• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Lutownice i stacje lutownicze

Sztywny.
Z wad dla mnie to, że gniazdo kabla jest z lewej a nie z prawej strony.
Z czasem pewnie kabel wymienię na silikonowy.

Wysłane z mojego SM-A310F przy użyciu Tapatalka

Panowie potrzebuje jakieś pensety itp narzędzia do elementów SMD. Mam kilka penset ale są one nieprecyzyjne :(

zapraszamy do reklamy

Używamy ich w pracy. Naprawdę wytrzymałe sztuki Niemagnetyczne Wytrzymałe na wysoką temperaturę co ważne przy hotair Dostarcza je nam renex
Do smd najlepsze to moim zdaniem 00D SA oraz 111 SA
Jak nie Piergiacomi to może być od biedy Xytronic ale to półka niżej

i po reklamie

Ostatnia edycja:
Wolę nie ryzykować a dwie dobre pęsety to 50zł, ale myślę że to wydatek na lata. Jeszcze tylko salmonellę do grota i jakieś płytki do ćwiczeń bo niestety bardzo dawno nie lutowałem i straciłem wprawę w SMD :(

Kupiłem już Vetus'a 3 sztuki 10, 11, 15. Będę testować niedługo. Xytronic za 15zł to dobra cena.
Szczypce xytronic są bardzo dobrej jakości.

Teraz czas na trochę inne elementy do lutowania, bardziej w stronę topników spoiwa itd. Osobiście używam topniki w żelu, ale obecnie na rynku jest tyle tego że sam nie wiem co kupić :) Macie może jakieś sprawdzone? Mogą być z chin, na czasie mi nie zależy :)

Ja mam ten z aliexpress - lutowanie idzie super ale jakoś tak wolę pracować z wyciągiem bo boję się trochę o skład oparów :D

Ja mam ten z aliexpress - lutowanie idzie super ale jakoś tak wolę pracować z wyciągiem bo boję się trochę o skład oparów :D

Mówisz o Amtech z ali? Ogólnie opłaca się kupić 10 strzykawek, lub kupić w baniaczku 100g, tylko nie wiem czy ten topnik da radę zwykła strzykawka zassać, bo jednak dozowanie za pomocą strzykawki z igłą jest lepsze.

Ja mam baniaczek 100g Amtech z ali i jest ok. Zasysanie strzykawką jest dość trudne, ale do zrobienia.

Kupiłem kilka różnych topników, ogólnie co większy numer tym bardziej śmierdzi :D rolę spełniają te z Aliexpres.

Jakieś konkretne propozycje?

Co do zapachu, jakiś całkiem dziwnych wynalazków bym się bał, w końcu zdrowie jest tylko jedno, ja stosuję topnik w puszce 100g z firmy AG Termopasty (jest jeszcze jakiś w żelu, ale tego nie miałem) do wylutów, do konkretniejszej zabawy Kester TSF6502, chociaż coś tańszego też bym wypróbował, ten Kester jest trochę aktywniejszy od AG, ale z kolei trudniej go zmyć, gdy jest za bardzo wygrzany.

Swoją drogą słyszałem od kilku ludzi, że niby wygodniejszy topnik w płynie, ale ja nie byłem w stanie przełknąć lutowania czymś takim, wolę porządne dawkowanie żelu czy innej pasty.

Powrót