• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Lancia Delta II - Tanio a dobrze; czyli budżetowe CA dla ir0nhide

myslalem ze tym razem pojdziesz w cos lepszego...
W głowie już mam coś dużo lepszego, ale jeszcze nie teraz ;)
Może otwory w drzwiach zaślepić arkuszami blachy alu, na nity, tylko jaka grubość 0,5mm; 1mm ? a na to dopiero maty, było by lepiej, czy bez różnicy ?

Ostatnia edycja:
Bedzie lepiej
Jak masz cienka blachę to zwiń ja w charmonijke to bedzie sztywniejsza
Co do nitów to sobie daruj
Użyj zwykłych blachowkretow dlugosci 10mm

zobacz sobie jak gietka jest kartka
zero wytrzymalosci, latwo pogiac, nic nie utrzyma
a zrob z tego rurke i po osi juz duzo utrzyma ;)
tak samo harmonijka - sporo usztywni cienki arkusz ;)

nie chodzi mi o sztywność blachy tylko zamocowanie do blachy drzwi i potem je uszczelnienie
ma ktos fotki jak to zrobił

niby jak w harmonijke ?
tą blachę nie kumam
Nie martw się; szczerze mówiąc to ja też nie bardzo wiem o co im chodzi ;)

Jest dziura w drzwiach powiedzmy 'fi' 20cm
Przykładam blachę wyciętą w okrąg o średnicy 24cm (może jakaś uszczelka jeszcze pod to, albo na sylikonie...), dookoła przykręcam wkrętami albo daje nity i w ten sposób zaślepiłem otwór. Jest to sztywne, drzwi pracują w całości....
Natomiast jak ja miał bym to samo zrobić tylko blachą w takim kształcie:
3.JPG

to nie wiem. Jakoś bym to przykręcił, pewnie że tak, ale co to ma dać, w czym pomóc, jak usztywnić lepiej od gładkiej blachy? To tego juz nie rozumiem :/

Widzę wyobraźnia nie pracuje :/

Pierwsze i ostatnie to to samo BMW e92 330xi
Dwa środkowe to chyba Volvo v70

Ostatnia edycja:
no tak harmonia z jedna fałdka
świetny pomysł kupuje

Bardziej chodzi o fakt zniekształcenia/przerwania powierzchni płaskiej. Z podstaw fizyki każdy wie że element o dużej płaskiej powierzchni będzie bardziej rezonował niż takiej samej wielkości ale powyginany/pofalowany/whatever.
Przykładowo u siebie w otworach mam laminat, ale specjalnie uzyłem szkieletu z płaskowników żeby ułatwić stworzenie nie płaskiej powierzchni.

Mamusia Ty udziwniłeś u siebie ;)

Zresztą moje zdanie znasz na ten temat.

Bez zaczepki ;)

Mazda Xedos 6

Mazda Xedos 6

Na razie wyrzeźbiłem panele.
Później postaram się zeskanować rys. poprawić linie na kompie i wrzucić do download`u; jak ktoś dużo grzebie w CA przy samochodach to przy Madzi Xedos 6 będzie miał już z górki bo wydrukuje sobie i wytnie wyrzynarką albo zleci na CNC ;)

Tak to m/w wygląda:

Powrót