• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Konstrukcja DIY do 3000-3500zł

Moim zdaniem jeśli chodzi o rodzaj muzyki to w tym przypadku Ushery odpadają. Mi Ushery bardzo fajnie grają, łagodnie i ciepło, ale to je właśnie dyskwalifikuje.
Do rocka są za "miękkie", do popu za "ciepłe" a do elektroniki za mało "dynamiczne". Co nie zmienia faktu że Ushery i tak zagrają lepiej niż STX-y.
Moim zdaniem lepiej się sprawdzą Seasy w tym przypadku.

Ciekawa opinia, z deka nietrafiona jak dla mnie.. Sam slucham i rocka i troche elektroniki czasem popu i ushery sprawdzaja sie rewelacyjnie, jak widac wszystko jest kwestia gustu. Na zwrotnicy na ktorej posiadalem 8948A i 9950 wcale nie byly takie cieple, bardziej odnioslem wrazenie, ze sa neutralne. Zywe granie, dynamiczne, a moze nie tej klasy wzmak? U mnie na accu 4100 to powiedzialbym ze nawet bywalo ostro, zalezalo od utworu.. I jak trzeba bylo szybko glosnik sie nie gubil, kazde uderzenie sie fajnie odznaczalo.

Tak poza tym stawianie stxa przy usherze, myslalem ze przewroce sie ze smiechu;-)

Moim zdaniem jeśli chodzi o rodzaj muzyki to w tym przypadku Ushery odpadają. Mi Ushery bardzo fajnie grają, łagodnie i ciepło, ale to je właśnie dyskwalifikuje.
Do rocka są za "miękkie", do popu za "ciepłe" a do elektroniki za mało "dynamiczne". Co nie zmienia faktu że Ushery i tak zagrają lepiej niż STX-y.

Zmień wysokotonówkę i pogadamy. Stroiłem taką konstrukcję dla Zibiego na 8955a, 8948a i Scanie D2905/970000. Oczywiście inne granie niż Seasy, ale także bardzo dobre :)

Tak jak pisałem, mi Ushery fajnie grają, najfajniej Jazz... ale jak włączyłem mocną rockową muzę to wymiękły, po prostu to nie to.

jak widac wszystko jest kwestia gustu

Ale też i porównania, dla mnie seasy lepiej grają rocka.

Tak jak pisałem, mi Ushery fajnie grają, najfajniej Jazz... ale jak włączyłem mocną rockową muzę to wymiękły, po prostu to nie to.

Ale też i porównania, dla mnie seasy lepiej grają rocka.

Mi natomiast niczego w rocku nie brakuje, powiedzialbym nawet, ze jest zajebiscie, ale o gustach sie nie dyskutuje.. Mam inny pokoj, pewnie inne zrodlo, inny wzmacniacz i inny sluch:-)

No i inna zwrota;-)

Chodzi o to żeby prz takiej kwocie nie wpakować się w przetworniki kltóre podczas słuchania rocka (Metallica, Led Zeppelin, Scorpions, AC/DC, Sting, U2, Placebo Red Hot itp) grają zarąbiście a przy przejściu na muzykę elektroniczną (tzn. z dużo większą ilością basu) nie wyrabiają się tak jak to bywa w przypadku STX'a

Zagadaj z dj_zibi, on ma zestaw na D2905/970000, 8948a i 8955a. Mieszka obok Wrocławia. Może uda się jakiś termin ustalić na odsłuch.

popieram
wydajac tyle kasy na glosniki warto zainwestowac 200zl na odsluchy

ja obstawiam wersje z morelem. chociaz wysokotonowych exceli nie slyszalem

Jeszcze jakies propozycje??
szpilka (Illuminator R3004-662000 ) by pewnie skasowała wszytko powyżej ale i budżet też :P
Braknie na zwrotki ;)
(Metallica, Led Zeppelin, Scorpions, AC/DC, Sting, U2, Placebo Red Hot it
Seas T25CF001 do takiego repertuaru nie mogę polecić tej kopułki jednak może się nie sprawdzić... chociaż jak widać powyżej gusta są różne :)

---------- Post dodany o 19:14 ---------- Poprzedni post o 18:47 ----------

Co do niskotonowca jak trochę poczekasz 1-2miechy to powiem Ci jak wypada to:
http://www.loudspeakershop.eu/pdf/26w-8534g00.pdf
lub to
http://www.daytonaudio.com/media/resources/295-357-dayton-audio-rs270-8-specifications-47081.pdf
Ceny podobne do 8 cali sesa . (daytona jak masz jak spr. z USA to oszczędzasz kilka stów i jest taniej )

ten SS wygląda fajnie ale wymaga sporej budy żeby w miarę nisko zejść (55-80l)
Odpowiedź impulsowa świetna.
Minus taki że Xmax małe niemniej jednak Vd zbliżone do seasa .

Spoko... trochę to potrwa zanim to się zbuduje... jest kilka rzeczy do zrobienia i wybrania:) tak jak już mówiłem.. nie chce się wpakować w coś co mi nie podejdzie..

audioshow sie zbliza ;)

rezerwuj czas na jesien.
jak bedzie wiadomo kto co wystawia to zrobisz rozeznanie. wybierzesz konstrukcje na glosnikach jakie mozemy kupic i zaczniesz ich uwaznie sluchac. najlepiej umowic sie z kims z forumowiczow
wtedy powiedza ci czy dany glosnik jest dobrze zaaplikowany czy to bubel (nie raz to sie zdazalo)

w taki sposob skreslilem kilka glosnikow, ale tez odbudowalem moja opinie o XT25 ;)

Powrót