Jestem po pierwszych odsluchach, puscilem woofer przez oryginalna zwrotke z Bowersow, czyli jedna ceweczka 1,4mH, na to stara paczka z 601 ale do gory nogami, zeby miec cos wysokich w odsluchach i tak mialem sie skupic glownie na basie, bo pod innym katem takiej "konfiguracji" nie ma sensu. Zeby miec punkt odniesieniai druga kolumna zostala na swoim miejscu i latalem w kolko krecac balansem i zmieniajac plyty.
Wstepne wytlumienie zaczynajac od poczatku linii to:
4cm materialu absorbujacego Copopren (80kg/m) + gabka falista wysokosc calkowita ok 3cm
nastepnie ok 80 cm tunelu gabka falista na trzech sciankach i w miejscu zalamania linii o 180st. docialem dodatkowo Copopren w rogi zeby byl w miare jednorodny przeswit na zakretach
dalej juz tylko na dwoch sciankach gabka falista (tyl i przegroda) ok 30cm a reszta pojedyncza warstwa pianki
Pierwsze wrazenia pozytywne, szczerze mowiac spodziewalem sie ze bedzie gorzej, skupilem sie na gitarach basowych i kontrabasach, czyli na poczatek Marcus Miller Siver Rain, bas zwarty, szybki, duzo lepiej zroznicowany, tak jak mialem nadzieje schodzi nizej i dzieki temu wybrzmienia maja fajna podstawe, stary monitor im nizej tym bardziej "po lebkach" wybrzmiewal nuty, Tlka za to bogatsza o ta stabilna podstawe dajaca troche "drajwu". Jestem zupelnie nie przyzwyczajony do takiego odsluchiwania w mono, wiec trzeba sie brac za druga paczke i wtedy dokoncze ostateczne dotlumianie, mozliwe ze jeszcze trzeba bedzie troche oslabic promieniowanie tunelu, ale to sie okaze. Rzecz, ktorej sie nie spodziewalem to zmiana na srednicy, na szczescie na plus, nie wiem co ja powoduje, jest wiekszy litraz i wieksza przednia scianka, ale slychac wiecej swobody, w BR jest taka lekko podbarwiona i delikatnie przytlumiona poducha.
Ogniska nie bedzie, jest szansa ze cos z tego wyjdzie.