S9600 miałem w garści i leżł dobrze.Fuji w produkcji aparatów wspomaga nieco Nikon więc powinno byc ok. :lol:Warg napisał:ten który lepiej leży w ręku
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
S9600 miałem w garści i leżł dobrze.Fuji w produkcji aparatów wspomaga nieco Nikon więc powinno byc ok. :lol:Warg napisał:ten który lepiej leży w ręku
To jest prawda, ale lepszy sprzęt znacznie ułatwia wykonanie takowego, szczególnie zdjęć "dynamicznych", gdzie powolny AF to kula u nogi fotografa, w który wyposażone są chyba wszystkie kompakty (a "brak" MF tym bardziej je pogrąża). Za to zdjęcia powiedzmy do allegro, jakiegoś krajobrazu, w każdym razie czegoś statycznego faktycznie można zrobić każdym aparatemA ja się przekonałem, że można zrobić rewalacyjne foto każdym aparatem
lepszy sprzęt znacznie ułatwia wykonanie takowego, szczególnie zdjęć "dynamicznych", gdzie powolny AF to kula u nogi fotografa,
No własnie z drugiej strony masz racje... kurcze nie mam pojecia co robić :/Dobrze przemyśl zakup, tym bardziej, że już teraz masz kompakta, to po co Ci drugi...
Na nic zagłuszane przez reklamy głosy, że statystyczny amator nie potrzebuje lustrzanki, bo i tak przeważnie korzysta z kitowych obiektywów, programu "auto", w życiu nie dokupi lapmy czy obiektywu (choćby podstawowego 50mm z dobrym światłem w okolicach 1,4-1,7)
Reasumując: może to niektórych oburzy, ale moim zdaniem ktoś, kto chce "pofocić" bez dźwigania 5 kg sprzętu powinien kupić porządnego kompakta. Za kwotę w okolicach 1500 zł można kupić praktycznie każdy zaawansowany kompakt. W tym topowe modele Canona, Nikona, czy choćby Sony, Panasonica lub Fuji.
To nic, że kompakty mają i tak sporo gorsze matryce od lustrzanek, nawet amatorskich - mniejsze, i znacznie bardziej szumiące. Wyjątkiem jest Sony R1, ale on swoją matrycę wziął z lustrzanki i ma ich wielkość. Amatorski Nikon D5000 ma matrycę z D90, a ten z kolei z półprofesjonalnego D300, więc hola, hola ze stwierdzeniami, że matryce są do dupy. Pentax K10D i K200D mają z kolei matrycę Sony (z jakiejś tam Alfy), która jest też w Nikonie D80, raczej nieplasowanym najniżej w hierarchii.To nic, że matryce nie takie jak w "pro"
To już kwestia fotografa. Niekażdemu też potrzeba szkła stałoogniskowego. Powiedziałbym raczej, że to żaden rarytas. Zoomy wymyślono celem ułatwienia życia. Popularność jasnych szkieł wzięła się z czasów, gdy filmy o czułości 800 były stosunkowo drogie i większość śmigała z dwusetkami... Teraz ISO 1600 w lustrzankach jest na przyzwoitym poziomie, więc jasny obiektyw to nie priorytet. Zresztą tak mała głębia ostrości niekażdemu jest potrzebna - rzadko kiedy używam z kitowego obiektywu Pentaxa niskich przysłon. Przeważnie daję F8.0, bo daje to odpowiednią GO i przy okazji dobrą rozdzielczość. Możliwości rozbudowy o dodatkową lampę to raczej zaleta niż wada. Niekażdy też potrzebuje takowej. Lepiej w każdym razie mieć dodatkowe możliwości niż ich nie mieć. A w kompaktach, nawet jak jest możliwość podpięcia zewnętrznej lampy to brakuje obsługi TTL (a przynajmniej tak jest w Fuji S9600).Na nic zagłuszane przez reklamy głosy, że statystyczny amator nie potrzebuje lustrzanki, bo i tak przeważnie korzysta z kitowych obiektywów, programu "auto", w życiu nie dokupi lapmy czy obiektywu (choćby podstawowego 50mm z dobrym światłem w okolicach 1,4-1,7)