• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

[komputery] temat ogólny

Jeśli nowa nie oryginalna bateria nie trzyma pojemności jak powinna a producent lub sprzedawca nie podał wytycznych jak ja przygotować ją do użytkowania to masz podstawę twierdzić że produkt jest wadliwy .

- - - - - aktualizacja - - - - -

nie czepiajmy się słówek https://pl.wikipedia.org/wiki/Bateria https://sjp.pwn.pl/sjp/bateria;2551828.html

Zrobiłem według tej strony i nie zadziałało

znalazłem taką poradę

https://www.youtube.com/watch?v=BSr908OzmkI

To spróbuj wedle tych porad

Bateria ma deklarowaną pojemność ale komputer wyłącza się jakby jej zasoby wynosiły tylko 20% dostępnej energii

Ostatnia edycja:
TEST RYZEN APU - 2400G

AMD pokazało klasę i stworzyło konkurencję dla integry Intela która ją dosłownie zmasakrowało BRAVO AMD :)

Ostatnia edycja:
Spoko, a teraz pokaż jak amd miażdzy intela przy konfiguracjach od i5 w górę. Hmm, zastanówmy się... Przecież intel z przodu.

Spoko, a teraz pokaż jak amd miażdzy intela przy konfiguracjach od i5 w górę. Hmm, zastanówmy się... Przecież intel z przodu.

Drogi kolego to jest porównanie APU - 2400G i odniesienie do jego układu graficznego Radeon RX Vega 11 vs gt 1030 z pentum g4600 czyli tanie granie (konfig dla taniego grania)
Benchmarki CPU były już przedstawiane w poście Spam jakiś czas temu w którym się wypowiadałem

Cały czas pisałem w kontekście entuzjasty / zapaleńca PC dla którego wydajność, kultura pracy i możliwości są najważniejsze i najcenniejsze a ludzi o takich potrzebach i poglądach jest MASA z resztą skalp procesora nie jest jakiś arcy trudny fakt trzeba wiedzieć jak ugryść temat ale nawet Gimby skalpują i się śmieją :biggrin: z kwestią gwarancji jest różnie ale zazwyczaj starannie oskalpowany i posklejany procesor przechodzi ,zwykły user zadowoli się tanim obkrojonym mobasem za dwie stówki z Ryzen 3 1200 na pokładzie , ok nic mi do tego bo wszystko jest dla ludzi jeden potrzebuje komputer do pracy / renderingu a drugi do gier,jeden patrzy na to aby poskładać po taniości a drugi woli odłożyć kilka stów więcej i mieć bardziej wydajny sprzęt który posłuży na dłuższy czas , szanuje AMD i ich klocki ale pewnych zaległości nie nadgonią i jak narazie są nr2.

https://www.purepc.pl/procesory/premiera_test_procesorow_amd_ryzen_3_1200_vs_intel_core_i3_7100

Tu jest test starszego i3 7100 vs Ryzen 3 1200 oraz zestawienie innych procesorów w przejrzystych tabelach

Dokładam jeszcze 130 zł do klocka i mam i5 8400 który z Ryzena 5 1500X robi miazgę z reszta nie ma co się przepychać na argumenty bo morał jest prosty jeśli chcesz sprzęt do gier i zależy Ci na najwyższej wydajności i możliwościach wybierasz Intel , jeśli dużo renderujesz i potrzebujesz większej ilości rdzeni wybierasz AMD Ryzen 7 lub platformę TR4 i procki Ryzen Threadripper

W którym to poście też się wypowiadałeś okazując brak wiedzy na temat omawianych platform i ich możliwościach :

wiesz jaka jest różnica między mocą komputerów a konsol? pc umożliwiły płynną grę na emulatorach PS2 dopiero po kilkunastu latach od premiery konsoli.

Czytamy i interpretujemy forum ze zrozumieniem .

--------------------------------------------------------------
Benchmark zintegrowanych układów graficznych Radeon RX Vega 11 VS Intel HD630

http://gpu.userbenchmark.com/Compare/Intel-HD-630-Desktop-Kaby-Lake-vs-AMD-Radeon-RX-Vega-11-Graphics/m178724vsm401440

Ja umiem czytać ze zrozumieniem. Tylko wystarczyło dopisać, że pokazało klasę w segmencie budżetowym. Subtelna różnica w doborze słów, ale znaczenie zupełnie inne... Pomijam już to, że amd było z przodu od czasu C2D ale tylko w klasie budżetowej - w każdej innej intel był z przodu i cały czas tam jest.

A jeśli chodzi o tematy subiektywne - przez problemy ze sterownikami nigdy nie kupię nic od amd. I ciekaw jestem jak wyjdzie w praktyce ta różnica przy różnych wersjach sterowników, bo może się zaraz okazać, że testy syntetyczne pokażą coś innego niż użytkowanie na dłuższą metę... Wyjdzie z czasem.

