .... nie mogę sformatować dysku na którym chce zainstalować win7... mogę sformatować każdy inny ale nie ten na którym juz jest system...

To na pewno ten sam co w linku? To chyba rozgałęźnik na 2 tv, a nie na tv + modem/ przynajmniej ja kiedyś w bloku miałem rozgałęźnik na tv+modem i drugi z tv na 2xtv.

PS A jaki modem/router wifi? Jakie zakłócenia/ obraz się wiesza?

Trójnik:
apu7u8e6.jpg

Modem: http://www.google.pl/search?q=modem...uiS7Aao8IGQCg&ved=0CAgQ_AUoAA&biw=400&bih=527
Router: http://www.x-kom.pl/p/54512-router-tp-link-tl-wr841n-80211b-g-n-300mb-s.html

Obraz się rozmywa trzaski itp. Po odłączeniu zasilacza modemu wszystko jest ok.

:o To jeszcze takie modemy zakladają? Mam taki u teściow na osiedlu od jakiś 10 lat ( marki webstar) i to jest jakaś masakra. Nic przez niego sie nie daje ściągać bo się ciągle rozłącza...
Może lepiej będzie to zgłosić do kablówki.

Ps Jaka prędkość neta?

Krystian, ten kabel idzie jeszcze do jakiegoś tunera DVBT (zanim dotrze do telewizora), czy jak?

Jak wcześniej miałeś to zrobione, że działało?

Ten trójnik może być powodem tych zakłóceń, wiele takich trójników przerobiłem i jak zobaczyłem jak to jest w środku zrobione (mówię o tych chińskich tanich, takich jak Twój), to się za głowę chwyciłem :)

Ostatnia edycja:
Panowie komputerowcy,
Mam w lapku win vista z licencją, chciałbym zejść niżej czyli xp. Czy można coś takiego bezpłatnie zrobić?
Raz już za soft zapłaciłem, chciałbym zmienić na teoretycznie gorszy czyli byłoby to logiczne ze za free

Krystian, ten kabel idzie jeszcze do jakiegoś tunera DVBT (zanim dotrze do telewizora), czy jak?

Jak wcześniej miałeś to zrobione, że działało?

Jest to kablówka multimedia, przewód po wyjściu ze ściany:o idzie do trójnika i dalej jeden do modemu a nastepny do tv bez tunere. Wcześniej nie miałem neta. Może jakaś pętla mas:D

Panowie komputerowcy,
Mam w lapku win vista z licencją, chciałbym zejść niżej czyli xp. Czy można coś takiego bezpłatnie zrobić?
Raz już za soft zapłaciłem, chciałbym zmienić na teoretycznie gorszy czyli byłoby to logiczne ze za free

vista busisness ma taką opcję że schodzisz do win xp pro

Pany, laptok mi szwankuje :| Najpierw pojawila sie krecha pionowa, potem prawie pol ekranu na czarno zniklo. Teraz niby dziala ok. Co to moze byc?

Powrót