• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Linia transmisyjna, wady zalety, ciekawostki

• Autor wątku Autor wątku Rfck
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Duzy taper i brak offsetu. Symulowales to moze? Poza tym tunel ewidetnie sie skrocil. Moim zdaniem fajna opcja tylko wiecej tlumienia trzeba bedzie no i offset by sie przydal. Nie da rady jakos wykorzystac tej zamknietej komory? Czekam na pomiary :D

Duzy taper i brak offsetu.
Tapper dokładnie 4:1

Poza tym tunel ewidetnie sie skrocil.
strojenie wyżej założone dla fs głośnika 60hz tak jak wychodzi mi z pomiarów.

Zobaczymy co z tego wyjdzie, może jutro to poskręcam.

Nie da rady jakos wykorzystac tej zamknietej komory?
Taki trochę kompromis aby wylot był na dole. A komorę zawsze można piaskiem wypełnić :D

Będzie przeróbka pudła a właściwie zbije się nowe z trochę innymi założeniami :D
Testowałem taką obudowę i fajne efekty były. Zamiast tej zamkniętej komory przesuwałem wylot w górę wydłużając tunel.
Efektywność tunelu pomimo dużego tapera była dobra, ale nie dało rady uzyskać niskiego zejścia bez pakowania sporej ilości wytłumienia, co z kolei nie pasowało mi jakoś na ucho. Jedną taką obudowę testową sobie zachowałem do późniejszych eksperymentów. Może jeszcze coś się z tego urodzi :)

Oki Panowie, pudło skręcone:

Udało się zrobić, pomiary nearfield surowej budy (woofer+tulel) na tych samych poziomach sygnału. Docelowo Woofer trzeba liczyć x2.

No no, całkiem nieźle to wygląda. W piątek lub soboté pobawię się z tłumieniem.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Po tym dzwonie na 5 kilo wnioskjuję że to tonsilek u ciebie?

Różnice między tłumieniami niewielkie. Zrobiłem trochę testów swojej obudowy, napiszę parę słów później.

Nie na temat...
Kurcze siadam aby napisać parę słów o pomiarach a tu plik pusty :( Arta nie zapisuje overlays razem tylko ostatni pomiar? :(

Zapisuje wszystkie overlays. Dawales save overlays?

Do momentu wylaczenia programu, overlays'y caly czas sa w tle, tylko je zapisac na koncu przed wylaczeniem

Jak jestes w zakladce Smoothed Fr, to na gorze po kazdym pomiarze wybierasz Set as overlay, a potem na koncu save overlay. Jak robie duzo pomiarow w jednej sesji, to zapisuje co jakis czas w razie wywalenia sie programu czy cos.

Mówimy o steps? a gdzie jest opcja save overlays? same mam tylko do zapisu całości w file.

Ok znalazłem już w Arcie Arcie, jest opcja save overlays w smoothed frequency response.

thx.

To co udało mi się dzisiaj poskrobać.. buda bez widać żę buda bez offsetu daje naprawdę nieźle popalić z rezonansami i jest co tłumić. W załączeniu pomiary nearfield.

- Woofer +3db (siedzą dwa)
- Pomiaru tunelu bez tłumieniu
- Pomiar tunelu z tłumieniem

W przypadku dużego tappera 4:1 tłumienie samą gąbką raczej odpada. mała i średnia ilość gąbki nic nie daje i nie wystarcza na peak przy 200hz, a duża obniża znacząco efektywność tunelu.
Napakowałem tam poliestru z poduszki, muszę popróbować z hollofilem.

Buda ta oczywiście:

Ostatnia edycja:
Zakończyłem zabawę z taką budą na taperze 1,2:1. Przy takich proporcjach można naładować więcej gąbki nie zamykając zbytnio przekroju i nie tracąc efektywności. Niestety nie dokończyłem tej zabawy, bo karta dźwiękowa zastrajkowała :(

Ostatnia edycja:
Powrót