@yoshi ja o tym wiem. Ja mam gdzieś jakiej marki mam telefon ale wiem jak się postrzega konkretne marki telefonow. Nokia to telefony dla dziadków (super jestem dziadkiem w wieku studenckim

), meizu i xiaomi to chińskie gówno dla cebulakow, Samsung i Apple są uważane za super telefony (xd

:lol: ), o HTC nikt nie pamięta już praktycznie a Sony nienawidzi chyba praktycznie każdy bo sypią się jak domek z zapałek i są do tego drogie a nie reprezentują sobą raczej nic ciekawego.
Nie bardzo wiem co takiego w Xaoimi jest złego bo oglądałem ostatnio Note 5 i muszę przyznać, że jest to świetnie wykonane urządzenie. Problemem jest to, że ma inny znaczek ? Czy może jakość postrzegana pryzmatem ceny ?
Z tego co wiem to Xiaomi swoją niską cenę zawdzięcza przyjęciu bardzo agresywnej polityki i wsparciu finansowemu z zewnątrz (chiński rząd). Ta firma przez wiele lat dokładała do każdego swojego produktu tylko po to aby błyskawicznie zdobyć rynek. Można powiedzieć, że na tym polu odnieśli sukces bo to chyba już czołowy producent telefonów. Nie wiem czy nadal dokładają czy już coś zarabiają ale niska cena na pewno nie brała się wyłącznie z oszczędności w konstrukcji urządzenia bo to jest możliwe tylko do pewnego stopnia.
Osobiście tez bardzo lubię Nokię. Miałem dwie i niewykluczone, że kolejny telefon to tez będzie Nokia. Generalnie uważam, że obecne telefony to jest idiotyzm w czystej postaci. Po pierwsze są za wielkie i niefunkcjonalne bo trzeba by mieć palce jak orangutan aby odbługiwac to jedną ręką. Gdzie się podziały wszystkie smartfony w z ekranem 4-5" ??
Po drugie są obłe i ze szkła co świetnie sprawdza się przy wypuszczaniu ich z ręki lub ześlizgiwania się z lekkiej pochyłości np kanapy. No super.
Po trzecie jak spadnie i się zbije to nie można sobie jak kiedyś wymienić obudowy więc trzeba kupić nowy lub wymieniać pół telefonu w specjalistycznym serwisie.
Tak na prawdę jesteśmy niewolnikami idiotycznej mody na design który ni cholery nie jest praktyczny. A najlepsze jest to, że nawet tego nie oglądamy bo każdy natychmiast kupuje jakieś szkła ochronne, jakieś etui silikonowe itp. Czyli gówno widać z całego designu. Co za nonsens !!
Telefon to ma być urządzenie praktyczne, stworzone do codziennej pracy i do przetrwania różnych sytuacji (jak kiedyś Nokie) a nie biżuteria ozdobna. Mam nadzieję, że ktoś wróci po rozum do głowy i zacznie produkować coś praktycznego a nie ozdoby dla paniusi z futerkiem na klapkach.