• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Linia transmisyjna AWX + Usher 9950, by Alchemiq

gooralesko
Faktycznie na fotce Eltax stoi pod półką, ale to żadna (prawie żadna różnica) :), natomiast TL jest na tyle wysoka, że stoi obok i sięga do połowy wysokości tej półki.
Prawdą jest, że prawy kanał Eltaxa w takim ustawieniu w narożniku obecnie tez gra głośniej/głębiej.
Chyba niewiele z tą falą stojącą zrobię ... będzie dudnić >:(

Może spróbuj to podłączyć jeszcze pod inny sprzęt i zobaczysz co to wniesie, ja do końca nie jestem przekonany że to czego oczekujesz to kwestia pokoju i ustawienia..

Ewentualnie, zamów wkładkę W61 za 15zł, kup rurkę aluminiową za 20zł i masz mikrofon. Program darmowy do ściągnięcia, komputer zapewne masz.

http://allegro.pl/panasonic-wm-61a-wm61a-wm-61-elektret-mikrofon-i2485792158.html

I możesz biegać do woli po pokoju i szukać dowolnych wersji ustawień i modów. Jak znam życie twoja druga połowa i tak dostawi "skrzynki" do ściany :D

Faktycznie na fotce Eltax stoi pod półką, ale to żadna (prawie żadna różnica) , natomiast TL jest na tyle wysoka, że stoi obok i sięga do połowy wysokości tej półki.
Należy zwrócić uwagę, że nie tylko te fale co wychodzą z otworu TL odbijają się od ścian.

sprawdziłem i się zdumiałem :blink:
Kolumna stojąca w rogu (tam gdzie wiszą półki) dudni i nieprzyjemnie rezonansuje , a jak ją postawię po drugiej stronie, to ma baaardzo mało basu.
Dlatego na tym wątku (gdyby go przeczytać od początku) najpierw narzekam, że mało basu (bo odsłuchiwałem w takim miejscu, a później tłumacząc to wygrzaniem głośnika, narzekam że basu jest sporo i nie mogę go poskromić bo buczy.... bo przestawiłem kolumnę! Więc to kwestia miejsca!
Nom, to teraz gupi jestem już kompletnie... robię drugą skrzynkę.. ciekawe , jak koślawo to zagra :cool:

sprawdziłem i się zdumiałem :blink:
Kolumna stojąca w rogu (tam gdzie wiszą półki) dudni i nieprzyjemnie rezonansuje , a jak ją postawię po drugiej stronie, to ma baaardzo mało basu.
Dlatego na tym wątku (gdyby go przeczytać od początku) najpierw narzekam, że mało basu (bo odsłuchiwałem w takim miejscu, a później tłumacząc to wygrzaniem głośnika, narzekam że basu jest sporo i nie mogę go poskromić bo buczy.... bo przestawiłem kolumnę! Więc to kwestia miejsca!
Odkrycie godne Kolumba, kolego ;) ustawienie kolumn, akustyka pomieszczenia i punkt odsłuchowy to najważniejsze czynniki w szeroko pojętym audio. Na dalszy plan schodzą aplikacja woofera czyli rodzaj obudowy oraz strojenie układu czy jakość użytych przetowrników.

Projekt nie jest alchemiqa a dabyla i kilka osób już wykonało kopie (Wszystko do obejrzenia w dziale gotowych konstrukcji) . Na forum wszystkie TLki do 18cm AWXa są według jego projektu kopiowane.

Ostatnia edycja:
Oczywiście, że projekt jest dabyla .. o chwała Ci panie! :) a moje odkrycie kolumba to śmieszna sprawa.. ale nie dla każdego i nie na każdym etapie ;)
Teraz dostrzegam różnice i niuanse, i jestem ciekaw jak to będzie jak będzie para....

bedzie cos co nazywa sie rownowaga tonalna ;)
oczywiscie zartuje

musisz powalczyc z ustawieniem kolumn.... Koniecznie

bedzie cos co nazywa sie rownowaga tonalna ;)
Nie do końca, patrząc na wykres nie podobała mi się ta górka na średnicy. :flapper:
Ale miałeś rację, przy odsłuchu jest naprawdę super!
A przy rezystorze 2R dźwięk jest bez życia, 1R5 idealny.
Good job Łukasz! :)

Aktualnie walczę z akustyką, na słuch mam dołek około 90 Hz.

ta gorka spowodowana jest przez szerokosc obudowy
na wykresie stxa jej nie widac bo wykres jest rozciagniety i splaszczony a poomiar zrobiony jest w odgrodzie
gdzies ktos podal linka do jakiejs chyba czeskiej strony z pomiarami glosnikow i tam bylo tak samo
stx wygladzil ja duza cewka 2mH i podzial przesunal nizej niz ja zamierzalem
wg mnie ona wnosi cos ciekawego do dzwieku wiec zostala

musisz powalczyc z ustawieniem kolumn.... Koniecznie

Szczerze mówiąc nie ma z czym walczyć. Salon jest jaki jest, mebli nie zmienię (żona nie zmieni :) więc przesunięcie o 20 cm niczego nie zmienia.
Trudno, znalazłem się w pułapce akustyki pomieszczeń i tak jak inni mają komfort zmian (umeblowania, przestawienie na inną ścianę), tak ja nie mam.. zobaczę jak to zagra, a tym czasem czekam z niecierpliwością na wieczór u kolegi w pomieszczeniu do odsłuchu z Johny Walkerem :) i niesamowitym koncertem DM lub Queen.

Z czego to wynika, że ta konstrukcja jest jakby .. moco-żerna?
Do ok 50dB to kolumienki sobie cykają, ale żeby w ogóle usłyszeć dolne rejestry trzeba podkręcić wzmacniacz do 40dB, a naprawdę zaczynają grać przy 30dB.
Całość brzmi, jak w aucie, czyli dużo góry, dużo dołu... a środek to wypadkowa. Tak ma być?

a ustawiles juz kolumny poprawnie?

---------- Post dodany o 10:01 ---------- Poprzedni post o 10:00 ----------

a i czy druga kolumne juz masz?

Z czego to wynika, że ta konstrukcja jest jakby .. moco-żerna?

Bo typowe linie transmisyjne takie wlasnie sa, maja niska sprawnosc i niski bas. Nie da sie zrobic wysokiej sprawnosci i niskiego basu. Poza tym przyzwyczailes sie do swoich eltaxow, gdzie sa dwa midwoofery, a to daje wieksza efektywnosc.

po urlopie wróciłem do odsłuchu... i w końcu wykończenia paczek...
- pozostawiam 1R5, przyzwyczaiłem się :)
Brzmią świetnie i nadal są 'prądożerne', ale dawnych Eltaxów nie da się już słuchać!!
- przed ostatecznym sklejeniem mam problem z mocowaniem przetworników, bo od wewnątrz puszczają kotwice stolarskie ... może klej pattex pomoże... po sklejeniu ostatniej ścianki nie będzie już możliwości poprawki.
- mam przygotowane płyty HDF do oklejenia paczek.
Czy utwardzacie kanty, narożniki? W jaki sposób?
Wydaje mi się, że to będzie najsłabszy punkt projektu. Fornir nie wzmocni tych miejsc dostatecznie... Ostre kanty będą narażone na obtłuczenia.

Powrót