Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Przekrój tunelu zwiększyłem na wylocie z 8,3cm do 10cm by mi pasowało SD w razie czego do Seasa. Pod STX potrzebuję ponad 8cm według symulacji. Jak dam więcej gąbki na ściany to myślę że zjadę z 10cm do 8cm. Gąbkę mam 2 i 3cm. Czy trzeba innym materiałem zwęzić bo bas nie będzie widział gąbki ?
Zrobiłem 15cm krótszy tunel jak na symulacji. Labirynt ma długość 215cm. Na początek dałem gąbkę na wszystkich ściankach. Jestem ciekaw gdzie wypadnie rezonans. Pomiary wstawię później jak będę miał port przyłączeniowy. Teraz tam jest otwór 7cm i część powietrza ucieknie dziurą .Jak będziesz dodawał gąbki, to obniżysz strojenie tunelu.
Jednak gąbka zbyt mocno wpływa na częstotliwość rezonansową...
Trzeba budować krótszy labirynt i mocniej tłumić by utrzymać częstotliwość rezonansową na założonym poziomie, ale czy siodło bym zlikwidował ? nie wiem. I teraz nasuwa się kolejne rozwiązanie. Wymienić głośnik na fs~25Hz, to tunel dla niego będzie krótszy. Tylko siodło będzie jeszcze niżej i większy problem z podziałem pasywnymNo i czego się nauczyłeś z tego eksperymentu?
To moze pokaz teraz symulacje tej obudowy.
Hornresp nie za symuluję z wytłumieniem
Jak to nie? Symulacja tlumienia w Hornresp jest dokladniejsza niz w Leonardzie.
Jako, iż wiele doświadczonych osób stwierdziło juz namacalnie twierdzenie, że "charka nie gra" podpytam jak to brzmi na twoje preferencje w obecnym stadium rozwoju? Plumkałeś coś więcej niż tylko sinusy? :???: