Szkoda tylko że nikt nie przetestował rezonatorów helmholtza bo temat też godny uwagi.
Aktualnie w pracach nad moim monitorem studyjnym TL na Tonsilach sprobuje liznac tego tematu. Mam juz pewne wnioski, wstepne proby. Opisze to w temacie monitorow.
Mianowicie od jakich proporcji tunelu obudowę TL mozna już traktowac jak działajacą w sposób podobny do BR ?
Wlasciwie to trudno powiedziec. Nawet przy zwezeniu wyjscia do Sd 0.5 trudno powiedziec gdzie konczy sie pojemnosc, a gdzie zaczyna tunel. Glowna zaleta typowej TL jest to, ze wyjscie ma minimum powierzchnie Sd glosnika, dzieki czemu powietrze pracuje swobodniej i bez turbulencji. Napewno takie zmniejszanie wylotu obniza strojenie tunelu. Krotka linia moze byc zestrojona bardzo nisko. Sa przypadki, w ktorych takie rozwiazanie moze byc bardzo ciekawe, np. jak upchac tunel linii dla glosnika 20 cm w obudowie monitora. Robilem projekt takiej obudowy dla Tonsila GDN 20 100 i obudowa nie przekraczala pojemnosci oryginalnych projektow basrefleks. Nie wiem oczywisci jaki wplyw mialoby to na brzmienie basu, ale napewno bylby inny niz z basrefleksu.
Mam za soba jedną taką eksperymentalną konstrukcję która nawet mi się podobała z powodu łagodnego spadku basu. Ale po pewnym czasie słuchania stwierdziłem że definicja basu nie jest jakoś wyraźnie lepsza od BR, tyle że mniej uderza w uszy bo zwyczajnie jest go mniej względem wyższego pasma basu. I w TL zakres "regulacji" ilości basu jest bardzo szeroki ale kosztem jakości. I szczerze mówiąc jestem w pewnej rozterce pomiędzy BR a TL (chodzi mi oczywiście o zastosowanie ich do konkretnego głosnika w moim przypadku, a nie takie sobie tylko dywagacje luźne o wyzszości swiąt wielkiej nocy nad świetami bożego narodzenia).
Czasami bywa tak, ze dodawanie tlumienia wcale nie musi poprawic nam odpowiedzi calej konstrukcji. Wielkie znaczenie ma offset, ktory albo nam wszystko zepsuje, albo da mozliwosc zastosowania mniej tlumionej obudowy. Probujac wytlumic jedno, zaczynamy tracic to na czym zalezy nam najbardziej. Sztuka jest znalesc dobry kompromis miedzy jednym, drugim.
Zrobilem obudowe testowa dla GDN 15 40 3 i niskiego basu jest za duzo! Sprawia to dziwne wrazenie, bo patrzy sie na taki maly wooferek, ale jak dupnie niskim basem to czlowiek drapie sie po glowie i szuka gdzies ukrytego subwoofera. Dla kogos to moze byc super, ale wg mnie to troche skomplikowana sprawa. Pasmo powinno byc odpowiednio wywazone, bez nadmiernego rozciagania basu.
http://www.humblehomemadehifi.com/download/Humble Homemade Hifi_Optimo_copy.pdf tutaj mozesz zobaczy pare pomiarow TL i opisu brzmienia. Wlasnie takiej mocno zmniejszajacej przekroj i innych typowych tuneli.