• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Linia transmisyjna, wady zalety, ciekawostki

• Autor wątku Autor wątku Rfck
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Myslalem, ze w Leonard Audio nowy model symulacji wytlumienia bedzie dzialal lepiej, a mam wrazenie, ze dziala gorzej niz kiedys. Macie w tym temacie jakies wlasne przemyslenia?

Czy ma sens umieszczenie tego głośnika w TL GDN-22-200-4-SC (Dzięki PM za TDS). Docelowo miałoby to pracować z szerokopasmówką TB 881, cięcie w górnej granicy dolnych rejestrów 200-300hz? mam takie dwie parki głośników i chciałbym je jakoś zutylizować. Mocowo różnica duża, no i te woofery 4 ohm.

Klasyczna TL nie ma szans z tym glosnikiem. Kiedys krazyl po sieci jakis zaadaptowany projekt z wielka obudowa, ale moim zdaniem to totalny niewypal. Podlinkowana konstrukcja juz ma duzo wiekszy sens. Takie troche skrzyzowanie TL z tuba, tuba z rezonansem cwiercfalowym. Mozna probowac. Zobacz jeszcze na serie glosnikow Blumenhofer Fun. Jednym slowem do takich glosnikow trzeba robic cos w rodzaju tuby, mozna tez sprobowac MLTL.

Dzięki za odpowiedź. Pozostaje poczytać o przytoczonych przez Ciebie rozwiązaniach i potem się zdecyduje. Czasu do wiosny jeszcze dużo.

Podejdzie bez problemu, ale czy zgrasz te glosniki efektywnoscia?
Przy STX'ie jest to chyba efektywność napięciowa. Zakładając że mocowa (taka jaką podaje TB) jest 3db niższa to i tak wychodzi 4 db różnicy więc może być problem.

---------- Post dodany 12.01.2014 o 12:12 ---------- Poprzedni post 11.01.2014 o 22:57 ----------

Nie na temat...
mam jeszcze coś takiego, nie rozpakowanego. Z tego co widzę QTS 0,59 dwa razy większe niż ten co przedstawiłem powyżej. Efektywność pasuje dużo lepiej. http://www.nowyelektronik.pl/searchsklep.php?mode=opis&nr=72731

Mozna to zrobic ale nie do konca tak jak sie wydaje. Mozesz dodawac kawalki, z ktorych tworzysz tunel. Kazdy kawalek moze miec rozna dlugosc, powierzchnie wejscia i wyjsc, lecz program nie rozpoznaje w zasadzie gdzie jest zakret i o jakim kacie. Jest ty tylko wizualizacja, ale nie widac zadnych roznic w samej symulacji.

---------- Post dodany o 22:54 ---------- Poprzedni post o 22:51 ----------

Zeby symulowac zakret i jego wieksze sd w jego polowie, musialbys dzielic tunel na kawalki i w miejscu zakretu dawac dodatkowy Element, o innych wartosciach przekroju, a nastepnie kolejny element odpowiadajacy dlugiemu tunelowi. Mozna sie pobawic.

ok, dzięki czy nie za wiele to daje. Chodziło mi raczej o uwzględnienie wpływu takiego zakrętu na przebieg fali.. ale może za dużo bym chciał..
do tego głośnik apowyżej tunel wychodzi jakieś 1,9m czyli musi przynajmniej raz zakręcać przy podłogówce.

---------- Post dodany o 22:55 ---------- Poprzedni post o 22:54 ----------

I tak bawię się tym programikiem

Rozumiem, co bys chcial przeanalizowac i przewidziec, ale to by bylo juz dosc skomplikowane do symulacji. Moge jedynie napisac, ze nie musisz sie tym az tak bardzo przejmowac. Obudowa podlogowa daje duzo wiecej mozliwosci niz monitor, a wieksze znaczenie dla rownego pasma bedzie mial offset. Napewno dodawanie odbic w rogach zakretow daje pozytywne efekty

Powrót