To tak z prawie rocznej praktyki na AMD, ponad 12 kompów poskładałem, do ludzi na AMD, głównie firmy (graficy, architekci), wszystko działa.
W pracy kilka AMD u programistów, zero problemów, jeden serwer VM na linuxie, tu resety szły do puki nie wyłączyłem C6 i zablokowałem oszczędzanie energii.

Sprzęt w pracy chodzi 24/7, bo kompy programistów przez incredibuilda wspierają buildmaszyny.
GPU AMD też dają rady, bo kilka musi być dla zasady, działa wszystko jak na nvidii, w domu mam RX470 i jak na razie nie widzę by choć raz zrobiła focha o cokolwiek.
A po thunderbolcie śmiga lepiej niż 970, choć jest teoterycznie trochę słabsza.

AMD się obroniło i jest tak samo dobrze jak u intela, w zestawie lepsze chłodzenie, dłużej żyjąca podstawka i więcej rdzeni, za mniej.
Więc nie afiszował bym się tak z tym jak to AMD daje dupska, bo jak bym chciał to nie mam się do czego przyczepić.
Wydajnościowo to 1700 @3,8GHz na boxie, jest trochę za i7-8700k na 4,7GHz na wodzie, i7 robi full rebuilda w 7m40s, a ryzen w 9m5s.
Tyle że do i7 kupiłem, lepsze RAM i lecą 400MHz szybciej.
Dla pracownika, obydwa są tak szybkie że wyścigi robić można tylko dla testów.
Przy kopaniu natomiast, 1700 darł 2,20zł/dzień, a i7 1zł/dzień ^^

Lubię obydwie platformy, jest wybór jest zabawa ^^

Ostatnia edycja:
Lubię obydwie platformy, jest wybór jest zabawa ^^
Dokładnie tak gdyby nie ich rywalizacja to rynek PC i technologie stały by w miejscu , licze że AMD swoją podstawką AM4 przechytrzy w jakiś sposób Intela , na wiosnę Intel ma wypuścić nowe chipsety z Seri H i Seri B będą to wiele tańsze płyty od z370 stworzone do zablokowanych tańszych procków , jeśli tak się stanie a ceny będą na poziomie płyt z chipsetem h110 , i b150 b250 czyli od 180 zł w górę to AMD ma ogromne kłopoty bo tańsze zastawy Ryzen przestana być opłacalne.

Ostatnia edycja:
Myślę że nie ma sensu rozwijać :) . Czymś AMD będzie musiało konkurować z intelem jak nie cenami to czym innym. Zgaduję że po prostu obniżą ceny trochę i tyle. Myślisz że AMD zaprzepaści tak ciężko wypracowany kawałek rynku ryzenami? Wątpię. Są już pewnie przygotowani na to i zdają sobie sprawę z tego.

Ryzen z Seri 7 1700X i 1800X pokazały swą znakomitą wydajność w renderingu i aplikacjach gdzie wielowątkowość jest priorytetem ich wyniki były na znakomitym poziomie ustąpiły tylko w niektórych sytuacjach Intel Core i7 5960X a w większości Ryzeny go zjadły mniam mniam ;), przypominam że Intel Core i7 5960X to koszt 4000 zł a cena Ryzen 1800Xto 1399,00 zł więc stosunek wydajności cena nie muszę tłumaczyć .
Ryzeny na pewno są oraz będą wybierane do stacji roboczych przy pracy w renderingu czy wszelakiej dziedzinie gdzie potrzebna jest wielowątkowość i wielozadaniowość tam w swojej cenie nie mają równych lecz w segmencie gamingowym a w szczególności tanich zestawów dla ludu niestety nie jest już tak kolorowo a wręcz kiepsko bo wydajnościowo są na poziomie Kabby Lake a Coffee Lake wciąga je nosem Jesli Intel wydając Ice Lake zmieni chipset i trzeba będzie kupowac nowe płyty pod Ice Lake'a to straci na pewno sporo klientów którzy przesiądą się na AM4 tak jak miało to miejsce z chipsetami z270 i z370 czyli Kabby Lake i Coffee Lake ciekawe czy popełnią znów ten sam błąd.

Jesli Intel wydając Ice Lake zmieni chipset i trzeba będzie kupowac nowe płyty pod Ice Lake'a

Na pewno tak będzie. Tick tock :) . Ta taktyka wszystko tłumaczy :) .

Intel już od dawna przecież z każdą "nową" architekturą zmienia płyty główne (no prawie każdą). Oni mają tyle klientów że im to wisi co zrobią bo i tak nie zbankrutują ;) . AMD nie ma takiego komfortu jak intel czy nvidia ;) .

Jak ja lubię takie dyskusje!
To tak jak polemiki zwolenników świąt bożego narodzenia ze zwolennikami świąt wielkanocnych albo benzyna vs diesel itp itd

Powrót