Ale to przeciez bedzie zupelnie inna kolumna, niewiele bedzie miala wspolnego z oryginalem. Nawet na oczy nie widzialem tych Tweenty, a co dopiero ocenic jak graja. Jakis tam projekt zawsze mozna sprobowac zrobic, ale raczej nie na awx.
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Ale czy TDL nie robił właśnie na 1/8 fali ? W końcu tunel np. w kolumnie Studio 4 nie jest jakiś wybitnie długi. Chyba, że to zupełnie inna konstrukcjaIMO robienie TL na 1/8 fali ma tkai sam sens jak robienie 1/8 falowych anten. Jakis tam zasięg będzie..
http://audio-database.com/ONKYO/spea...ter3001-e.html ladne ale kupa roboty.
Ale to nie jest linia transmisyjna.
To jest tapped horn
Marian: ten wylot musi być większy niż początek, bo to horn
Jeżeli ku wylotowi ma iść zwężenie, jak to bywa w linii transmisyjnej, to dwa Sd na wylocie niekoniecznie, bo wlot w takim razie byłby równy lub jeszcze większy, plus długość tunelu dałoby to obudowę rozmiaru stodoły.
O ile mi wiadomo prędkość dźwięku jest niezależna od jego częstotliwosci, więc niski bas będzie tak samo szybki jak wysoki bas a nawet tak samo szybki jak średnie czy wysokie tony :flapper:
Nie do końca mi o to chodziło.
To może wkleję inny rysunek.
Chodzi mi o to, czy w sytuacji jak na rysunku, trzeba dać wartość 2SD, aby "fala dźwiękowa" z głośnika + z linii mogła swobodnie przepłynąć przez wylot zaznaczony na czerwono, w momencie gdy nie ma zwarcia akustycznego a głośnik i wylot linii są w fazie.
No chyba, że jestem laikiem i nie rozumiem zjawiska to proszę o jasne zdefiniowanie co to jest "szybki bas".