Ty patrzysz na to w inny sposob, moze dlatego, ze masz troche mniejsze doswiadczenie. Rozumiem, ze chcialbys miec wylozona "kawe na lawe", ale w przypadki tl nie jest to taki proste, wlasnie przez jej wielorakie warianty. Ja patrze na dany glosnik z perspektywy jego realnego uzycia, tzn jesli mam przed soba duzy glosnik, to bez wzgledu na parametry, wiem ze na 2way sie nie nada i juz z gory wiem, do jakich wiarianto sie nie nadaje. Jesli np chcialbys zbudowac subwoofer, to faktycznie jest tak, ze w TL mozesz uzyc kazdy, o dowolnych parametrach, ale trzeba wybrac odpowiedni wariant obudowy. Przykladem moze byc subostolik kolegi gooralesko, ktory budowal subwoofer na glosniku o bardzo niskim qts i swiadomie wybral tunel bez duzego tlumienia, z silnym promieniowniem tunelu. Dzieki temu ma duza efektywnosc i bardzo niskie zejscie przy dobrej wytrzymalosci mocowej. Oczywiscie ta obudowa bedzie miala antyrezonanse, ale leza one poza pasmem pracy subwoofer. Wszystko komplikuje sie jak glosnik ma przenosic szerokie pasmo, wtedy TL jest klopotliwa i zazwyczaj trzeba godzic sie na pewne kompromisy. Jakie? to zalezy od konstrukcji.