Zrobiłem sobie symulacje TL'ki, jak się koledzy na to zaopatrują? 

Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Jak rozne pomiary moga byc na teoretycznie "rownych" wzmacniaczach.
Może mieć to związek z mocą wzmacniacza?
Mam pytanko, głośnik może promieniować w zakręt falowodu? Myślę o czymś podobnym do PMC FB1 z tym że głośnik basowy byłby w miejscu wysokotonówki, inaczej mi się nie chce zmieścić...
bo przecież właśnie na niskich częstotliwościach jest największy pobór prądu.
Mam pytanko, głośnik może promieniować w zakręt falowodu? Myślę o czymś podobnym do PMC FB1 z tym że głośnik basowy byłby w miejscu wysokotonówki, inaczej mi się nie chce zmieścić...
Może stricte z mocą to nie, ale generalnie zachowanie wzmacniacza na basie w dużym stopniu zależy od mocy i jakości trafa i wielkości kondensatorów (traf chciał, że jakość tych elementów zwykle idzie w parze z mocą wzmacniacza), bo przecież właśnie na niskich częstotliwościach jest największy pobór prądu.
Pokaż PM lepiej wykres impedancji tego ustrojstwa co mierzyłeś
Jak rozne pomiary moga byc na teoretycznie "rownych" wzmacniaczach. Oba w dataszicie sa absolutnie liniowe
Należałoby się tylko zastanowić, czy to Unitra jest "słabsza", czy może WA i Uni "kolorują"
Natomiast na obrazu z PMC LB1 widac wyraznie jak duza pojemnosc za glosnikiem zlaczona jest z tunelem przez gardlo, ktore faktycznie pomaga w tlumieniu rezonansow, bo nie pozwala na przecisniecie sie przez gardlo srednich i wysokich czestotliwosci.
LuSzTi teraz powinienem kliknąć "do śmieci" ale nie ma
Chyba nie mierzycie na pełnej mocy ?
Różnice wynikają :
a) z różnej dolnej częstotliwości granicznej (nie tylko różnej częstotliwości granicznej samego wzmacniacza ale też różnej impedancji wejściowej która przecież tworzy z kondensatorem w karcie dźwiękowej filtr)
b) z różnego wzmocnienia wzmacniaczy - pomiar mógł być dokonywany na innej mocy
c) Ze sporej różnicy w impedancji wyjściowej wzmacniaczy czyli popularnie mówiąc niskim DFstarej Unitry
Dzieki LusztiMacie chlopaki tutorial i probujcie
Nie wiem, ale np wymiary zew skrzynki od PMS1 daja 43.6L Jakby tak zaokraglic na "oko" to netto bedzie te 35l. W AMS1 pewnie bedzie podobnie, bo w koncu byla jest chyba taka sama?
Zatem mysle, ze w 35litrach netto da sie upchac tunel, ktorego strojenie wypadnie w okolice Fs glosnika. Trzeba dac duza pojemnosc za glosnikiem i male wyjscie tunelu, nawet do 0.5Sd. To i tak bedzie wiecej Sd niz typowy tunel BR.
a jakie sa róznice miedzy komora za głośnikiem a ofsetem 1/3 ? Zrobiłem symulacje takiego ofsetu i otrzymuję wyniki z wyraznym odcieciem promieniowania tunelu - jak w BR tylko powyżej silne rezonanse.