• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

kwadratowy RAVELAND SQX3500

w win isd wyglada nawet fajnie ;)
A jak Takero powiedzial,jego ksztalt duzo mu pomaga-spodobal mi sie ;) :oops:

Pawel S. napisał:
jest taki... inny
No, bo on kwadraciak jest. ;-D

Całkiem ciekawy głośniczek, niestety z punktu widzenia akustyki, kwadratowe głośniki odpadają na starcie, porównując je z okragłymi. Ale to może być coś ciekawego.

Langusta, jaka jest wg Ciebie różnica... zwłaszcza na basie? tłok to tłok.... ;)

langusta,niestety niemasz racji ;) gdyby kwadratowe byly slabe to by nie produkowali tych kickerów,tylko zrobili okragle ;)

Tasior napisał:
langusta,niestety niemasz racji
Tas, niestety TY nie masz racji. Na kwadracie NIGDY nie będziesz miał tak dobrze rozłożonych zniekształceń układu drgającego. Zawsze będą większe naprężenia w niektórych miejscach, w jeszcze innych - mniejsze. Kolisty kształt pozwala na równomierne rozłożenie całej masy. Przemyśl to dobrze.

Kickery są kwadratowe, bo po pierwsze bardzo dobrze zapewne opracowali ten kształt, a i głośnik ma taką renomą, że czy po zrobieniu go na "kółko" wzbudzałby takie emocje? Ten głośnik cały jest oparty o dobrze podzespoły.

a może ktoś mi zapodać jego ts bo na allegro to mało informacji na jego temat dawają a linki nie odpalają

UKA... właśnie...
najpierw może wytłumacz co to jest bo zapewne jest więcej osób który nie wiedzą. A możesz się podzielić z nami podzielić ile zapłaciłeś za niego bo naprawdę podoba mi się ten głośnik. Chyba sprzedam swojego suba CA na no name MRS i zrobić coś na RAVELAND SQX3500. Autkiem pewnie trochę potrzącha :grin: czekamy na pomiary

krzyhoo9, gdybys siedzial tutaj troche dluzej to bys go kojazyl... niestety teraz jest bardzo zapracowany i niema za wiele czasu na forum. ale glosniki kupuje jak leci :mrgreen: (szkoda ze narazie go satc na te raczej tansze)

Pawel S., nie kazdego stac nawet na kupowanie jak leci tanich glosnikow :P
Nie mowiac juz o tych "drozszych" ;]

Maxi, no zle sie wyrazilem - kupuje te najciekawsze, bawi sie nimi i po czasie sprzedaje. taki nalog :roll:

Hehe...nałóg :p Raczej diyaudio-zaraza. Po prostu nie mogę się powstrzymać :D Żeby jeszcze był czas na zabawe z tymi wszystkimi głosnikami...NIestety pomiarów tego kwadraciaka nie mogę obiecać wcześniej jak za dwa tygodnie.

Witam!
Mam już ten głosnik!
Wsadziłem go narazie w 45 litrów b.r. z tunelem szczelinowym o wymiarach: 32x31x2cm czyli strojonej na ok. 33Hz. W tej chwili mam dostępne tylko ok. 100W, ale w weekend, a najpóźniej w poniedziałek będa testy na 200W RMS oraz pomiary. W tej chwili już mogę stwierdzić, że głośnik wart jest tych 100zł. Przy tym strojeniu sprawuje się całkiem nieźle. Oczywiście czuje się niedobór mocy wzmaka, ale najważniejsze , że głosnik nie zamula.

Co do obudów, to producent zaleca:
1. B.R. 35l i 2 tunele fi6 x 20cm,
2. B.R. 50l i 2 tunele fi6 x 20cm,
3. B.P4 20l+20l z tunelem fi9 x 20cm

Powrót