• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Linia transmisyjna, wady zalety, ciekawostki

• Autor wątku Autor wątku Rfck
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Pytanie- co myślicie SB15NRX (8ohm) w TL? Głośniki mają fajną średnicę, ale wydaje mi się, że BR trochę nienaturalnie podbarwia bas. Może z TL będzie lepiej? Chodzi mi o małe/średnie 2way.

Czy bedzie lepiej to trudno powiedziec, do poki nie przetestujesz :) Nie przesadz z dlugoscia i pojemnoscia obudowy, te glosniki maja dosc miekkie zawieszenie i niska dobroc.

Nie na temat...
Nareszcie odświerzony temat :-) ja myślę nas jakąś szerokopasmówkę, może się uda coś podłubać jesienią :-)

Z moich kalekich wstępnych obliczeń przyjąłem linię o długości 1,6m, początkowy przekrój linii to 2Sd, a na wyjściu 1Sd. Offset dałem na 1/5 długości. Myślisz Pogromco że w dobrą stronę się skierowałem? Objętość tak mniej więcej to 21 litrów.

Ostatnia edycja:
Dobra, ale w takim razie to ciężko będzie z tego zrobić podłogówkę😋
Przekroje na poczatku i końcu takie zostawić, czy zwiększyć?
P.s. Pogromco- w tym temacie zawsze można liczyć na twoją merytoryczną i konkretną podpowiedź 😊

Nie na temat...
Nie daje rady przeczytać.
Oryginał: "Die Messungen bestätigten das Bild, viel Bumm, Quäck und Zisch. Dazwischen eine breite Grundtonsenke und ein tiefer Einbruch im Übernahmebereich zwischen MT und HT."
Google tłumaczy: Pomiary potwierdziły obraz znacznie Bumm, szarlatan i syk. Pomiędzy, szeroką umywalką głównego i głębokiego załamania w obszarze transferu pomiędzy MT i HT.

Co ma szarlatan do umywalki??? ;)

Google nie radzi sobie z polskim, to jest za trudny język do tłumaczenia.
Spróbuj na angielski jeśli rozumiesz. To tłumaczenie powinno mieć więcej sensu.

Nie na temat...
Już to kiedyś zauważyłem że na angielski jest znacznie lepiej. Ale ten bum szarlatan i syk w umywalce mnie rozwalił :)

Witajcie
Czy dysponuje ktos moze projektem Zyklop TL na Mivocu HCM 12T?
Troche szukalem ale niestety niczego nie znalazlem.

Witajcie

Panowie chyba ten watek jest najodpowiedniejszy do mojego problemu.

Szukam głośników niskotonowych i średnioniskotonowych odpowiednio 12" i 10" do kolumn ARCUS TL 1000

Oba głośniki pracują w jednej wspólnej komorze TL:

Średnica kosza 12" - max 310-315 mm ( cięty w okolicach 100Hz)
Średnica kosza 10" - max 260-265 mm ( jak pamiętam gra do ok 500-700 Hz)

Zwrotnice nie problem, będą korygowane pod nowe głośniki

Budżet - 2-3 tyś na 4 głośniki, ale rozważę każdą inną opcję też.

Edit:

Wymiarowo na pierwszy ogień pomyślałem o SLS-12 oraz SLS-10

Ostatnia edycja:
Masz w ogole jakies glosniki w tych obudowach? Czy tylko puste dziury? Jesli Twoje paczki to te ze zdjecia, to dlaczego chces zmieniac basy?

Kolumny należą do mojego klienta, piec miał awarię i w jednej kolumnie te głośniki uległy spaleniu. Na obecną chwilę dałem mu namiar do speca który naprawia głośniki, ma mu je naprawić wszystkie 4, Passca z Wrocławia ( powiedział po 100zł za sztukę) więc na początek tak chce to zrobić, jak to nie wypali będziemy szukać czegoś na wymianę.

Powrót